Anak-anak Mula MPASI, Pilih Tomato sebagai Makanan Ringan

, Jakarta - Selama 6 bulan pertama kehidupan, bayi hanya memerlukan susu ibu untuk menampung keperluan pemakanan dan pemakanan mereka. Selepas itu, bayi memerlukan makanan pelengkap atau makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan yang diperlukan untuk proses pertumbuhan dan perkembangan seterusnya. Pada usia 6 bulan ke atas, susu ibu sahaja tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan yang diperlukan oleh bayi.

Baca juga: Ini adalah jenis makanan yang sesuai untuk permulaan makanan pejal

Terdapat beberapa nutrien yang diperlukan ibu untuk memenuhi keperluannya agar proses pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan dengan baik, seperti karbohidrat, protein, lemak baik, vitamin, dan mineral. Ibu perlu memperhatikan setiap pengambilan makanan yang diberikan kepada anak-anak. Jangan lupa memberi sayur dan buah kepada anak anda, salah satunya adalah tomato, yang mempunyai banyak faedah untuk bayi.

Ibu, Ketahui Khasiat Tomato untuk Bayi

Walaupun anak telah mendapat pengambilan makanan, ibu tidak boleh berhenti menyusukan anak. Makanan yang disediakan hanya digunakan sebagai lauk. Atas sebab ini, ibu juga perlu memperhatikan bahagian dan tekstur yang diberikan kepada anak-anak agar sesuai dengan usia anak.

Kanak-kanak berumur 6-8 bulan memerlukan tambahan 200 kcal kalori. Umur 9-11 bulan memerlukan 300 kcal tambahan. Sementara usia 12-23 bulan memerlukan tambahan 550 kcal. Selain menyediakan bahagian makanan utama, ibu juga dapat menyediakan makanan ringan untuk makanan pelengkap anak-anak. Ibu boleh memberi pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan kepada anak-anak, salah satunya adalah tomato.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

Tomato adalah buah yang dapat dinikmati dengan pelbagai cara. Mula dimakan sebagai jus, diproses menjadi makanan, sos, atau dimakan secara langsung. Bukan hanya itu, tomato mempunyai pelbagai faedah yang dirasakan oleh anak-anak apabila ibu secara rutin memberikan tomato sebagai makanan ringan, iaitu:

1. Menjaga Kesihatan Mata

Melancarkan dari Keibubapaan Firstcry Tomato adalah buah yang mempunyai kandungan vitamin A yang cukup tinggi. Sudah tentu, memberi tomato sebagai makanan ringan adalah pilihan yang tepat agar penglihatan anak-anak dijaga dengan baik.

2. Sumber Antioksidan

Tomat juga merupakan sumber antioksidan yang baik untuk menjaga kesihatan bayi daripada terkena radikal bebas.

3. Elakkan Sembelit

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini , memakan buah yang kaya dengan air dan serat sebenarnya akan membantu bayi kekal terhidrat dan mengelakkan masalah pencernaan. Dengan cara itu, bayi akan mengelakkan sembelit. Ibu tidak boleh memandang rendah terhadap sembelit yang dialami oleh bayi. Tanya saja doktor melalui aplikasi . Segera gunakan aplikasi untuk rawatan sembelit pada bayi sehingga kesihatan bayi terjaga.

4. Mengekalkan Fungsi Jantung yang Sihat

Kandungan serat, kalium, dan vitamin C yang terdapat dalam tomato dapat membantu menjaga kesihatan jantung anak.

5. Elakkan Anemia

Tomato juga mengandungi folat. Keperluan folat yang dipenuhi dalam tubuh dapat mencegah anak-anak dari pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah anemia.

Itulah faedah yang dapat dirasakan oleh anak-anak ketika makan tomato secara berkala. Terdapat pelbagai cara yang dapat diberikan oleh ibu sehingga anak-anak dapat menikmati tomato, salah satunya adalah menjadikan anak-anak sebagai menu sup tomato.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Tomato adalah salah satu nutrien terbaik untuk bayi dan kanak-kanak. Perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu dalam memberi pengambilan tomato adalah kualiti tomato dan tekstur tomato yang akan diberikan kepada anak-anak. Pastikan juga anak anda tidak alah pada tomato.

Rujukan:
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Tomato untuk Bayi
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tomato