Kenali Tanda-tanda Kanak-kanak yang Tumbuh Akhir

, Jakarta - Ketika anak-anak mencapai usia balita, banyak perkara dapat dilakukan sendiri. Anak ibu mungkin sudah mula bermain bola tangkap dengan bapanya atau mewarnai buku bergambar dengan ibunya. Namun, tidak semua balita mengalami pertumbuhan yang sama dengan kanak-kanak lain kerana banyak faktor yang dapat mempengaruhinya.

Beberapa kanak-kanak boleh tumbuh lebih cepat dan ada yang tumbuh lambat. Untuk melihat ini, ibu bapa mesti benar-benar memperhatikan sama ada terdapat gangguan pada pertumbuhan anak mereka. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda balita yang mengalami kerencatan pertumbuhan sehingga dapat ditangani dengan segera. Berikut adalah beberapa tanda!

Baca juga: Ini adalah Tanda Perkembangan Bayi Lewat

Tanda-tanda Balita Terlambat Berkembang

Seorang kanak-kanak boleh mengalami kelewatan pertumbuhan yang berlaku kerana anak itu tidak tumbuh pada kadar normal berbanding dengan usianya. Penundaan pertumbuhan ini boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, seperti kekurangan hormon pertumbuhan dan hipotiroidisme. Rawatan awal dapat menjadikannya kembali normal.

Sangat penting untuk mengetahui petunjuk normal pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda mengikut usia mereka. Ini kerana masa kanak-kanak adalah masa yang paling sesuai untuk pertumbuhan. Dengan mengetahui beberapa tanda sekiranya anak kecil itu lambat tumbuh, diharapkan rawatan awal dapat dilakukan.

Sekiranya anak ibu lebih kecil daripada anak-anak seusianya, ia mungkin disebabkan oleh masalah pertumbuhan. Ini dianggap masalah perubatan jika lebih kecil daripada 95 peratus anak-anak seusianya. Walaupun bergantung kepada penyebabnya, berikut adalah beberapa gejala biasa pada kanak-kanak yang pertumbuhannya tertunda:

  • Sekiranya anak anda mempunyai bentuk kerdil tertentu, ukuran lengan atau kakinya mungkin tidak sebanding dengan tubuhnya.
  • Sekiranya anak ibu mempunyai tahap hormon tiroksin yang rendah, secara amnya dia akan kehilangan tenaga, sembelit, kulit kering, rambut kering, jadi sukar untuk menjaga tubuh tetap panas.
  • Sekiranya kerencatan pertumbuhan disebabkan oleh tahap hormon pertumbuhan yang rendah, ia boleh mempengaruhi pertumbuhan wajah, menjadikan anak kelihatan lebih muda secara tidak normal.
  • Sekiranya gangguan itu disebabkan oleh penyakit di perut atau usus, dia mungkin mengalami darah di dalam tinja, cirit-birit, sembelit, muntah, dan mual.

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan mengenai tanda-tanda kanak-kanak yang semakin lambat, doktor dari dapat memberikan jawapan dengan fakta perubatan. Dengan cara ini, segala keraguan yang ada selama ini dapat diselesaikan. Ia sangat mudah, ibu hanya memerlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Baca juga: Bayi belum tumbuh gigi, berikut adalah 4 sebab

Rawatan untuk Pertumbuhan Tertunda pada Kanak-kanak

Perancangan penjagaan anak dapat dilakukan bergantung kepada penyebabnya. Untuk kelewatan yang berlaku kerana sejarah keluarga, doktor biasanya tidak melakukan rawatan. Berikut adalah beberapa rawatan yang dilakukan bergantung kepada sebab yang mendasari sehingga anak itu kembali normal:

  1. Kekurangan Hormon Pertumbuhan

Salah satu cara untuk mengatasi kelewatan pertumbuhan pada kanak-kanak yang disebabkan oleh kekurangan hormon pertumbuhan adalah dengan memberi suntikan hormon pertumbuhan. Suntikan ini biasanya dilakukan oleh ibu bapa sendiri sehari sekali. Rawatan ini akan berterusan selama beberapa tahun untuk memastikan anak membesar. Doktor akan terus mengesahkan keberkesanannya dan menyesuaikan dosnya dengan sewajarnya.

  1. Hipotiroidisme

Sekiranya gangguan itu disebabkan oleh hipertiroidisme, doktor anda mungkin menetapkan ubat penggantian hormon tiroid. Kaedah ini adalah untuk mengimbangi kelenjar tiroid yang tidak aktif pada si kecil anda. Semasa rawatan, doktor akan memantau tahap hormon tiroid secara berkala. Rawatan ini mungkin dilakukan dalam beberapa tahun, tetapi dalam beberapa kes, rawatan ini dapat dilakukan sepanjang hayat.

  1. Sindrom Turner

Seorang kanak-kanak dengan sindrom Turner dapat menghasilkan hormon pertumbuhan secara semula jadi, tetapi tubuhnya tidak dapat menggunakannya dengan berkesan. Secara amnya, tubuhnya dapat bertindak balas dengan lebih berkesan jika diberikan melalui suntikan. Pada usia empat hingga enam tahun, doktor akan mengesyorkan mengambil suntikan hormon pertumbuhan setiap hari untuk mencapai ketinggian normal orang dewasa.

Baca juga: Pertumbuhan yang perlahan, Ketahui Gejala Sindrom Angelman

Dengan mengetahui beberapa tanda kanak-kanak yang terlambat membesar, diharapkan ibu dapat menjalani rawatan awal agar gangguan ini dapat diatasi dengan segera. Jadi, ibu dapat memastikan bahawa tubuhnya tidak mengalami perbezaan yang ketara dari orang dewasa normal pada masa akan datang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Memahami Pertumbuhan yang Tertunda dan Bagaimana Diubati.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Gangguan Pertumbuhan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found