Berhati-hatilah, ini adalah bahaya kerosakan gigi pada bayi

Jakarta - Sekiranya anda mengalami sakit gigi, itu pasti sangat tidak selesa, bukan? Anda akan mengalami kesukaran untuk makan, sukar bercakap, mengalami bengkak di kawasan yang menyakitkan, sehingga menyakitkan dan tidak selesa untuk melakukan aktiviti. Sebenarnya, anda mungkin terpaksa berehat di rumah kerana kesakitan tidak lagi dapat ditanggung. Dari banyak masalah yang berlaku pada gigi, anda mungkin perlu berhati-hati terhadap kerosakan gigi.

Sebenarnya, kerosakan gigi membawa kepada pemusnahan enamel atau lapisan gigi terluar. Kerosakan ini boleh merebak ke bahagian dalam gigi, di mana saraf dan saluran darah berkumpul. Gigi yang reput reput dan bengkak. Kerosakan gigi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi. Lalu, apa yang berlaku sekiranya terdapat kerosakan gigi pada bayi?

Bahaya Kerosakan Gigi pada Bayi

Kejadian kerosakan gigi bukan tanpa sebab. Kehadiran bakteria dari sisa makanan adalah penyebab semua masalah gigi. Bakteria mengambil gula dari sisa makanan dan mengubahnya menjadi asid. Malangnya, asid ini menghakis lapisan luar gigi dan membuat lubang kecil pada gigi.

Baca juga: 6 Jenis Jangkitan Gigi dan Kesannya yang Perlu Anda Ketahui

Apabila lubang muncul di lapisan enamel gigi, asid dapat masuk lebih jauh ke bahagian dalam gigi, bahkan ke dentin dan pulpa gigi, yang mempunyai banyak saluran darah dan saraf. Asid yang menjangkiti menyebabkan pulpa gigi menjadi meradang dan bengkak, yang mencetuskan rasa sakit pada gigi yang dijangkiti. Kerosakan ini sering berlaku pada orang yang tidak kerap membersihkan gigi setelah makan dan sebelum tidur.

Lalu, apa yang berlaku sekiranya seseorang mengalami kerosakan gigi, terutama bayi? Kerosakan gigi pada bayi boleh menyebabkan gigi terasa sakit, sakit, bengkak, dan yang paling teruk ialah anak-anak kehilangan gigi. Jadi, memeriksa keadaan kesihatan gigi anak anda sekurang-kurangnya setiap 6 bulan adalah pilihan yang tepat. Sekiranya anda tidak mahu menunggu sebentar, anda boleh membuat temu janji dengan doktor gigi biasa di mana-mana hospital.

Baca juga: 5 Cara Merawat Sakit Gigi

Gigi bayi sangat mudah dijangkiti dan mereput. Oleh itu, ibu harus tahu apakah gejala kerosakan gigi pada bayi? Jangan meneka dan melihat-lihat, tanyakan terus kepada doktor gigi. Tidak perlu pergi ke klinik, ibu hanya menggunakan ciri Tanya Doktor dalam aplikasi . Semua masalah kesihatan gigi akan segera dijawab oleh pakar.

Pilihan rawatan kerosakan gigi

Kerosakan gigi dapat diatasi. Terdapat beberapa pilihan untuk dipertimbangkan, termasuk mengisi gigi, melakukan rawatan saluran akar, hingga mengeluarkan gigi. Walau bagaimanapun, gigi bayi masih sensitif, jadi langkah pencegahan tentu lebih baik daripada mengambil rawatan.

Pencegahan kerosakan gigi dapat dilakukan dengan meminta anak-anak menggosok gigi dua kali sehari, setelah makan dan sebelum tidur. Gunakan berus gigi dengan bulu lembut dan ajar anak anda cara menggosok gigi dengan betul. Elakkan memberi makanan bergula berlebihan, sehingga gigi anak tidak mudah rosak. Kemudian, berikan anak anda ubat gigi yang mengandungi banyak fluorida, yang melindungi dan memberi kekuatan pada email gigi.

Baca juga: Punca sakit gigi selain rongga dan cara mengatasinya

Rujukan:

Persatuan Pergigian Amerika. Diakses pada tahun 2019. Pereputan.
WebMD. Diakses 2019. Pencegahan Gigi Kerosakan.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apa yang Menyebabkan Kerosakan Gigi?