Kerana E-rokok, Berhati-hatilah dengan EVALI Penyakit Paru Misteri

, Jakarta - Di Amerika Syarikat, nampaknya semakin banyak orang yang dilaporkan mengalami masalah penyakit kerana penggunaan e-rokok atau vaping. Tidak sedikit pun yang menjadi mangsa. Penyakit ini berkaitan dengan e-rokok atau vape agak baru dan diberi nama oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Penyakit ini dipanggil E-rokok atau Penggunaan Produk Vaping Cedera Paru-paru , atau EVALI secara ringkas.

Penyakit ini pertama kali ditemui oleh CDC pada bulan Ogos 2019 setelah wabak penyakit paru-paru misterius yang berkaitan dengan e-rokok. Sebelumnya EVALI dikenali sebagai VAPI atau Kecederaan paru-paru yang berkaitan dengan Vaping . Pakar mengesyaki bahawa kehadiran vitamin E asetat dan tetrahidrokannabinol (THC) dalam pengosongan dianggap sebagai penyebab terbesar EVALI. Walau bagaimanapun, penyelidik masih memerlukan kajian lebih lanjut dalam hal ini.

Baca juga: Tanpa Nikotin, Vaping Masih Berbahaya?

Apakah Gejala EVALI?

EVALI boleh menyebabkan simptom yang serupa dengan radang paru-paru atau selesema. Gejala khas yang berkaitan dengan EVALI yang perlu diperhatikan adalah:

 • Batuk;

 • Sakit dada;

 • Sukar bernafas;

 • Sakit perut;

 • Pening dan muntah;

 • Cirit-birit;

 • Demam;

 • Menggigil;

 • Pengurangan berat.

Sekiranya anda menggunakan e-rokok secara aktif dan mengalami beberapa gejala di atas, segera hentikan penggunaan e-rokok. Segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat dari rumah anda.

Baca juga: Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila anak mereka ketagih mengongkong?

Apakah Punca Tepat EVALI?

Pakar bersetuju bahawa e-rokok adalah penyebab penyakit ini. Namun, mereka tidak begitu yakin bahan apa yang menyebabkan penyakit paru-paru ini. CDC menyatakan bahawa lebih daripada 80 peratus kes EVALI melibatkan produk dengan THC (bahan kimia yang bertanggungjawab untuk kebanyakan kesan psikologi ganja).

Lancarkan Pencegahan , beberapa laporan patologi juga menunjukkan bahawa e-rokok menyebabkan lemak terkumpul di paru-paru dan mencetuskan tindak balas keradangan yang menyukarkan pernafasan.

Sekiranya rokok mengambil masa bertahun-tahun untuk menyebabkan penyakit dan gejala, maka ini berbeza dengan EVALI. Penyakit ini sering berkembang dengan cepat, bahkan menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Bagaimana EVALI Diagnosis?

Kes EVALI dicirikan oleh pneumonitis (radang paru-paru). Beberapa kes melibatkan penumpukan minyak di paru-paru, sementara yang lain melibatkan penumpukan sel darah putih, yang merupakan penanda sistem imun yang bertindak balas terhadap ancaman. Untuk diklasifikasikan sebagai EVALI, kes mesti memenuhi kriteria berikut:

 • Menggunakan produk e-rokok dalam 90 hari sebelum gejala bermula;

 • Pencitraan dada menunjukkan bahan lebih padat daripada udara di paru-paru (penyusupan paru) atau patologi yang mengesahkan kecederaan paru-paru akut;

 • Ketiadaan jangkitan paru-paru atau diagnosis perubatan alternatif yang munasabah mengenai gejala yang ada.

Baca juga: Vape boleh menyebabkan paru-paru basah, mitos atau fakta

Bagaimana Rawatan untuk EVALI?

Orang dengan EVALI memerlukan rawatan di hospital, dan CDC mengatakan bahawa rawatan dengan kortikosteroid terbukti bermanfaat dalam beberapa kes. Beberapa orang juga diletakkan di ventilator untuk membantu mereka bernafas.

CDC dan Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan kini menggesa orang ramai untuk berhenti menggunakan e-rokok dan produk lain yang berkaitan. Sekiranya anda menggunakan vaping untuk berhenti merokok, disyorkan untuk berbincang dengan doktor anda. Mereka mungkin akan mengarahkan anda ke kaedah berhenti merokok yang lebih selamat atau menggunakan ubat-ubatan yang telah disetujui oleh FDA.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Tanda Amaran Awal Penyakit Vaping?
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu EVALI? Gejala Penyakit Paru-paru yang Terkait dengan Vaping Mungkin Rasa Selsema.