Gejala Keputihan Berbahaya

Jakarta - Keputihan adalah perkara biasa yang terjadi pada setiap wanita, asalkan berada dalam batas normal. Namun, berhati-hatilah jika keputihan yang berlaku disertai dengan gejala tertentu dan mengganggu atau tidak normal. Keputihan yang tidak normal boleh membahayakan. Jadi, apakah gejala keputihan berbahaya?

Dalam keadaan normal, keputihan biasanya tidak disertai dengan aduan yang mengganggu. Keputihan adalah cecair atau lendir yang keluar dari organ seks wanita. Lendir ini berperanan mengeluarkan sel mati dan kuman dari badan. Ini bertujuan untuk menjaga kebersihan kawasan sambil melindungi Miss. V dari kerengsaan atau jangkitan yang mungkin berlaku.

Walaupun sebenarnya normal, anda harus menyedari keputihan yang berubah warna dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Ini boleh membahayakan, kerana ini adalah tanda penyakit tertentu. Selain itu, perhatikan keputihan disertai dengan gatal dan sakit pada Nona. V. Keputihan yang berbahaya boleh menjadi tanda penjagaan yang tidak betul untuk organ intim atau kerana penyakit kelamin.

Baca juga: Ketahui Masalah Faraj Anda, Inilah Caranya!

Dalam keadaan normal, keputihan dicirikan oleh warna yang jelas atau sedikit mendung, berair atau sedikit tebal, tidak mengeluarkan bau, dan tidak keluar terlalu banyak. Walaupun begitu, keputihan pada amnya akan sedikit berubah pada waktu-waktu tertentu, misalnya semasa ovulasi, semasa kehamilan, ketika gairah seksual muncul, sebelum haid, atau ketika menggunakan alat kontraseptif.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mengetahui keputihan yang mempunyai gejala tertentu kerana boleh membahayakan. Terdapat tanda-tanda keputihan yang tidak normal, termasuk:

  • Peningkatan Kuantiti

Dalam keadaan normal, keputihan pada amnya hanya akan keluar setengah hingga satu sudu teh atau sekitar 2-5 mililiter. Walaupun keputihan, cairan, atau lendir yang tidak normal yang keluar biasanya akan lebih banyak.

  • Perubahan Warna

Perubahan warna lendir juga dapat menjadi tanda keputihan yang tidak normal. Dalam keadaan normal, keputihan tidak akan menghasilkan warna alias kelihatan jelas. Anda mesti berhati-hati untuk keputihan kekuningan, hijau, coklat, atau kelabu.

  • Bau busuk

Keputihan yang berbahaya juga boleh ditandakan dengan pelepasan bau yang tidak menyenangkan pada Nona. V dan keputihan. Dalam keadaan normal, pelepasan yang keluar tidak akan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan mengganggu.

Baca juga: Tanda-tanda keputihan yang tidak normal semasa kehamilan

  • Keluhan Muncul

Hati-hati dengan keputihan yang muncul dengan gejala tertentu, kerana itu boleh menjadi tanda bahaya. Keputihan disertai dengan gejala lain seperti gatal, sakit, dan kerengsaan pada Nona. V adalah sesuatu yang tidak boleh diabaikan.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan keputihan yang tidak normal, salah satunya adalah penyakit atau masalah kesihatan tertentu. Keputihan yang tidak normal boleh menjadi gejala penyakit, seperti jangkitan kulat, penyakit kelamin, hingga kanser serviks. Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat memicu keputihan yang tidak normal, seperti penggunaan antibiotik tertentu atau pil KB. Keputihan yang tidak normal juga boleh berlaku kerana kebiasaan menggunakan cecair kebersihan feminin.

Baca juga: Ketahui cara yang betul untuk mengira tempoh kehamilan

Mengalami keputihan yang tidak normal? Segera buat pemeriksaan kepada doktor. Atau jika ragu-ragu, anda boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!