Ini adalah perbezaan antara Henoch Schonlein Purpura dan ruam biasa

, Jakarta - Munculnya ruam kulit adalah tanda keadaan perubatan tertentu, seperti reaksi alergi, gigitan serangga, atau penyakit. Tetapi berhati-hati, jika ruam kulit berwarna kemerahan atau ungu, yang boleh menjadi sedikit hingga banyak. Kerana, itu adalah gejala Henoch-Schonlein purpura (HSP). Nah, mengetahui perbezaan antara ruam kulit HSP dan ruam biasa sangat penting agar rawatan yang tepat dapat dilakukan.

Baca juga: Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara ruam kulit dan ruam kulit HIV

Apa itu Purpura Henoch-Schonlein?

Henoch-Schonlein purpura, juga dikenal sebagai IgA vasculitis, adalah gangguan yang menyebabkan saluran darah kecil di kulit, sendi, usus, dan ginjal menjadi radang dan berdarah. Gejala yang paling khas dari jenis vaskulitis ini adalah ruam keunguan yang biasanya muncul di bahagian bawah kaki dan punggung. Selain itu, HSP juga boleh menyebabkan sakit perut dan sakit sendi. Dalam kes yang jarang berlaku, HSP boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang serius.

Henoch-Schonlein purpura boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi paling biasa pada kanak-kanak berumur antara 2-6 tahun. Keadaan ini biasanya bertambah baik dengan sendirinya. Tetapi, jika HSP telah mempengaruhi buah pinggang, maka rawatan perubatan perlu dilakukan.

Ciri-ciri ruam purpura Henoch-Schonlein

Ruam kulit adalah salah satu gejala utama Henoch-Schonlein purpura. Ciri-ciri ruam HSP termasuk bintik merah gatal atau lebam di kaki bawah, punggung, lutut dan siku. Ruam juga boleh muncul di lengan, muka, dan batang tubuh, dan mungkin lebih teruk di kawasan yang sering mengalami tekanan, seperti garis kaus kaki dan garis pinggang. Ruam HSP juga boleh berubah menjadi lebam. Ruam HSP biasanya menyerang kedua-dua belah badan secara merata dan tidak pucat ketika ditekan.

Baca juga: Jenis-jenis bintik-bintik pada kulit yang mesti anda ketahui (Bahagian 2)

Gejala Lain dari Henoch-Schonlein purpura

Selain ruam pada kulit, beberapa gejala lain dari Henoch-Schonlein purpura adalah:

 • Bengkak atau keradangan pada sendi. Orang dengan HSP sering mengalami kesakitan dan bengkak di sekitar sendi, terutamanya di lutut dan pergelangan kaki. Gejala ini kadang-kadang berlaku sebelum ruam klasik selama satu atau dua minggu. Walau bagaimanapun, sakit sendi akan reda apabila penyakit itu sembuh dan tidak menyebabkan kerosakan kekal.

 • Gejala gastrousus. Ramai kanak-kanak dengan HSP mengalami sakit perut, mual, muntah, dan najis berdarah. Gejala ini kadang-kadang juga berlaku sebelum ruam muncul.

 • Masalah buah pinggang. Henoch-Schonlein purpura juga boleh mempengaruhi buah pinggang. Dalam kebanyakan kes, masalah ginjal terdapat tanda-tanda seperti protein atau darah dalam air kencing yang mungkin tidak anda perhatikan jika anda tidak melakukan ujian air kencing. Masalah ginjal ini biasanya akan menjadi lebih baik setelah penyakitnya disembuhkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang dengan penyakit buah pinggang yang berterusan.

Cara Mendiagnosis Henoch-Schonlein Purpura

Doktor sebenarnya dapat mendiagnosis keadaannya sebagai Henoch-Schonlein purpura jika pesakit mempunyai gejala khas di atas, iaitu ruam klasik, sakit sendi, dan gejala saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, jika tidak ada gejala ini, doktor anda boleh mengesyorkan ujian berikut:

 • Ujian makmal

Ujian makmal dapat membantu doktor mengesampingkan kemungkinan keadaan lain dan membuat diagnosis HSP lebih pasti. Ujian makmal yang biasanya dilakukan adalah:

   • Ujian darah. Ujian ini dilakukan ketika diagnosis berdasarkan gejala masih belum jelas.
   • Ujian air kencing. Ujian ini juga dapat dilakukan untuk mengetahui adanya darah, protein, atau kelainan lain yang menunjukkan keadaan kesihatan buah pinggang.
 • Biopsi

Orang yang mempunyai HSP sering mempunyai simpanan protein tertentu, iaitu IgA (imunoglobulin A) di organ yang terjejas. Baiklah, doktor mungkin mengambil sampel kulit yang kecil untuk diuji di makmal.

 • Ujian Pengimejan

Doktor anda juga boleh mengesyorkan ultrasound untuk menyingkirkan penyebab sakit perut yang lain dan memeriksa komplikasi, seperti halangan usus.

Baca juga: Hati-hati, Pityriasis Rosea Menyebabkan Ruam Sebesar Duit Syiling dan Bersisik

Untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan mengenai gejala Henoch-Schonlein Purpura, buat temu janji dengan doktor di hospital terbaik berdekatan dengan tempat penginapan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Henoch-Schonlein Purpura.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Henoch-Schonlein Purpura (HSP).