Sekiranya orang tua mengalami sakit belakang selama lebih dari 2 minggu

, Jakarta - Sakit belakang atau juga dikenali sebagai sakit belakang yang rendah adalah keadaan di mana seseorang mengalami sakit belakang. Sudah tentu, keadaan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada penghidapnya. Selain keadaan yang tidak selesa, sakit belakang selama lebih dari 2 minggu juga boleh menyebabkan gangguan aktiviti.

Baca juga : Sakit belakang yang rendah semasa kehamilan, apa yang menyebabkannya?

Tidak hanya mengangkat objek berat terlalu kerap, sakit belakang selama lebih dari 2 minggu juga boleh disebabkan oleh usia. Sakit belakang sangat mudah dialami oleh warga tua. Selain kurang aktiviti fizikal, sakit belakang yang dialami oleh orang tua juga boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan. Tidak ada salahnya mengenal pasti punca orang tua mengalami sakit belakang selama lebih dari 2 minggu dalam artikel ini.

Ini adalah penyebab orang tua mengalami sakit belakang selama lebih dari 2 minggu

Secara amnya, sakit belakang disebabkan oleh kecederaan pada otot atau sendi di kawasan lumbar. Keadaan ini dapat dipicu dengan mengangkat objek berat, melakukan pergerakan berulang, ke posisi badan yang tidak betul ketika menjalankan aktiviti.

Bukan hanya orang dewasa, sakit belakang juga cenderung dialami oleh kanak-kanak hingga warga tua. Melancarkan dari Klinik Cleveland Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit belakang pada orang tua.

1. Spondylosis

Tidak boleh diabaikan sekiranya orang tua mengalami sakit belakang lebih dari 2 minggu. Keadaan ini boleh menjadi tanda spondylosis. Penyakit ini secara amnya menyerang tulang belakang di leher, tetapi tidak jarang keadaan ini dialami dari belakang hingga belakang pinggang.

Selain sakit belakang, spondylosis biasanya disertai dengan gejala lain, seperti kehilangan keseimbangan, kesemutan, dan kesukaran mengawal pergerakan badan.

2. Rheumatoid Arthritis

Keadaan ini adalah gangguan kesihatan yang biasa dan menyebabkan sakit belakang pada orang tua. Walaupun boleh dialami oleh sesiapa sahaja, artritis reumatoid lebih cenderung dialami oleh seseorang yang memasuki usia tua.

Baca juga : 3 Pergerakan Yang Dapat Melegakan Sakit Belakang

3. Perubahan degeneratif pada sendi

Faktor usia boleh menyebabkan kelembapan dan ketahanan cakera bertindak sebagai penyerap kejutan.

4. Patah Pinggul

Orang tua yang mengalami sakit belakang punggung selama lebih dari 2 minggu boleh disebabkan oleh patah tulang pinggul. Memasuki usia tua, seseorang dapat mengalami penurunan kepadatan dan kekuatan tulang. Keadaan ini menyebabkan warga tua terdedah kepada patah tulang pinggul, sehingga menyebabkan sakit belakang.

5. Kanser Tulang

Kanser tulang juga boleh menyebabkan penderita mengalami simptom sakit belakang yang cukup mengganggu. Untuk itu, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk memastikan sakit belakang yang dialami oleh orang tua.

Lakukan Ini untuk Mengubati Sakit Belakang di Rumah

Warga tua boleh melakukan beberapa rawatan di rumah untuk merawat sakit belakang. Semasa mengalami sakit belakang, lakukan teknik BERAS.

  1. berehat, bermaksud merehatkan pinggang sehingga sakit mereda.
  2. Ais. Lakukan kompres sejuk di pinggang untuk menghilangkan rasa sakit. Kompres sejuk selama 15-20 minit dan ulangi selama beberapa hari.
  3. Memampatkan. Orang tua boleh melakukan serpihan pada pinggang yang sakit. Walau bagaimanapun, untuk mengikat terlalu ketat.
  4. Tinggikan. Rehat dengan pinggang lebih tinggi daripada dada.

Tidak ada yang salah untuk mencegah sakit belakang pada orang tua sehingga keadaan ini tidak menyebabkan masalah kesihatan yang lebih buruk. Lakukan pemeriksaan kesihatan tulang secara berkala, selalu berhati-hati agar tidak cedera, makan pelbagai makanan sihat untuk mengekalkan kekuatan tulang.

Baca juga : Tanda Sakit Pinggang Kiri Gejala Penyakit ini

Selain mengambil makanan sihat, anda juga dapat meningkatkan pengambilan vitamin dan makanan tambahan untuk mengekalkan fungsi tulang. Tidak perlu rumit, anda boleh membeli vitamin dan makanan tambahan melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda boleh mendapatkan vitamin yang anda perlukan di rumah.

Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Sakit Punggung Rendah.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 13 Cara Memperbaiki Sakit Belakang Berkaitan Usia Anda.
Scoliosis dan Gangguan Tunjang. Diakses pada tahun 2021. Sakit Punggung Rendah pada Orang Dewasa yang Lebih Tua: Faktor Risiko, Pilihan Pengurusan, dan Arah Masa Depan.