Teh atau Kopi, Mana Yang Lebih Sihat?

Jakarta - Ada yang mengatakan, "jangan minum kopi atau teh terlalu banyak". Katanya, kedua-dua minuman itu mengandungi kafein yang tidak baik untuk kesihatan. Tetapi masa? Kerana satu kajian sebenarnya menyebutkan bahawa pengambilan kafein dalam jumlah yang tepat dapat menurunkan berat badan dan memperlambat proses penurunan fungsi otak kerana faktor usia. Jadi, adakah teh atau kopi lebih sihat? Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Manfaat Kesihatan dari Teh

Sekiranya anda ingin mengetahui bahawa teh atau kopi lebih sihat, anda mesti mengetahui faedah masing-masing, ya. Teh adalah minuman yang mengandungi kafein. Jika dikonsumsi dalam dosis yang tepat, teh akan memberikan manfaat kesihatan, seperti menurunkan risiko penyakit jantung, barah, dan diabetes. Ini disokong oleh kajian yang menyatakan bahawa peminum teh mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengalami masalah jantung dan penyakit jantung sebatan. Kajian lain yang dilakukan oleh University of Maryland juga menyatakan bahawa pengambilan teh hijau dapat membantu tubuh mengawal glukosa dalam darah dan melindungi hati dari kerosakan.

Khasiat Kopi untuk Kesihatan

Seperti teh, pengambilan kopi akan memberikan manfaat jika dikonsumsi dalam dos yang tepat. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Harvard mendapati bahawa orang yang mengonsumsi tiga hingga lima cawan kopi sehari akan mengurangkan risiko kematian akibat penyakit tertentu, seperti kardiovaskular, diabetes, dan Parkinson. Kafein yang terkandung dalam kopi juga telah diketahui dapat meningkatkan kewaspadaan, menghilangkan rasa mengantuk, dan meningkatkan metabolisme tubuh sehingga dapat membantu membakar kalori.

Kesan Sampingan Teh untuk Tubuh

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, kandungan tanin dalam teh boleh mengganggu penyerapan zat besi dalam badan. Ini dibuktikan dalam kajian yang menyatakan bahawa pengambilan teh yang berlebihan dapat mengurangkan penyerapan zat besi sebanyak 62 peratus. Theoflin, sebatian yang terkandung dalam teh juga dapat menimbulkan kesan penyahhidratan yang dapat menyebabkan sembelit jika teh dikonsumsi secara berlebihan. Sebenarnya, satu kajian mengatakan bahawa pengambilan teh berlebihan boleh menggandakan risiko barah prostat pada lelaki.

Kesan Sampingan Kopi untuk Tubuh

Kandungan asid kopi cenderung lebih tinggi daripada teh. Oleh itu, pengambilan kopi yang berlebihan boleh mencetuskan peningkatan asid perut dan masalah pencernaan. Satu kajian mengatakan bahawa pengambilan kopi lebih dari empat cawan sehari dapat mengurangkan kepadatan tulang sekitar 2-4 persen. Walaupun anda sensitif terhadap kafein, sebilangan kecil kafein boleh membuat anda gelisah dan cemas. Ini kerana kopi mempunyai kandungan kafein yang tinggi dan merupakan perangsang.

Jadi, Teh atau Kopi yang Lebih Sihat?

Teh dan kopi adalah minuman yang mengandungi kafein. Jadi jika dikonsumsi secara berlebihan, teh dan kopi akan menyebabkan kesan sampingan bagi tubuh, seperti sakit kepala, kurang tidur, degupan jantung tidak teratur, peningkatan asid perut, osteoporosis, dan kemarahan. Oleh itu, pengambilan teh dan kopi dianjurkan agar tidak melebihi cadangan yang telah ditetapkan. Jadi kesimpulannya, adakah teh atau kopi lebih sihat? Jawapannya bergantung kepada anda. Kerana selagi anda tidak sensitif terhadap kafein dan tidak mengalami pedih ulu hati, anda boleh mengambil kopi dan teh. Seboleh-bolehnya, elakkan mencampurkan gula, susu, krim dalam teh atau kopi yang anda buat sehingga kedua minuman dapat menjadi sumber nutrien dan antioksidan yang baik untuk pencegahan penyakit.

Baiklah, agar anda mendapat faedah teh, Penerbitan Kesihatan Harvard mengesyorkan bahawa pengambilan teh setiap hari tidak lebih dari 240 hingga 320 miligram (tiga cawan teh). Bagi penggunaan kopi setiap hari, Institut Sains Hayat Antarabangsa Amerika Utara menyatakan bahawa penggunaan 400 miligram (empat cawan kopi) masih selamat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan teh atau kopi yang anda minum mempunyai kesan sampingan, anda boleh berbincang dengan doktor anda. Untuk berbincang dengan doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found