Berhati-hatilah dengan Mata Bersilang dan Cahaya Ketika Bercahaya, Disebabkan oleh Retinoblastoma

, Jakarta - Kanser tidak hanya berlaku pada orang dewasa, beberapa jenis barah dapat dikesan sejak seseorang itu bayi. Selain leukemia atau barah darah, mata dapat menjadi tempat bersarang bagi sel barah dan mengganggu penglihatan si kecil. Kanser yang menyerang mata disebut retinoblastoma yang dikenali oleh gejalanya, iaitu mata selalu merah dan memancarkan cahaya putih pada murid ketika terkena cahaya. Sebenarnya, warna merah yang dipancarkan adalah kerana adanya saluran darah di belakang mata. Mari ketahui lebih lanjut mengenai retinoblastoma melalui tinjauan berikut!

Punca Retinoblastoma

Kanser mata ini berlaku kerana perubahan atau mutasi pada gen tertentu dalam DNA si Kecil semasa dalam kandungan. Gen ini mampu mengawal pembahagian sel. Akibatnya, sel retina tumbuh di luar kawalan dan menyebabkan kelainan pada mata.

Pakar belum menemui sebab sebenar mutasi gen. Walau bagaimanapun, satu daripada empat kes retinoblastoma berlaku disebabkan oleh faktor genetik. Retinoblastoma yang disebabkan oleh faktor genetik biasanya mempengaruhi kedua-dua mata. Walaupun retinoblastoma tidak diwarisi, secara amnya akan mempengaruhi satu mata si Kecil.

Gejala Retinoblastoma

Salah satu gejala yang dapat dilihat jika anak anda menghidap retinoblastoma adalah kehadiran cahaya putih yang bersinar di mata ketika anak difoto menggunakan cahaya. kilat . Dalam keadaan normal, murid kelihatan gelap sementara dalam keadaan ini murid kelihatan putih. Selain itu, masih terdapat beberapa gejala retinoblastoma, iaitu:

 • Mata yang kelihatan memandang ke arah yang berbeza (juling).

 • Mata kelihatan merah, jadi apabila anak kecil anda mengalami keadaan ini dan tidak hilang dalam tiga hari, bawa dia berjumpa doktor.

 • Mata membengkak.

Diagnosis Retinoblastoma

Untuk mendiagnosis barah ini, pakar oftalmologi melihat dengan teliti bahagian dalam mata dengan memaparkan cahaya yang kuat dan lensa pembesar. Sekiranya doktor mengesyaki barah, langkah seterusnya adalah untuk mengetahui seberapa besar tumor dan adakah ia telah merebak ke kawasan lain atau tidak. Anak anda juga mesti lulus pemeriksaan berikut mengikut arahan doktor:

 • Ultrasound mata - gelombang bunyi akan membuat gambaran keadaan mata anak.

 • MRI ( pengimejan resonans magnetik ) - magnet dan gelombang radio yang kuat akan memberikan pandangan mata yang lebih terperinci.

 • Imbasan CT (tomografi dikira ) - pelbagai sinar-X yang diambil dari sudut yang berbeza digabungkan untuk menunjukkan lebih banyak maklumat mengenai keadaan mata.

Hasil pemeriksaan akan membantu doktor untuk memilih tindakan yang tepat.

Rawatan Retinoblastoma

Semakin cepat barah dijumpai dan dirawat, semakin besar kemungkinan penglihatan si kecil anda dapat kembali normal. Beberapa kombinasi rawatan berikut boleh digunakan:

 • Pengukuhan , iaitu pembedahan untuk membuang seluruh mata, dapat dilakukan jika hanya satu mata anak yang terkena tumor besar dan penglihatannya tidak dapat diselamatkan.

Sementara itu, jika tumornya agak kecil, doktor boleh melakukan:

 • Terapi radiasi dengan sinar-X tenaga tinggi untuk membunuh sel barah dan mengecilkan tumor.

 • Cryotherapy , iaitu penggunaan suhu sejuk yang melampau untuk membunuh sel barah.

 • Photocoagulation , penggunaan sinar laser untuk memusnahkan saluran darah yang membawa nutrien ke tumor.

 • Termoterapi , penggunaan haba untuk membunuh sel barah.

 • Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Untuk retinoblastoma intraokular.

 • Sekiranya kedua-dua mata menghidap barah, mata dengan lebih banyak barah dikeluarkan dan mata yang lain dirawat dengan radiasi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai retinoblastoma, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Ini Menyebabkan Retinoblastoma Yang Menyerang Kanak-kanak
 • Kenali 8 jenis barah yang sering menyerang kanak-kanak dan gejalanya
 • Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pemeriksaan mata anak?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found