Inilah Kepentingan Sokongan Moral untuk Anak Kecil anda dengan Kanser

, Jakarta - Ibu bapa mana yang tidak sedih ketika anak mereka didiagnosis menghidap barah? Mereka boleh merasa terkejut, sedih, bingung, atau kecewa kerana penyakit anak mereka. Kanser adalah penyakit yang mesti diubati dengan cepat. Jika tidak, ini boleh memburukkan keadaan dan bahkan boleh menyebabkan kematian. Satu demi satu, gejala muncul ketika seorang anak didiagnosis menderita barah, dia mungkin mulai kelihatan bingung dan bertanya-tanya tentang keadaan yang dialaminya. Penting bagi ibu bapa untuk menemani anak mereka melalui proses rawatan.

Sebagai ibu bapa, adalah tanggungjawab anda untuk memberikan sokongan moral kepada anak anda dalam masa sukar ini. Sokongan semacam itu seperti tetap sabar ketika berada di hadapan anak dan selalu menemaninya semasa proses rawatan. Kehadiran ibu bapa mempunyai makna yang luar biasa bagi anak-anak, sehingga anak-anak yang ditemani merasa cinta yang luar biasa. Di samping itu, berkat sokongan moral ini, anak-anak bersedia dan dapat menerima keadaan barah yang menyerang tubuh mereka.

Baca juga: Lihat cara mengesan barah tulang pada kanak-kanak seawal mungkin

Ini adalah cara memberi sokongan moral kepada kanak-kanak yang menghidap barah

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara menyokong anak kecil anda yang menghidap barah:

  • Bercakap dengan jujur. Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah memberi mereka maklumat yang sesuai dengan usia, tepat, dan jujur ​​mengenai diagnosis penyakit. Ibu bapa tidak boleh takut atau ragu-ragu menggunakan perkataan "barah." Jangan biarkan perkataan "barah" menyebabkan anak anda merasa lebih takut, kerana kanak-kanak yang terbiasa dengan perkataan ini cenderung merasa lebih aman setelah mengetahui apa yang disebut penyakit mereka. Jawab soalan anak dengan jujur. Anda boleh bersikap realistik sambil tetap berharap. Galakkan anak-anak untuk mengemukakan soalan semasa mereka menjaga. Sekiranya suatu hari anak anda mengemukakan soalan yang anda sendiri tidak tahu jawapannya, maka beritahu dia bahawa dia akan berusaha mencari jawapannya.

  • Persiapkan Anak. Terangkan rancangan rawatan dan bagaimana ia akan mempengaruhi kehidupan mereka. Siapkan anak anda untuk sebarang perubahan fizikal yang mungkin dia alami semasa rawatan seperti keguguran rambut, keletihan, atau penurunan berat badan.

  • Meyakinkan Anak. Biarkan anak tahu bahawa dia akan dirawat oleh pasukan perubatan dan katakan kepadanya bahawa anda sebagai ibu bapa terus menyokong mereka. Pastikan anak-anak anda tahu bahawa anda menyayangi mereka. Beritahu dia bahawa setiap tindakan yang dilakukan oleh doktor adalah usaha terbaik untuk merawat penyakit yang dihidapinya. Ini akan menjadikan mereka lebih mudah menerima rawatan perubatan dan menjadikan rawatan lebih mudah diberikan.

Baca juga: 10 Gejala Kanser pada Kanak-kanak, Jangan Abaikan!

  • Galakkan Anak-anak untuk Menyatakan Perasaan Mereka. Biarkan mereka tahu bahawa semua perasaan dapat diterima dan berkongsi perasaan dapat menolong mereka merasa lebih baik. Jelaskan bahawa perasaan dapat diluahkan dengan pelbagai cara seperti bercakap, jurnal dan melukis atau dengan melibatkan diri dalam sukan aktif seperti berlari atau memukul beg. Biarkan mereka tahu bahawa tidak mengapa untuk menolak bercakap.

  • Jangan Abaikan Keadaan Kesihatan Anda Sendiri. Sebagai ibu bapa yang anaknya menghidap barah, penting juga untuk tidak melupakan kesihatan anda sendiri. Anda benar-benar perlu menjaga keperluan fizikal dan emosi anda sendiri. Cari masa untuk mengurus diri sendiri, walaupun dengan cara kecil seperti berjalan-jalan di rumah, bercakap dengan rakan atau melakukan sesuatu yang anda nikmati. Dengan menjaga diri, anda juga menjadi model tingkah laku sihat untuk anak-anak.

Baca juga: Kenali 8 jenis barah yang sering menyerang kanak-kanak dan gejalanya

Semasa merawat dan merawat mereka yang menderita barah, anda juga dapat mengetahui lebih lanjut mengenai faktor pencetus barah, pencegahan, dan rawatan dengan doktor di aplikasi tersebut. melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan di Play Store & App Store.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found