Adakah wanita hamil mesti minum susu ibu

, Jakarta - Wanita hamil biasanya sering mendapat nasihat untuk minum susu ibu semasa mengandung. Sebabnya adalah kerana wanita hamil mesti memenuhi pemakanan yang mencukupi untuk pertumbuhan dan perkembangan bayinya. Tetapi adakah ia benar? Adakah pengambilan nutrien yang diperlukan oleh ibu dan janin hanya dapat dipenuhi oleh susu ibu? Ayuh, periksa kebenaran di bawah.

Memang benar bahawa semasa mengandung, ibu perlu memenuhi pelbagai jenis nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Pengambilan penting bagi wanita hamil adalah kalori, protein, kalsium, vitamin dan mineral. Wanita hamil memerlukan pengambilan kalori sebanyak 330 kkal sehari untuk keperluan tenaga badan mereka. Sementara itu, keperluan protein sekitar 60 gram sehari harus dipenuhi untuk pertumbuhan janin, kerana bermanfaat untuk pertumbuhan tisu dan plasenta, bahkan otak. Peranan kalsium juga penting untuk pembentukan tulang dan gigi janin, serta meningkatkan metabolisme kalsium dalam tubuh ibu. Pengambilan vitamin dan mineral berguna untuk wanita hamil untuk meningkatkan daya tahan, menjaga kesihatan ibu dan janin, dan memenuhi keperluan cairan tubuh. Keperluan pemakanan ini dapat dipenuhi dengan memakan pelbagai jenis makanan sihat, salah satunya adalah susu.

Khasiat Susu untuk Wanita Hamil

Susu memainkan peranan penting dalam menyediakan nutrien yang diperlukan oleh janin, terutama susu lembu. Susu dapat memenuhi keperluan wanita hamil dan menyusui untuk protein dan kalsium. Susu juga mengandungi kalori, vitamin dan mineral, jadi susu dianggap sebagai pengambilan makanan tambahan yang sesuai untuk diambil oleh ibu hamil. Selain bermanfaat untuk kesihatan bayi ketika masih dalam kandungan, susu juga memberikan manfaat jangka panjang untuk bayi ketika dia dilahirkan dan membesar. Menurut pelbagai kajian, jika seorang ibu minum susu semasa hamil, anaknya akan bertambah tinggi dan mempunyai risiko diabetes yang lebih rendah.

Kelemahan Susu

Walaupun susu mempunyai banyak nutrien dan mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan ibu dan janin, wanita hamil disarankan untuk tidak terlalu bergantung pada susu sebagai pengambilan utama. Kerana susu juga mempunyai beberapa kekurangan, iaitu:

  • Kekurangan kandungan zat besi. Ternyata susu mempunyai kandungan zat besi yang sangat rendah. Sementara wanita hamil memerlukan zat besi untuk membentuk sel darah merah. Kekurangan zat besi dapat membuat wanita hamil mengalami anemia dan meningkatkan risiko kelahiran pramatang. Anda boleh mendapatkan zat besi dengan memakan daging, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan buah kering.
  • Boleh menjadikan ibu berlebihan berat badan. Sekiranya ibu telah makan pelbagai makanan sihat, yang sebenarnya dapat memenuhi keperluan pemakanan ibu hamil, tetapi tetap menambahkan pengambilan dengan minum susu, ini akan menyebabkan ibu mengalami kegemukan. Wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan akan mencetuskan masalah kesihatan lain, seperti preeklampsia, bahagian badan yang bengkak, dan diabetes. Oleh itu, jika ibu merasakan bahawa dia telah makan makanan yang cukup sihat dan berkhasiat dalam sehari, maka dia tidak perlu lagi minum susu.

Petua minum susu ketika hamil

Wanita hamil masih disarankan untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka melalui makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Minum susu hanya dilakukan sebagai pengambilan tambahan. Berikut adalah petua untuk wanita hamil yang ingin mengambil susu:

  • Wanita hamil hanya minum 2 gelas susu sehari. Kerana kandungan protein dalam susu memerlukan waktu lebih lama untuk diserap oleh perut, minum susu membuatkan ibu merasa cepat kenyang dan tidak mempunyai selera untuk makanan lain.
  • Minum susu tidak boleh disertai dengan makan makanan ruji. Nasi dan sayur-sayuran yang anda makan boleh mengganggu penyerapan kalsium dari susu. Walaupun tujuan minum susu adalah untuk mendapatkan pengambilan kalsium.
  • Wanita hamil disarankan memilih susu hamil yang juga mengandungi asid folik, yang berguna untuk pertumbuhan otak bayi dan serat saraf. Selain susu hamil, susu lembu juga baik untuk ibu hamil.

Untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai pemakanan bagi wanita hamil, anda boleh menghubungi doktor di . Tanpa perlu meninggalkan rumah, ibu boleh berbincang dengan doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan wanita hamil untuk membeli produk kesihatan dan vitamin yang mereka perlukan. Kaedahnya sangat praktikal, ibu tinggal pesanan melalui aplikasi, dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found