5 Buah untuk Menggantikan Cecair Badan Semasa Berpuasa

Jakarta - Makan buah adalah satu perkara yang cukup penting setelah anda berpuasa sepanjang hari. Selain fakta bahawa buah-buahan mengandungi pemanis semula jadi yang baik untuk meningkatkan kadar gula darah di dalam badan, terdapat juga beberapa jenis buah yang mengandungi kandungan air yang cukup tinggi dan sangat baik untuk menggantikan cecair badan yang hilang semasa berpuasa.

Kekeringan kerana berpuasa sangat mungkin. Oleh itu, anda harus bijak memilih buah-buahan yang kaya dengan kandungan air agar keperluan air tidak hanya disokong oleh air minuman.

Baca juga: Peraturan untuk minum air ketika berpuasa

Buah Kaya Air untuk Iftar

Apa buah-buahan yang kaya dengan kandungan air dan sesuai sebagai pelengkap hidangan iftar? Ini adalah jenis:

Tembikai

Tembikai memang salah satu buah yang mengandungi banyak air. Bahkan dalam satu tembikai, sebenarnya ia mempunyai tahap penghidratan 92 persen dibandingkan dengan air biasa. Selain mengandungi air, sebiji tembikai juga mengandungi 12 gram karbohidrat yang dapat membantu tubuh menyerap cecair.

Air kelapa

Air kelapa adalah salah satu minuman yang sangat diminati oleh orang ramai ketika berbuka puasa. Air kelapa adalah cecair yang paling bersih dan mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh manusia. Air kelapa mempunyai tahap penghidratan 95 peratus. Air kelapa mengandungi natrium dan juga karbohidrat. Sudah tentu akan sangat menyegarkan jika anda berbuka puasa dengan air kelapa.

Jingga

Jeruk juga merupakan salah satu buah yang mengandungi banyak air. Biasanya, setelah anda makan jeruk semasa berbuka puasa, rasa dahaga akan segera hilang kerana kandungan air dalam buah sitrus adalah 87 peratus. Selain mempunyai manfaat untuk mengurangkan dehidrasi dalam tubuh, jeruk juga berguna untuk mengurangkan risiko barah di dalam badan kerana mengandungi limonoid.

Bukan hanya itu, vitamin C yang terdapat dalam jeruk juga dapat menjaga kesihatan kulit anda ketika anda sedang berpuasa. Dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, kulit anda tetap lembap dan mengelakkan kekeringan. Selain itu, kandungan serat yang tinggi dalam jeruk juga dapat menjaga sistem pencernaan anda baik ketika berpuasa.

Baca juga: 6 Petua Mengatasi Kulit Kering & Kusam Semasa Berpuasa

Timun

Siapa sangka timun adalah buah yang mempunyai banyak manfaat, salah satunya adalah untuk mengurangkan dehidrasi dalam badan. Hampir keseluruhan daging timun terdiri daripada air. Kandungan air dalam timun mencapai 96 persen, jadi ketika anda berbuka puasa dan menikmati ais timun, rasa dahaga atau dehidrasi anda dijamin akan segera hilang.

Selain melegakan dahaga dan dehidrasi, timun juga mempunyai banyak faedah lain untuk kesihatan anda. Air timun sebenarnya juga dapat membuang toksin dalam badan anda. Selain itu, kandungan serat yang tinggi dalam timun dapat mengekalkan sistem pencernaan anda. Hebatnya, timun juga dapat mengurangkan risiko kegagalan buah pinggang jika anda makan timun secara berkala.

Melon Kuning

Pasti segar setelah seharian berpuasa dan anda berbuka puasa dengan menikmati tembikai kuning. Selain mempunyai kemanisan semula jadi yang baik untuk kesihatan, tembikai kuning juga mempunyai kandungan air 90 persen. Sebenarnya, buah ini sangat baik untuk menggantikan cecair di badan anda yang baru selesai berpuasa selama lebih kurang 12 jam. Bukan hanya mengandungi air yang cukup tinggi, melon kuning juga mengandungi vitamin A dan C yang sangat baik untuk menjaga kesihatan kulit dan mata anda ketika berpuasa.

Baca juga: Bahagian Yang Betul Ketika Iftar

Itu adalah beberapa buah kaya air yang sangat sesuai untuk dimakan ketika berbuka puasa, atau bahkan pada waktu subuh. Namun, jika anda merasakan simptom penyakit ketika berpuasa, dan gejala ini sudah cukup untuk mengganggu kesibukan ibadah, maka jangan berlengah untuk melakukan pemeriksaan di hospital. Sekarang lebih mudah untuk membuat janji temu di hospital kerana ia dapat dilakukan melalui aplikasi . Dengan cara ini, anda tidak perlu lagi membuang masa menunggu dalam barisan. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 19 Makanan Kaya Air yang Membantu Anda Tetap Terhidrat.
Data Makanan Saya. Diakses pada tahun 2021. 17 Buah Tertinggi di Air.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found