Bilakah Umur yang tepat untuk mengajar anak-anak berenang?

Jakarta - Walaupun mereka belum dapat merangkak atau berjalan, anak-anak dapat belajar berenang. Ini kerana ketika masih dalam kandungan, kedudukan semula jadi mereka adalah untuk mengapung di air ketuban. Oleh itu, ibu tidak perlu terkejut sekiranya anak mereka suka menghabiskan masa dengan bermain air.

(Baca juga: Pelbagai jenis gaya berenang dan faedahnya )

Berenang bukan sahaja aktiviti yang menyeronokkan, tetapi juga bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Kerana, sebuah kajian melaporkan bahawa berenang dapat membantu meningkatkan keyakinan diri, mengurangi risiko lemas, melatih keberanian, dan meningkatkan fungsi kecerdasan anak-anak. Berenang juga akan merangsang sistem saraf anak untuk menendang, meluncur, dan melakukan aktiviti lain di dalam air.

Zaman yang tepat untuk mengajar anak-anak berenang

Menurut beberapa pakar, mengajar anak-anak berenang paling baik dilakukan ketika mereka berumur 4-5 tahun. Ini kerana pada usia itu, mereka lebih bersedia berada di dalam air dan bergerak bebas di dalam air. Mereka juga boleh duduk tegak, berjalan, dan bahkan berlari, memudahkan ibu mengajar mereka berenang.

(Baca juga: Petua Berenang Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan )

Bagaimana jika kanak-kanak diajar berenang sebelum usia 4 tahun? Tidak ada yang melarangnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu, termasuk kesediaan fizikal dan mental anak. Kerana pada usia itu, sistem imun anak tidak sempurna dan masih rentan terhadap penyakit seperti cirit-birit, jangkitan telinga, dan saluran pernafasan. Walau bagaimanapun, jika ibu merasakan bahawa anak itu bersedia secara fizikal dan mental, tidak mengapa mengajarnya berenang sejak usia dini (ketika berusia kurang dari 4 tahun).

Petua Mengajar Anak Berenang

Selagi ibu memperhatikan keselamatan anak dan sentiasa berada dalam jangkauannya, berenang adalah aktiviti yang selamat dan menyeronokkan. Sebenarnya, mengajar anak-anak untuk berenang boleh menjadi peluang untuk mengeratkan hubungan ibu dan anak. Namun, agar keselamatan dan keselamatan anak-anak dijaga ketika berenang, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu. Jadi, apakah petua untuk mengajar anak-anak berenang?

 • Fahami dahulu cara berenang yang selamat untuk kanak-kanak.
 • Sekiranya mengajar anak-anak berenang di rumah, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:
  • Gunakan air suam (sekitar 27-30 darjah celsius).
  • Gunakan kolam renang plastik yang dijual khas untuk kanak-kanak.
  • Pastikan ibu sentiasa berada dalam jangkauan agar anak tidak lemas atau menelan air kolam.
  • Sekiranya berenang di luar rumah, gunakan pelindung matahari khas untuk kanak-kanak.
 • Sekiranya mengajar anak-anak berenang di kolam renang awam, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:
  • Gunakan pelindung matahari khas untuk kanak-kanak.
  • Pilih suhu air kolam yang hangat dan jangan terlalu sesak sehingga anak merasa selesa ketika berenang.
  • Pastikan tahap keselamatan kolam renang digunakan, termasuk kehadiran atau ketiadaan penjaga kolam yang dapat membantu mengawasi anak-anak.
  • Jangan biarkan anak bersendirian, baik di kolam renang atau di tempat mandi untuk mengelakkan risiko anak lemas ketika berenang.
  • Segeralah mendekati anak jika ada tanda-tanda seperti: kepala anak lebih rendah dari air, mulut terbatas pada air, kepala melihat ke belakang dan mulut terbuka, mata kosong atau tertutup, dan anak itu bernafas dengan cepat (tidak lama).

(Baca juga: Berenang Semasa Menstruasi Harus Dielakkan? )

Selagi anak kecil anda berada dalam fasa pertumbuhan, jangan lupa untuk memperhatikan keadaan kesihatan si kecil anda, okey? Sekiranya si kecil anda sakit, sekarang anda tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah untuk membeli ubat / vitamin untuk si kecil anda. Ibu boleh memanfaatkan ciri-ciri tersebut Penghantaran Farmasi atau Apothecary dalam aplikasi . Ibu hanya perlu memesan ubat / vitamin yang diperlukan oleh si kecil melalui aplikasi tersebut dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.