Virus Zika Boleh Menyerang Wanita Hamil, Ketahui 5 Gejala

"Setiap wanita hamil perlu berhati-hati terhadap serangan dari virus Zika. Sebabnya, gangguan ini boleh menyebabkan pelbagai jenis komplikasi pada bayi. Oleh itu, penting untuk mengetahui gejala awal virus Zika pada wanita hamil untuk mendapatkan rawatan awal. "

, Jakarta - Virus Zika adalah salah satu gangguan yang harus dielakkan oleh semua orang, terutama wanita hamil. Telah diketahui bahawa kesan buruk dapat timbul ketika virus menyebarkan jangkitan kepada wanita yang sedang hamil. Selain itu, penyakit ini juga boleh menyebabkan penularan ke janin. Rawatan awal perlu dilakukan untuk mengelakkan masalah yang lebih besar.

Salah satu perkara yang perlu dilakukan untuk mendapatkan rawatan awal adalah memastikan jika ibu mempunyai simptom. Apabila gejala timbul dan sebenarnya disebabkan oleh virus Zika, doktor dapat segera mengambil langkah rawatan. Namun, apakah gejala yang boleh terjadi pada wanita hamil yang dijangkiti virus Zika? Inilah ulasan penuh!

Baca juga : Virus Zika Mungkinkah Penyembuhan Kanser Otak, Benarkah?

Semua Gejala Virus Zika pada Wanita Hamil

Penyakit yang disebabkan oleh virus Zika telah ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai gangguan kecemasan yang dapat mengancam kesihatan masyarakat. Penyakit ini mendapat perhatian khusus dan telah merisaukan dunia sejak 1 Februari 2016. Telah diketahui bahawa jangkitan yang disebabkan oleh virus Zika pada wanita hamil dapat menular ke bayi mereka yang belum lahir.

Terdapat beberapa kesan buruk yang boleh berlaku ketika wanita hamil dijangkiti virus ini. Virus Zika pada wanita hamil boleh meningkatkan risiko mikrosefali dan gangguan neurologi lain pada bayi baru lahir. Microcephaly adalah keadaan neurologi yang menyebabkan bayi dilahirkan dengan kepala kecil dan otak kecil.

Selain itu, Zika pada wanita hamil juga boleh menyebabkan bayi mengalami masalah pada mata, gangguan pendengaran, dan gangguan pertumbuhan. Bukan hanya itu, WHO juga menyatakan bahawa jika virus Zika tidak segera diubati, ia boleh mencetuskan gangguan neurologi pada kanak-kanak, seperti sindrom Guillain-Barre.

Secara amnya, seseorang yang terdedah kepada virus Zika akan mengalami simptom selepas 3 hingga 14 hari setelah virus memasuki badan dan menyebabkan jangkitan. Maklumlah, ibu-ibu perlu mengetahui apa simptom yang dialami oleh penghidap virus Zika untuk mendapatkan rawatan awal, iaitu:

1. Demam

Salah satu gejala virus Zika pada wanita hamil adalah mengalami demam tinggi selama beberapa hari. Biasanya, demam tinggi ini boleh muncul dan kemudian hilang semula, terus seperti itu. Kadang kala, beberapa wanita hamil mungkin tidak merasakan gejala jangkitan virus Zika. Demam, yang merupakan gejala yang paling biasa, sering dikelirukan dengan penyakit lain, sehingga sukar untuk menilai apakah seorang wanita hamil terkena virus Zika.

Baca juga: Adakah Ada Vaksin Untuk Mencegah Virus Zika?

2. Gangguan Mata

Gejala kedua virus Zika pada wanita hamil adalah bahawa ibu dapat merasakan sakit di bahagian belakang mata. Sekiranya ini berlaku, perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah berehat sebentar. Sekiranya anda masih sakit di belakang bola mata anda, kemungkinan besar ini adalah tanda jangkitan virus Zika.

Apabila simptomnya cukup teruk, ini boleh menimbulkan risiko berbahaya dan anda harus segera berjumpa doktor. Bukan hanya kesakitan, wanita hamil yang terdedah kepada virus Zika pada umumnya mengalami keadaan mata merah. Pengesanan awal dapat mencegah komplikasi berbahaya.

3. Rasa Lelah Dengan Cepat

Rasa letih walaupun anda tidak melakukan aktiviti sepanjang hari boleh menjadi salah satu gejala virus Zika pada wanita hamil. Sekiranya disertai dengan gejala lain yang telah disebutkan, jangan berlengah untuk berjumpa doktor. Perkara yang mungkin meragukan sama ada ibu dijangkiti virus Zika atau tidak adalah kerana wanita hamil akan lebih kerap merasa letih dan lemah.

4. Ruam

Ruam yang muncul di beberapa bahagian badan juga boleh menjadi gejala virus Zika pada wanita hamil. Sekiranya ibu mengalami ruam merah dan disertai dengan beberapa gejala, seperti demam, mungkin virus Zika. Terutama jika ibu mengalami ruam yang merebak dengan cepat. Ruam yang disebabkan oleh virus Zika bukanlah tanda alergi, jadi sangat berbahaya.

Baca juga: Hati-hati, Virus Zika boleh menyerang semasa bercuti

5. Sakit kepala

Gejala lain yang menunjukkan wanita hamil mempunyai jangkitan virus Zika adalah sakit kepala. Sekiranya ibu mengalami sakit kepala yang tidak hilang, disertai dengan beberapa gejala, itu mungkin merupakan gejala virus Zika. Sakit kepala yang berlebihan boleh menyebabkan pengsan semasa mengandung dan badan ibu menjadi lemah.

Umumnya, virus Zika ditularkan melalui gigitan nyamuk Aedes yang telah dijangkiti virus Zika. Di samping itu, seseorang boleh mendapat virus Zika akibat penularan melalui hubungan seksual. Virus Zika juga dapat menular melalui cairan tubuh, seperti darah, air kencing, cairan ketuban dan air liur.

Ibu juga boleh bertanya kepada doktor mengenai penularan virus Zika kepada wanita hamil. Cuba tanya doktor pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Oleh itu, segera muat turun aplikasi untuk menikmati semua kemudahan dalam mengakses kesihatan ini!

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Virus Zika.
Penjagaan Kesihatan Stanford. Diakses pada tahun 2021. Mengenai Virus Zika.
Kementerian Kesihatan Singapura. Diakses pada tahun 2019. Zika.