Kemurungan pada Kanak-kanak, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

Jakarta - Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak juga boleh menderita gangguan kesihatan mental, seperti kemurungan. Gejala kemurungan pada kanak-kanak umumnya serupa dengan orang dewasa, tetapi kadang-kadang kelihatan berbeza.

Kanak-kanak yang mengalami gejala kemurungan mungkin tidak selalu kelihatan muram atau sedih, tetapi menjadi lebih agresif dan mudah marah. Orang dewasa di sekitarnya boleh menafsirkannya sebagai sikap nakal, tanpa menyedarinya sebagai gejala kemurungan. Jadi, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa untuk mengatasi kemurungan pada anak-anak? Lihat petua selepas ini!

Baca juga: Sebab Kemurungan Boleh Mempengaruhi Semua UmurInilah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa dalam menangani kemurungan pada anak-anak

Kanak-kanak biasanya tidak memahami dengan baik apa yang mereka lalui, sehingga mereka dapat merasa bingung dan bingung. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengatasi kemurungan pada anak mereka:

1. Bersabar dan cuba memahami anak-anak

Suasana anak yang mengalami kemurungan boleh berubah-ubah, yang juga boleh membuat orang tua kecewa. Namun, penting untuk mengembangkan kesabaran dan berusaha memahami anak dengan lebih baik. Jaga hubungan positif dengan anak, agar dia tetap merasa dekat dengan ibu bapanya.

2. Luangkan Lebih Banyak Masa untuk Kanak-kanak

Begitu juga, ketika seorang anak sakit fizikal dan memerlukan kehadiran ibu bapa untuk menjaganya, sama seperti menangani kemurungan pada anak-anak. Luangkan lebih banyak masa daripada biasa dengan anak-anak. Ini berguna untuk mengetahui apa yang dialami, dirasakan, dan difikirkan oleh anak.

Selain itu, meluangkan masa dengan anak anda ketika dia tertekan juga dapat membantu meningkatkan moodnya. Cuba buatkan anak anda melakukan aktiviti yang menyeronokkan, atau hanya makan dengannya.

Baca juga: Buli siber boleh menyebabkan kemurungan kepada bunuh diri

3. Lebih Peka terhadap Perubahan Keadaan Kanak-kanak

Ibu bapa harus lebih peka terhadap perubahan keadaan yang dialami oleh anak-anak. Ketahui kapan anak anda mengalami gejala kemurungan dan dorong mereka untuk menyatakan apa yang mereka rasakan dan fikirkan.

Jangan sekali-kali mengabaikan gejala kemurungan yang ditunjukkan oleh anak anda. Sekiranya keliru, gunakan aplikasinya untuk meminta psikologi klinikal kanak-kanak dan remaja, untuk memastikan sama ada terdapat kemungkinan kemurungan dari gejala yang dialami oleh kanak-kanak itu.

4. Memenuhi Keperluan Kanak-kanak

Pastikan anak anda makan makanan yang sihat dan seimbang setiap hari, melakukan senaman secara teratur, dan cukup tidur. Sekiranya ada ubat yang diresepkan untuk anak anda, pastikan dia mengambilnya mengikut dos dan cadangan.

5. Ajar Teknik Relaksasi

Juga penting untuk mengajar teknik relaksasi kepada anak-anak, untuk membantu mereka mengatasi gejala kemurungan yang menyerang. Beberapa teknik relaksasi yang dapat diajarkan kepada anak-anak adalah perhatian, teknik bernafas, visualisasi, dan relaksasi otot progresif. kelonggaran otot progresif ).

Bantu juga anak-anak untuk menyusun pemikiran negatif yang dialami dan mengubahnya menjadi pemikiran positif. Sentiasa memberi pujian dan sokongan ketika anak melakukan cara untuk mengatasi kemurungan yang dialami atau ketika anak sedang maju.

6. Jaga diri anda

Walaupun selalu hadir dan memperhatikan anak-anak sangat penting, jangan lupa juga menjaga kesihatan fizikal dan mental anda. Menghadapi kemurungan pada anak-anak boleh membuat orang tua kecewa, tetapi penting bagi ibu bapa untuk tetap sihat secara fizikal dan mental.

Baca juga: Ciri-ciri dan Tanda-Tanda Kemurungan Yang Anda Perlu Tahu

Kenali Tanda-Tanda Depresi pada Kanak-kanak seawal mungkin

Perkara paling penting yang harus dilakukan sebelum berusaha mengatasi kemurungan pada kanak-kanak adalah mengenali tanda-tanda. Kadang-kadang, tanda-tanda kemurungan pada kanak-kanak boleh berbeza-beza, dan hanya dianggap perubahan emosi normal semasa pertumbuhan.

Berikut adalah beberapa tanda kemurungan pada kanak-kanak yang perlu diketahui oleh ibu bapa:

 • Selalunya mahu bersendirian dan tidak mahu bermain dengan rakan-rakan.
 • Selalunya menangis atau menjerit.
 • Mudah marah dan marah.
 • Selera makan terus menurun atau bertambah.
 • Berat badan atau bahkan meningkat.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Sangat sensitif terhadap penolakan.
 • Selalunya bercakap mengenai kematian atau bunuh diri.
 • Kurang tidur atau terlalu banyak tidur.
 • Rasa tidak berharga.
 • Selalunya letih tanpa sebab yang jelas.

Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda kemurungan ini, jangan tunggu untuk mendapatkan bantuan profesional, seperti psikologi klinikal kanak-kanak dan remaja. Gejala awal kemurungan pada kanak-kanak dikenali dan didiagnosis, rawatannya lebih mudah.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan pada Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan.
Membesarkan Rangkaian Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan pada kanak-kanak: 5-8 tahun.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kemurungan Anak: Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?
Young Minds UK. Diperoleh pada tahun 2021. Menyokong Anak Anda Dengan Mood dan Kemurungan yang Rendah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found