9 Makanan Sihat Ini untuk Meringankan Tekanan

, Jakarta - Bagi sesetengah orang, salah satu cara untuk menghilangkan tekanan adalah dengan makan. Itulah sebabnya tidak sedikit orang yang suka makan atau bersantai dengan rakan di restoran, setelah tertekan dengan banyak kerja sepanjang hari di pejabat. Namun, untuk mengelakkan risiko penyakit, anda harus memilih makanan yang sihat untuk mengurangkan tekanan.

Ini kerana makanan yang tidak sihat, terutama jika dikonsumsi secara panik, hanya akan menjadi timbunan "sampah" di dalam badan. Tekanan mereda secepat mungkin, tetapi risiko masalah kesihatan bersembunyi, dan suasana hati dapat bertambah buruk, jika ini dijadikan kebiasaan.

Baca juga: Bijirin Sarapan Pagi, Bagus untuk Kesihatan Tubuh?

Makanan Sihat untuk Meringankan Tekanan

Terdapat banyak pilihan makanan sihat untuk menghilangkan tekanan. Sebenarnya, rasanya juga sedap. Rangkaian makanan berikut dianggap sihat kerana kandungan nutriennya, yang dapat meningkatkan tenaga, mengurangkan kadar hormon stres, dan meningkatkan serotonin, yang menjadikan mood lebih baik. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. buah beri

Berbanding dengan jenis buah lain, buah beri mempunyai kandungan antioksidan yang sangat tinggi. Dalam blueberry dan strawberi misalnya, kandungan antosianin di dalamnya berguna untuk meningkatkan fungsi kognitif otak, sambil melindungi jantung.

2. Alpukat

Glutathione sebatian unik dalam alpukat secara khusus menyekat penyerapan lemak tertentu dalam usus, yang boleh menyebabkan kerosakan oksidatif. Buah berdaging hijau ini juga kaya akan lutein, beta karoten, vitamin E, dan folat.

3. oren

Dikenali sebagai salah satu buah yang kaya dengan vitamin C, jeruk juga termasuk dalam makanan sihat yang dapat menghilangkan tekanan, anda tahu. Kandungan vitamin C dalam jeruk dapat meningkatkan imuniti, serta mengurangkan kesan fizikal dan psikologi tekanan.

Baca juga: Kanak-kanak Lebih suka Makan Makanan Segera, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

4. Yogurt

Dalam beberapa keadaan, tekanan juga dapat dipicu oleh bakteria jahat yang hidup di dalam sistem pencernaan. Satu kajian yang dilakukan oleh University of California (UCLA) pada tahun 2013 mengungkapkan bahawa 36 wanita sihat yang menggunakan probiotik dalam yogurt mempunyai aktiviti otak yang lebih rendah yang menangani emosi, dibandingkan dengan orang yang menggunakan yogurt tanpa probiotik atau tanpa yogurt sama sekali.

Walau bagaimanapun, kajian ini masih dalam skala kecil, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan hasilnya. Namun, tidak ada salahnya makan yogurt sebagai makanan ringan untuk menghilangkan tekanan. Lebih-lebih lagi, makanan ini juga mengandungi banyak nutrien penting lain, seperti protein dan kalsium.

5. Gajus

Makan kacang mete sebagai makanan ringan juga dapat mengurangkan tekanan. Ini kerana kacang mete kaya dengan zink, yang dapat menghilangkan kegelisahan dan mencegah kemurungan.

6. Oatmeal

Oatmeal mengandungi karbohidrat kompleks, yang membantu otak menghasilkan hormon serotonin, yang dapat meningkatkan mood. Selain itu, hormon serotonin juga mempunyai sifat antioksidan, serta kesan menenangkan yang dapat menghilangkan tekanan.

Baca juga: Sebab Nanas Boleh Menjadi Penyebab Keguguran

7. Sayuran Hijau

Sayuran berdaun seperti bayam atau asparagus mengandungi folat, yang membantu tubuh menghasilkan dopamin, bahan kimia otak yang merangsang perasaan bahagia. Kajian 2012 yang diterbitkan di Jurnal Gangguan Afektif mendedahkan bahawa mereka yang paling banyak mengambil folat mempunyai risiko simptom kemurungan yang lebih rendah daripada mereka yang paling sedikit makan.

8. Salmon

Perlu diingat, tekanan boleh menyebabkan kegelisahan, disebabkan oleh peningkatan hormon adrenalin dan kortisol. Nah, asid lemak omega-3 dalam salmon mempunyai sifat anti-radang, yang membantu mengatasi kesan negatif hormon stres ini.

9. Coklat gelap

Suka mengunyah coklat ketika tertekan? Cuba gantikan coklat dengan coklat gelap atau coklat gelap . Jenis coklat ini mengandungi polifenol dan flavonoid, dua jenis antioksidan yang baik untuk tubuh. Mengonsumsi coklat gelap sebagai makanan ringan juga dapat menurunkan tekanan darah yang mencetuskan perasaan relaks.

Itulah jenis makanan sihat untuk mengurangkan tekanan. Walaupun ia baik dan mempunyai banyak nutrien penting untuk tubuh, jangan terlalu banyak mengkonsumsinya. Cara menjaga kesihatan badan dengan memakan pelbagai jenis makanan berkhasiat yang seimbang.

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai cara menyesuaikan diet harian anda agar tetap sihat, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan pakar pemakanan, bila-bila masa dan di mana sahaja. Doktor pasti akan memberi nasihat mengenai diet sihat yang terbaik, sesuai dengan keadaan dan keperluan badan anda.

Rujukan:
Perubatan Harian. Diakses pada tahun 2020. Makan 5 Makanan Ini Akan Menurunkan Tahap Tekanan Anda.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. 13 Makanan yang Melawan Tekanan.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 12 Makanan Super untuk Menghilangkan Tekanan.