Pemeriksaan Fakta: Terlalu Banyak Vitamin Menyebabkan Alahan

Mengambil terlalu banyak vitamin boleh meningkatkan risiko orang yang mengalami alergi untuk mengalami reaksi alergi. Ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menganggap bahan-bahan dalam suplemen vitamin berbahaya. Selain alergi, pengambilan vitamin yang berlebihan juga dapat menyebabkan masalah kulit yang lain, seperti ruam kulit, luka kulit, dan kulit mengelupas.

, Jakarta - Selama pandemi, banyak orang berusaha menjaga sistem kekebalan tubuh mereka dengan kuat dengan mengambil vitamin. Berbagai vitamin, mulai dari A, B, C, D, hingga E, semuanya dimakan untuk melindungi tubuh dari virus COVID-19.

Namun, anda tahu, minum terlalu banyak vitamin sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada tubuh, anda tahu, termasuk kulit. Terdapat pelbagai masalah kulit yang boleh terjadi kerana mengambil terlalu banyak vitamin. Selain itu, bagi orang yang mempunyai alergi terhadap bahan-bahan tertentu juga berisiko mengalami reaksi alergi kerana pengambilan vitamin yang berlebihan. Inilah ulasannya.

Baca juga: 7 Tanda Seseorang Mempunyai Alergi Dadah

Pengambilan Vitamin yang berlebihan boleh menyebabkan alahan pada orang yang mempunyai alahan

Masalah kulit dalam bentuk reaksi alergi kerana mengambil terlalu banyak vitamin hanya terjadi pada orang yang mengalami alergi. Contohnya, pengambilan vitamin D3 boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang alah terhadap vitamin tersebut. Ini kerana tubuh secara keliru mengenali vitamin D3 sebagai bahan kimia yang berpotensi berbahaya, sehingga meningkatkan daya tahan tubuh terhadapnya. Akibatnya, reaksi alergi ringan boleh berlaku, seperti ruam, gatal-gatal, hidung tersumbat, sementara reaksi yang lebih teruk boleh menyukarkan anda bernafas, bahkan boleh membawa maut. Oleh itu, dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi kerana mengambil vitamin.

Walaupun begitu, tidak semua orang yang alah akan mengalami reaksi alergi semasa mengambil vitamin. Ia kembali kepada reaksi tubuh setiap orang terhadap ubat atau ramuan tertentu. Ada orang yang tidak serasi dengan vitamin D3, tetapi ada juga mereka yang alah kepada vitamin A. Namun, pengambilan terlalu banyak vitamin dapat meningkatkan risiko mereka yang mengalami alergi untuk mengalami reaksi alergi. Jadi, jika anda mengalami reaksi alergi, vitamin yang anda ambil boleh menjadi salah satu penyebab yang disyaki. Anda harus berhenti mengambil vitamin yang menyebabkan anda mengalami reaksi alergi. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai alternatif yang lebih selamat untuk mendapatkan vitamin ini.

Baca juga: Makanan Tambahan Vitamin D Dapat Menurunkan Risiko COVID-19? Inilah Fakta

Masalah Kulit Lain Yang Boleh Berlaku Sebagai Hasil Pengambilan Vitamin Yang Terlalu Banyak

Pertama sekali, vitamin dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu larut lemak dan larut dalam air.

Vitamin larut air mudah dikeluarkan dari badan melalui air kencing, jadi mereka cenderung menimbulkan masalah walaupun diambil dalam dos yang tinggi. Contoh vitamin larut air termasuk vitamin C dan 8 jenis vitamin B (vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, dan B12). Walau bagaimanapun, pengambilan megadosis beberapa vitamin larut air boleh menyebabkan kesan sampingan yang berpotensi berbahaya.

Berbeda dengan vitamin larut air, vitamin larut lemak mudah disimpan di dalam tisu badan, jadi lebih cenderung menyebabkan keracunan jika dikonsumsi lebih banyak daripada vitamin larut air. Vitamin larut lemak merangkumi vitamin A, D, E, dan K.

Sebenarnya, apabila dimakan secara semula jadi melalui makanan, nutrien ini jarang menimbulkan masalah, bahkan ketika dikonsumsi dalam jumlah besar. Walau bagaimanapun, apabila diambil dalam bentuk suplemen dan dalam dos yang tinggi, sangat mudah untuk berlebihan, dan boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan.

Terdapat banyak kesan sampingan yang boleh berlaku akibat pengambilan terlalu banyak vitamin, salah satunya adalah masalah kulit. Sebagai tambahan kepada reaksi alahan yang telah dibincangkan sebelumnya, berikut adalah masalah kulit lain yang juga disebabkan oleh pengambilan vitamin yang berlebihan:

  • Ruam

Masalah kulit ini adalah kesan sampingan biasa kerana mengambil terlalu banyak vitamin B. Kulit mungkin kelihatan kemerahan dan bekas luka mungkin muncul di seluruh badan. Keterukan ruam kulit yang berlaku bergantung pada intensiti overdosis kompleks vitamin B.

Pengambilan vitamin B3 juga dapat melebarkan saluran pada permukaan kulit anda, menyebabkan kemerahan dan sensasi terbakar pembuangan niacin.

  • Mengelupas Kulit

Mengambil terlalu banyak vitamin A boleh menyebabkan kulit anda mengelupas dan mengakibatkan pengeluaran minyak yang berlebihan atau menyebabkan keretakan kulit dan rambut.

  • Lesi Kulit

Masalah kulit ini boleh berlaku kerana pengambilan vitamin B6 (piridoksin) terlalu banyak dalam masa yang lama.

Baca juga: Pengambilan Vitamin C yang terlalu banyak boleh membahayakan buah pinggang

Itulah penjelasan mengenai kesan minum terlalu banyak vitamin pada kulit. Oleh itu, amalkan pengambilan vitamin secara sederhana, mengikut cadangan harian. Cara terbaik untuk mendapatkan pengambilan vitamin anda adalah dengan makan pelbagai makanan sihat. Sekiranya untuk satu atau lain sebab, anda tidak dapat makan makanan berkhasiat yang mencukupi, anda dapat memenuhi keperluan vitamin anda dengan mengambil makanan tambahan. Beli makanan tambahan menggunakan aplikasi hanya. Cukup pesanan dan pesanan vitamin anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda berlebihan dalam Vitamin?
SFGate. Diakses pada tahun 2021. Akibat Ketoksikan Vitamin.
Hospital Medicover. Diakses pada tahun 2021. Enam Kesan Sampingan Kemungkinan Overdosis Vitamin B
SFGate. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Orang Mempunyai Reaksi terhadap Vitamin D3?