4 Bahaya Asap Rokok Bagi Wanita Hamil Yang Mempengaruhi Janin

Jakarta - Tahukah anda bahawa asap rokok mempunyai bahaya yang sama dengan kandungan rokok itu sendiri? Asap rokok mengandungi ribuan bahan kimia yang jika disedut oleh wanita hamil boleh membahayakan rahim.

Bagi suami yang perokok berat, sangat disarankan untuk tidak merokok di dekat wanita hamil atau di kawasan rumah, kerana asap rokok boleh bertahan selama 2.5 jam dan boleh melekat pada objek seperti sofa, permaidani, dinding dan perabot rumah lain. atau bahkan bertahun-tahun. Walaupun tidak kelihatan, asap rokok masih boleh disedut oleh isteri dan boleh memberi kesan buruk kepada isteri dan rahim anda. Ketika seorang wanita hamil menyedut atau menyentuh objek yang terdedah kepada asap rokok, ribuan racun dalam rokok dapat memasuki aliran darahnya dan mencapai janin di rahimnya.

Berikut adalah beberapa bahaya asap rokok bagi wanita hamil yang menghirupnya:

Keguguran

Bahaya asap rokok untuk wanita hamil untuk pertama kalinya adalah bahawa ia dapat meningkatkan risiko keguguran pada trimester pertama jika dia terdedah kepada asap rokok.

Bayi dilahirkandenganBerat Rendah

Secara amnya, berat bayi normal semasa lahir adalah dari 2.9 kilogram hingga 3.6 kilogram. Berat bayi anda dikatakan rendah jika beratnya kurang dari 2.5 kilogram. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi mengalami masalah pernafasan, terdedah kepada jangkitan, dan mempunyai kadar gula yang rendah.

Kelahiran Pramatang

Bahaya asap rokok bagi ibu hamil juga boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya. Ini tentu saja boleh mencetuskan beberapa masalah kesihatan yang serius bagi bayi seperti mengalami masalah pernafasan. Ini kerana asap rokok boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan paru-paru janin. Bayi pramatang juga lebih terdedah kepada jangkitan, penyakit kuning, sukar menyusu, gangguan saluran pencernaan, gangguan sistem saraf, dan pendarahan otak.

Sindrom Kematian Bayi Tiba-tiba (SIDS)

Ini adalah sindrom yang boleh menyebabkan bayi anda mati secara tiba-tiba semasa dia sedang tidur. Sebelum ini, dia kelihatan baik-baik saja. SIDS berlaku pada bayi yang berumur kurang dari satu tahun. SIDS boleh berlaku disebabkan oleh kelainan pada bahagian otak yang mengatur pernafasan bayi, keadaan tidur bayi yang menghalang pernafasannya, dan lain-lain.

Berdasarkan penjelasan mengenai bahaya asap rokok bagi wanita hamil di atas, sesiapa yang merokok berhampiran wanita hamil, terutama suami, disarankan untuk menjauhkan diri dan lebih disarankan untuk menghapuskan tabiat merokok. Kerana merokok tidak hanya buruk bagi kesihatan perokok, merokok juga boleh memberi kesan negatif kepada orang di sekitarnya.

Bagi suami yang tidak dapat menghentikan tabiat tidak sihat ini secara tiba-tiba, anda boleh merokok di luar rumah. Elakkan merokok di sebelah isteri anda. Dan apabila anda selesai merokok, jangan langsung pergi ke isteri anda, kerana asap rokok masih tersekat pada pakaian anda. Sekiranya anda ingin berjumpa dengan isteri anda, segera tukar pakaian.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya asap rokok bagi wanita hamil, anda boleh bertanya terus kepada doktor di sini . adalah aplikasi kesihatan terkini yang akan menghubungkan anda dengan doktor pilihan berbual, suara, atau panggilan video melalui menu Hubungi Doktor. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli keperluan perubatan di melalui menu Penghantaran Farmasi, jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah untuk pergi ke farmasi. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga: Ketahui Bahaya Berdengkur bagi Wanita Hamil