7 Gejala Awal Campak yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Campak adalah jangkitan biasa pada masa kanak-kanak. Penyakit ini disebabkan oleh virus, dan saat ini dapat dicegah dengan pemberian vaksin. Campak boleh menjadi keadaan serius dan membawa maut pada anak kecil. Perlu juga diperhatikan bahawa campak sangat menular dan boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Vaksinasi campak dapat mencegah dan memberikan perlindungan yang berkesan dari campak. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jika 93-95 persen populasi menerima vaksin, orang yang berisiko kurang mendapat campak. Sebagai jangkaan, anda perlu mengetahui simptom awal campak. Apakah simptom awal?

Baca juga: Inilah Cara Merawat Campak Secara Berkesan pada Bayi

Gejala Awal Campak

Gejala awal campak dapat muncul sekitar 10 hingga 14 hari setelah terdedah kepada virus. Gejala awal campak biasanya merangkumi:

 1. Demam;
 2. Batuk kering;
 3. Selsema;
 4. Sakit tekak;
 5. Mata yang meradang (konjungtivitis);
 6. Ruam kulit yang kelihatan seperti tompok besar;
 7. Tompok-tompok putih kecil dengan pusat putih kebiruan pada latar belakang merah muncul di dalam mulut, di lapisan dalam pipi. Ini juga dikenali sebagai bintik Koplik.

Baca juga: Sama, ini adalah perbezaan antara campak, cacar air, dan rubella

Jangkitan boleh berlaku berturut-turut dalam jangka masa dua hingga tiga minggu:

 • Jangkitan dan Pengeraman. Selama 10 hingga 14 hari pertama selepas jangkitan, virus campak mula berkembang. Anda mungkin tidak mengalami gejala campak pada tahap ini.
 • Tanda dan gejala yang tidak spesifik. Campak biasanya bermula dengan demam ringan hingga sederhana, sering disertai dengan batuk yang berterusan, hidung berair, mata yang meradang, dan sakit tekak. Keadaan ini agak ringan dan berlangsung dua atau tiga hari.
 • Campak semakin teruk dan ruamnya menjadi teruk. Ruam terdiri daripada bintik-bintik merah kecil, beberapa di antaranya sedikit naik. Bintik-bintik dan benjolan yang berkumpul menjadikan kulit kelihatan kemerahan. Kulit di wajah kelihatan seperti retak.

Selama beberapa hari berikutnya, ruam boleh merebak ke lengan dan badan, kemudian ke paha dan kaki. Pada masa yang sama, demam semakin meningkat hingga mencecah 40-41 darjah celcius. Ruam campak secara beransur-ansur mereda.

 • tempoh berjangkit. Seseorang yang menghidap campak dapat menyebarkan virus kepada orang lain selama kira-kira lapan hari. Ia bermula empat hari sebelum ruam muncul dan berakhir apabila ruam sudah ada selama empat hari.

Sekiranya anak kecil anda menghidap campak atau jika ahli keluarga di rumah mengalami ruam menyerupai campak, anda harus segera menghubungi doktor melalui aplikasi . Kaji sejarah vaksinasi keluarga anda dengan doktor anda, terutamanya sebelum anak anda memulakan sekolah rendah atau kolej dan sebelum melancong ke peringkat antarabangsa.

Menangani Sekiranya Anda Mengalami Campak

Sebenarnya tidak ada rawatan khusus untuk campak, dan gejala biasanya hilang dalam 10 hingga 10 hari. Sekiranya tidak ada komplikasi, doktor biasanya mengesyorkan rehat dan minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Sekiranya terdapat risiko komplikasi, doktor boleh mengesyorkan dimasukkan ke hospital. Pesakit yang harus dimasukkan ke hospital biasanya diberi vitamin A oleh doktor.

Baca juga: 5 Pengendalian Pertama Semasa Kanak-kanak Mengalami Campak

Beberapa kaedah rawatan berdasarkan gejala:

 • Sakit dan demam: Tylenol atau ibuprofen membantu demam dan sakit. Tetapi bagi kanak-kanak di bawah 16 tahun tidak boleh mengambil aspirin.
 • Batuk: Gunakan pelembap untuk melembapkan udara. Minuman lemon dan madu yang hangat boleh membantu, tetapi jangan berikan madu kepada bayi yang berumur di bawah 1 tahun.
 • Dehidrasi: Galakkan penghidapnya minum banyak cecair.
 • Mata meradang: Buang kotoran dengan kapas yang dibasahi dengan air. Redupkan lampu jika mata hipersensitif.

Perlu diingat bahawa campak adalah jangkitan virus, dan antibiotik sering tidak membantu. Walau bagaimanapun, doktor mungkin menetapkannya sekiranya seseorang mengalami jangkitan kuman tambahan.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Tanda dan Gejala
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Campak
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Campak
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai campak