Ketahui Cara Mencegah Hipertensi pada Wanita Hamil

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika wanita menjalani kehamilan. Bermula dari gaya hidup, diet, hingga jenis makanan juga perlu dipertimbangkan. Ia bertujuan memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan ibu dan perkembangan janin di dalam kandungan. Namun, ini juga dilakukan agar ibu-ibu terhindar dari pelbagai masalah kesihatan yang mudah dialami oleh ibu hamil.

Baca juga : Waspadalah terhadap 4 Jenis Hipertensi pada Wanita Hamil

Hipertensi adalah salah satu penyakit yang boleh dialami oleh wanita hamil. Tanpa risiko, hipertensi yang dialami oleh wanita hamil boleh menyebabkan strok, kelahiran pramatang, dan kematian bayi. Inilah sebab mengapa hipertensi perlu dicegah. Lalu, bagaimana cara mencegahnya? Tidak ada salahnya melihat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mencegah hipertensi pada wanita hamil.

1. Lakukan Pemeriksaan Kesihatan Semasa Merancang Kehamilan

Perkara pertama yang harus dilakukan wanita ketika merancang kehamilan adalah pemeriksaan kesihatan yang menyeluruh. Pemeriksaan kesihatan ini bertujuan untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang cenderung dialami semasa mengandung. Salah satunya adalah darah tinggi. Setelah mengetahui hasil pemeriksaan, anda boleh berunding dengan doktor umum atau pakar obstetrik, untuk merancang kehamilan yang akan dilakukan dengan pasangan anda.

2. Pemeriksaan Berkala Semasa Kehamilan

mengikut Persatuan Jantung Amerika Hipertensi semasa mengandung adalah penyakit berbahaya. Ini kerana gejala yang muncul pada umumnya tidak disedari. Untuk itu, jangan malas untuk melakukan pemeriksaan kesihatan ibu dan obstetrik secara berkala. Ini untuk memastikan bahawa ibu dan bayi berada dalam keadaan sihat dan stabil.

3. Ambil Makanan yang Sihat dan Berkhasiat

Wanita hamil harus makan makanan yang mengandungi kalium, magnesium, dan serat untuk mengawal tekanan darah. Hadkan pengambilan garam dalam makanan yang anda makan. Untuk menambahkan rasa pada makanan, anda harus memilih perisa semula jadi agar risiko hipertensi pada wanita hamil dapat dielakkan.

Baca juga : Wanita Hamil, Ketahui 6 Kesan Hipertensi pada Janin

4. Elakkan Keadaan Tekanan

Semasa menjalani kehamilan, anda harus mengelakkan keadaan yang terlalu tinggi tekanannya. Untuk mengurangkan tekanan, ibu boleh melakukan aktiviti fizikal atau melakukan senaman ringan. Bermula dari yoga, berjalan santai, meditasi, hingga latihan kehamilan yang boleh anda lakukan secara teratur. Bukan hanya tekanan, pelbagai senaman ringan yang dilakukan semasa mengandung juga dapat membantu ibu-ibu menjalani proses bersalin dengan lebih lancar.

5. Elakkan Rokok dan Alkohol

Tidak dinafikan, menghindari tabiat merokok dan alkohol adalah sesuatu yang mesti dilakukan ketika ibu sedang hamil. Ini kerana kandungan alkohol dan rokok dapat meningkatkan tekanan darah. Dengan mengelakkan kebiasaan ini, sudah tentu kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan akan lebih optimum.

6. Elakkan Berat Badan Berlebihan

Semasa hamil, sudah tentu anda akan dinasihatkan untuk makan lebih banyak. Namun, ia tidak boleh dilakukan begitu sahaja. Kami mengesyorkan agar anda menyesuaikan bahagian makanan mengikut keperluan anda dan memperhatikan pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan. Ini akan mengelakkan anda mendapat berat badan berlebihan semasa hamil. Obesiti semasa kehamilan juga boleh mencetuskan hipertensi. Jadi, sesuaikan bahagian makanan untuk mencegah hipertensi pada wanita hamil.

Baca juga : Mengetahui Bahaya Hipertensi semasa Kehamilan

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mencegah hipertensi pada wanita hamil. Ayuh, muat turun sekarang juga melalui App Store atau Google Play untuk mendapatkan maklumat mengenai mencegah hipertensi semasa hamil.Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Apakah Gejala Tekanan Darah Tinggi?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Mencegah Hipertensi Semasa Kehamilan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Tahu Mengenai Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan.
Ibu. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Menurunkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan.