5 Jenis Minuman Tidak Berkhasiat Yang Menambah Berat Badan

, Jakarta - Sebenarnya, seseorang dapat menambah berat badan kerana pelbagai alasan. Salah satunya adalah kerana anda makan terlalu banyak atau minum yang mengandungi kalori berlebihan. Terutama sekarang di Indonesia, semakin banyak minuman dibungkus tanpa memperhatikan kandungan nutrien di dalamnya. Bermula dari kopi kontemporari, minuman boba, atau ciptaan kontemporari lain.

Perkara yang perlu digarisbawahi, pemakanan harian biasanya diperoleh melalui makanan. Oleh itu, apabila anda memilih minuman, pastikan kandungan nutriennya tidak berlebihan. Secara amnya, minuman yang dapat menambah berat badan adalah minuman yang mengandungi gula tinggi. Nah, ini adalah jenis minuman semasa yang tidak sihat dan mencetuskan kenaikan berat badan:

Baca juga: Teh Buih Boleh Menyebabkan Kematian, Inilah Penjelasannya

  • Teh Buih atau Teh Boba

Anda pasti biasa dengan minuman tidak sihat ini. Minuman manis ini ditambah dengan bebola yang dibuat dari tepung ubi kayu telah menjadi sangat popular dan sering dicampurkan ke dalam minuman. Bermula dari teh, susu, hingga kopi, semua minuman ini boleh digabungkan dengan boba. Mengambil berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Ini kerana dalam secawan teh boba boleh mengandungi gula yang sangat tinggi, boleh sampai 20 sudu. Sebenarnya, orang dewasa hanya memerlukan sebanyak 8 hingga 11 sudu teh gula setiap hari. Sekiranya anda kerap mengonsumsi boba, jangan terkejut jika anda dapat menambah berat badan.

  • Soda

Soda dengan pemanis tambahan boleh dikatakan sebagai minuman yang mudah meningkatkan berat badan seseorang. Minuman manis ini hanya mengandungi gula tanpa memberikan nutrien penting lain yang bermanfaat untuk tubuh. Lancarkan Garis Kesihatan Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang minum soda bergula lebih cenderung untuk menambah berat badan daripada orang yang tidak minum. Satu kajian mendapati bahawa orang yang minum soda di atas makanan biasa mereka memakan 17 peratus lebih banyak kalori. Dari masa ke masa, ini membawa kepada peningkatan berat badan yang ketara. Minum soda bukan sahaja meningkatkan risiko kegemukan, tetapi juga diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan barah.

Baca juga: Pengambilan Minuman Panas yang Kerap Menyebabkan Kanser Tekak, Benarkah?

  • Kopi dengan Gula Tambahan

Kopi boleh menjadi minuman yang sangat sihat, tetapi dengan tambahan gula atau sirap, kopi boleh mengandungi sebanyak mungkin gula soda. Seperti soda, minuman kopi dengan kandungan gula tinggi boleh menjadi buruk dan pastinya dapat meningkatkan ukuran pinggang anda. Sekiranya anda minum kopi dengan gula berlebihan secara berkala, maka jangan terkejut jika anda terus menambah berat badan.

  • Milkshake

Salah satu minuman tidak sihat ini juga merupakan minuman kegemaran ramai orang. Susu dengan rasa manis tidak baik untuk kesihatan, terutama untuk kanak-kanak kerana pengambilan gula yang tinggi. Segelas milkshake mengandungi empat kali pengambilan gula yang disyorkan oleh doktor untuk kanak-kanak dalam satu hari.

  • Jus buah-buahan

Jus buah sering dianggap sebagai pilihan minuman yang sihat, tetapi itu tidak selalu berlaku. Sebabnya, kebanyakan jus yang dijual dalam bungkusan juga mengandungi gula dan soda. Mereka juga kekurangan serat dan nutrien lain yang mungkin terdapat dalam buah-buahan utuh. Minum jus buah yang berlebihan dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan, terutama pada kanak-kanak. Oleh itu, buah utuh adalah pilihan yang lebih sihat untuk menurunkan berat badan. Sekiranya anda ingin memasukkan jus buah dalam makanan harian anda, pilih jus buah tanpa gula dan tetap dengan ukuran hidangan hanya 150 ml sehari.

Baca juga: Singapura Melarang Minuman Manis, Inilah 5 Bahaya

Itu minuman tidak sihat yang harus dibatasi untuk pengambilan supaya anda tidak menambah berat badan. Di samping itu, anda mesti mengamalkan gaya hidup sihat agar anda menjadi lebih sihat dan tidak mudah diserang penyakit. Hanya berbual doktor di untuk mendapatkan nasihat kesihatan yang anda perlukan. Doktor akan bersedia 24 jam untuk menangani semua aduan kesihatan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Makanan & Minuman Yang Sangat Menggemukkan.
Hospital Besar Massachusetts. Diakses pada tahun 2020. Fikirkan semula Minuman Anda: Bagaimana Minuman Gula Menyebabkan Peningkatan Berat Badan yang Tidak Sihat.