Ketahui Rawatan Nebulizer untuk Merawat Bronkitis

, Jakarta - Bronkitis adalah keadaan apabila saluran bronkus yang membawa udara ke paru-paru menjadi dijangkiti dan membengkak. Sekiranya berlaku, anda mungkin mengalami batuk yang teruk dengan lendir yang banyak, dan beberapa gejala selesema biasa, seperti sakit badan atau menggigil.

Walaupun bronkitis akut biasanya hilang tanpa ubat preskripsi, kes bronkitis kronik atau sangat teruk mungkin memerlukan rawatan tambahan. Nah, rawatan dengan menggunakan nebulizer dapat melegakan simptom bronkitis kronik, sehingga dapat memberi kelegaan kepada penghidapnya.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Kronik

Apa itu Rawatan Nebulizer?

Penyelenggaraan nebulizer adalah satu lagi bentuk ubat penyedutan. Doktor sering mengesyorkan rawatan ini untuk kanak-kanak yang mungkin sukar untuk digunakan penyedut dengan betul. Nebulizer Ia juga berguna untuk orang yang mungkin memerlukan jumlah ubat yang dihirup dalam jumlah yang lebih besar, seperti serangan asma akut, radang paru-paru, penyakit paru obstruktif kronik (COPD). Doktor juga biasanya menetapkan rawatan nebulizer untuk merawat bronkitis akut pada kanak-kanak atau bronkitis kronik pada orang dewasa.

Nebulizer biasanya mempunyai penutup mulut yang lebih panjang dan pemampat udara yang membantu mengubah ubat cecair menjadi kabus. Alat ini tersedia dalam versi menggunakan elektrik atau bateri.

Penyelenggaraan nebulizer menghendaki anda menyedut secara mendalam untuk mendapatkan ubat dari alat tersebut. Ubat steroid dari nebulizer mampu melegakan keradangan pada selaput lendir anda dan membolehkan badan mula pulih. Penyelenggaraan nebulizer mengurangkan batuk, pengeluaran kahak, dan sesak dada, sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Contoh ubat nebulizer termasuk:

 • Agonis beta-2 yang bertindak panjang (Habis). Ubat ini biasanya sama dengan ubat yang tersedia untuk penyedut.
 • Ejen muscarinic yang bertindak panjang (LAMA) Ubat ini bertindak pada reseptor yang berbeza di paru-paru daripada beta-agonis untuk membantu membuka saluran udara, supaya anda dapat bernafas dengan lebih baik.
 • Beta-agonis bertindak pendek (Huzzah). Ubat-ubatan ini biasanya digunakan untuk merawat serangan bronkitis akut, seperti mengi.
 • Antagonis muskarin bertindak pendek (Diakon). Doktor biasanya menetapkannya untuk merawat bronkitis kronik atau COPD.

Terdapat juga banyak ubat untuk nebulizer yang tersedia dalam kombinasi, seperti SABA-SAMA, atau LABA-LAMA. Sekiranya anda menghidap bronkitis kronik dan batuk yang teruk selama berminggu-minggu tidak sembuh, rawatan nebulizer mungkin rawatan yang anda perlukan.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang ubat, termasuk nebulizer . Sebaik-baiknya, bronkitis akut tidak memerlukan rawatan nebulizer .

Baca juga: Adakah benar bahawa gejala bronkitis dapat diatasi dengan bawang putih?

Bagaimana Menggunakan Nebulizer?

Doktor akan memberitahu anda berapa kerap menggunakan nebulizer . Tanya doktor anda jika ada syarat khas untuk rawatan anda. Anda perlu membaca manual pengguna yang disertakan dengan alat ini nebulizer .

Berikut adalah panduan umum untuk menggunakan nebulizer:

 • Letakkan pemampat di permukaan rata sehingga boleh sampai ke saluran keluar dengan selamat.
 • Pastikan semua bahagian alat bersih.
 • Basuh tangan anda sebelum menyediakan ubat.
 • Sekiranya ubat telah dicampurkan sebelumnya, masukkan terus ke dalam bekas. Sekiranya anda perlu mencampurkan ubat terlebih dahulu, ukur jumlah yang betul, kemudian masukkan ke dalam bekas.
 • Pasangkan tiub ke pemampat dan bekas cecair.
 • Pasang corong.
 • Hidupkan suis dan periksa sama ada nebulizer kelam kabut.
 • Letakkan penutup mulut di mulut anda dan tutup di sekitar mulut anda, atau letakkan topeng dengan selamat di atas hidung dan mulut anda tanpa meninggalkan celah.
 • Hirup perlahan-lahan dan hembuskan sehingga ubat habis. Rawatan ini mungkin memakan masa 5-15 minit.
 • Pastikan bekas cecair tegak semasa rawatan.

Baca juga: 6 Langkah Betul Mengatasi Bronkitis Kronik

Itulah penjelasan mengenai rawatan nebulizer untuk merawat bronkitis. Sekiranya anda masih ingin bertanya lebih lanjut mengenai rawatan ini, hubungi doktor melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , doktor boleh memberi nasihat yang tepat mengenai rawatan yang sesuai untuk keadaan anda. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pusat Perubatan Advantage Plus. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Bronkitis Nebulizer.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa Jenis Rawatan Inhaler dan Nebulizer yang berfungsi untuk Bronkitis?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Menggunakan Nebulizer.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found