Perlu diketahui, inilah penyebab timbulnya barah pankreas

, Jakarta - Kanser pankreas adalah gangguan yang bermula pada tisu pankreas atau organ di perut yang terletak secara mendatar di belakang bahagian bawah perut seseorang. Pankreas membebaskan enzim yang membantu pencernaan dan hormon untuk membantu menguruskan gula darah.

Kanser pankreas biasanya merebak dengan cepat ke organ berdekatan. Walau bagaimanapun, ia jarang dikesan pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, bagi penghidap kista pankreas atau keluarga yang menghidap barah pankreas, beberapa langkah dapat diambil untuk mengesannya lebih awal.

Salah satu simptom barah pankreas adalah diabetes, terutama ketika terjadi dengan penurunan berat badan, penyakit kuning, atau sakit di bahagian atas perut yang memancar ke punggung. Rawatan yang mungkin termasuk pembedahan, kemoterapi, terapi radiasi, atau kombinasi antara kedua-duanya.

Baca juga: Bagaimana Mengubati Kanser Pankreas?

Punca Kanser Pankreas

Kanser pankreas berkembang apabila sel di pankreas mengalami kerosakan pada DNAnya, menyebabkan tingkah laku dan pembiakan yang tidak normal. Sel barah tunggal tumbuh dan membelah dengan cepat, menjadi tumor yang tidak mengikut had normal dalam badan. Akhirnya, sel-sel dari tumor bergerak ke tempat lain di dalam badan melalui sistem darah atau limfa.

Tidak ada yang tahu dengan tepat bagaimana proses kerosakan DNA yang menyebabkan barah pankreas berlaku. Menganalisis kanser pankreas yang dikeluarkan secara pembedahan menunjukkan mutasi tertentu yang berlaku dalam hampir semua kes, dan lain-lain yang berbeza antara orang.

Sebilangan mutasi yang berlaku boleh berlaku secara rawak. Sementara yang lain berlaku sebagai tindak balas terhadap perkara yang dilakukan atau faktor persekitaran. Beberapa mutasi mungkin diwarisi. Apabila mutasi yang cukup terkumpul, sel menjadi ganas dan tumor mula tumbuh.

Baca juga: Hati-hati, Inilah 9 Gejala Kanser Pankreas

Faktor Risiko Kanser Pankreas

Tidak ada yang memahami penyebab barah pankreas, tetapi faktor risiko tertentu telah dikenal pasti. Faktor-faktor ini lebih kerap berlaku pada orang yang menghidap barah pankreas daripada pada orang yang tidak mengalami gangguan.

Terdapat beberapa faktor risiko pankreas, walaupun kebanyakan mempunyai kaitan yang lemah dengan penyakit ini. Ramai orang yang menghidap barah pankreas tidak mempunyai satu faktor risiko tertentu. Sebilangan orang yang mempunyai salah satu faktor risiko berikut berisiko tinggi terkena barah pankreas:

  1. Genetik

Salah satu faktor risiko umum untuk kanser pankreas adalah faktor genetik atau keturunan. Seseorang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit ini mempunyai risiko yang lebih besar untuk menghidapnya juga.

  1. Diabetes

Seseorang yang menghidap diabetes tidak selalu cenderung menghidap barah pankreas, tetapi kedua-duanya boleh saling berkaitan.

  1. Asap

Merokok dikatakan dapat meningkatkan risiko barah pankreas. Semakin banyak orang merokok, semakin tinggi risikonya. Setelah sepuluh tahun berhenti merokok, risikonya kembali kepada seseorang yang tidak pernah merokok.

  1. Obesiti dan Tidak Aktif

Disebutkan bahawa seseorang yang gemuk dan tidak aktif, berisiko mendapat barah pankreas. Seseorang yang sering bersenam walaupun gemuk, risiko penyakit akan berkurang.

  1. Diet yang lemah

Makanan yang tinggi lemak dan daging mungkin berkaitan dengan barah pankreas. Makan makanan sihat yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran mengurangkan risiko barah pankreas.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Kanser Pankreas?

Itulah perbincangan mengenai penyebab seseorang menderita barah pankreas. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found