Adakah benar bahawa keradangan usus boleh menyebabkan najis berdarah?

Jakarta - Gangguan usus radang berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menyerang virus, bakteria, atau makanan yang tidak berbahaya dalam susu. Ini menyebabkan keradangan yang membawa kepada kecederaan usus.

Terdapat dua jenis penyakit radang usus, iaitu kolitis ulseratif dan penyakit Crohn. Kolitis ulseratif terbatas pada usus besar. Sementara penyakit Crohn boleh melibatkan semua bahagian saluran pencernaan dari mulut ke dubur. Secara amnya, kedua-dua jenis kolitis mempengaruhi bahagian terakhir usus kecil atau usus besar, atau kedua-duanya.

Seperti mana-mana penyakit kronik, seseorang yang menderita kolitis akan melalui tempoh ketika penyakit itu berulang dan menyebabkan gejala. Kemudian, akan ada masa ketika gejala mereda atau hilang sehingga kesihatan pulih. Keterukan atau keparahan gejala, bergantung pada bahagian saluran usus mana yang terlibat. Gejala ini merangkumi:

 • pergerakan usus atau cirit-birit yang mungkin berdarah.
 • Kekejangan perut dan kesakitan.
 • Pergerakan usus yang sangat menyakitkan.
 • Demam.
 • Pengurangan berat.
 • Hilang selera makan.
 • Anemia kekurangan zat besi kerana kehilangan darah.

Mungkin ada gejala lain. Sekiranya anda mengesyaki terdapat gangguan radang usus di badan anda, cubalah segera menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Ini adalah 5 Gejala Penyakit Usus Peradangan yang Tidak Boleh Dipandang Rendah

Kerosakan Sistem Imun

Punca sebenar keradangan usus tidak diketahui dengan pasti. Sebelum ini, penyebab yang disyaki adalah diet dan tekanan. Walau bagaimanapun, kini doktor mengetahui beberapa faktor yang boleh memburukkan lagi kolitis, walaupun bukan penyebabnya.

Salah satu penyebab kolitis adalah kerosakan sistem imun. Apabila sistem imun anda berusaha melawan virus atau bakteria yang menyerang, tindak balas imun yang tidak normal menyebabkan sistem imun menyerang sel-sel di saluran pencernaan.

Faktor keturunan juga berperanan dalam penyakit radang usus, terutama pada orang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit ini. Sebilangan besar orang yang mengalami kolitis tidak mempunyai sejarah keluarga. Lebih khusus lagi, faktor risiko radang usus:

 1. Umur. Sebilangan besar orang dengan penyakit radang usus berusia di bawah 30 tahun. Yang lain tidak menghidap penyakit ini sehingga mereka berumur 50 atau 60 tahun.
 2. Kaum atau Etnik. Walaupun orang Kaukasia mempunyai risiko penyakit ini lebih tinggi, penyakit ini sebenarnya boleh berlaku pada mana-mana kaum. Selain itu, keturunan Yahudi Ashkenazi juga berisiko lebih tinggi terkena penyakit usus ini.
 3. Sejarah keluarga. Anda akan sangat berisiko jika mempunyai saudara terdekat, seperti ibu bapa, adik-beradik, atau anak-anak yang mempunyai penyakit ini.
 4. Asap. Ini adalah faktor risiko yang paling penting untuk diperhatikan kerana berpotensi mengembangkan penyakit Crohn. Banyak faedah kesihatan akan dialami jika anda berhenti merokok.
 5. Ubat anti-radang nonsteroid. Ubat-ubatan ini termasuk ibuprofen (Advil dan Motrin IB), naproxen sodium (Aleve), diclofenac sodium (Voltaren) dan lain-lain. Ubat-ubatan ini dapat meningkatkan risiko terkena kolitis atau memperburuk penyakit pada orang yang menderita kolitis.
 6. Persekitaran tempat tinggal. Sekiranya anda tinggal di negara perindustrian, anda cenderung menghidap penyakit radang usus. Oleh itu, ada kemungkinan faktor persekitaran memainkan peranan. Orang yang tinggal di iklim panas juga nampaknya berisiko lebih besar.

Baca juga : Cara Mendiagnosis Penyakit Crohn

Di samping itu, anda juga perlu mengetahui komplikasi yang mungkin berlaku akibat radang usus, termasuk:

 • Kanser kolon.
 • Keradangan pada kulit, mata dan sendi.
 • Kolangitis.
 • Pembekuan darah.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Usus Radang (IBW)

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Usus Radang (IBW)