Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Vaksin Selsema

, Jakarta - Hampir semua vaksin yang diberikan ketika seseorang masih bayi dan anak-anak akan memberikan kekebalan seumur hidup. Namun, ini tidak berlaku untuk vaksin selesema kerana mesti diberikan setiap tahun. Ini kerana virus yang beredar akan berkembang dan bermutasi dengan cepat setiap tahun. Jadi vaksin selesema yang disediakan telah disesuaikan untuk melindungi orang dari virus influenza yang menurut penyelidikan adalah yang paling biasa pada tahun itu.

Vaksin selesema menyebabkan antibodi menumpuk di dalam badan kira-kira dua minggu setelah vaksinasi. Antibodi ini berfungsi sebagai benteng untuk melindungi tubuh daripada jangkitan virus.Vaksin selesema juga mempunyai pelbagai jenis dan fungsi. Lihatlah beberapa fakta mengenai vaksin selesema berikut, ya!

Baca juga: Pada usia 50-an, anda memerlukan vaksin selesema, berikut 4 sebabnya

Ketahui Jenis Vaksin Selsema

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, terdapat dua kategori umum vaksin selesema. Sebilangan besar orang menerima vaksin empat segi, yang melindungi terhadap empat virus influenza, iaitu dua virus influenza A (H1N1 dan H3N2) dan dua virus influenza yang berasal dari B. remeh, yang akan melindungi anda dari tiga virus influenza, iaitu dua virus influenza A (H1N1 dan H3N2) dan satu virus yang berasal dari influenza B (Yamagata atau Victoria).

Kategori quadrivalent dan trivalent merangkumi pelbagai pilihan vaksin, termasuk vaksin yang tidak aktif (virus yang digunakan telah dibunuh) vaksin rekombinan (dihasilkan secara sintetik, tanpa virus), dan vaksin yang dilemahkan (semprotan hidung yang mengandung virus yang dilemahkan). Saat ini di Indonesia, kedua vaksin empat segi dan remeh Vaksin yang ada adalah vaksin yang tidak aktif dan boleh diberikan kepada kanak-kanak dari usia 6 bulan, dewasa hingga tua.

Baca juga: Musim Ini Lagi, Inilah Sebabnya Vaksin Influenza Penting

Mengenal Bahan-bahan dalam Vaksin Selsema

Terdapat beberapa ramuan yang digunakan dalam vaksin yang perlu anda ketahui, termasuk:

Protein Telur. Banyak vaksin selesema dibuat dengan menumbuhkan virus pada telur ayam yang disenyawakan. Maksudnya, mereka kurang mengandungi protein telur.

Pengawet. Pengilang vaksin menambah pengawet thimerosal ke botol vaksin multidosis. Thimerosal menghalang bakteria dan kulat berbahaya memasuki botol setiap kali ia digunakan. Thimerosal mengandungi merkuri, yang boleh menjadi toksik dalam dos yang besar, tetapi cukup selamat. Sekiranya anda bimbang, ada juga vaksin selesema versi thimerosal.

Penstabil. Sukrosa, sorbitol, dan monosodium glutamat (MSG) digunakan untuk menjaga kestabilan vaksin. Mereka mencegah vaksin kehilangan potensi mereka, walaupun terkena panas dan cahaya.

Antibiotik. Neomycin, gentamicin, dan antibiotik lain ditambahkan pada vaksin dalam jumlah yang sangat kecil. Mereka berfungsi untuk menghentikan bakteria daripada mencemarkan vaksin.

Polysorbate 80. Pengemulsi ini menghalang vaksin daripada berpisah. Dalam vaksin, polysorbate 80 menjadikan semua bahan diedarkan secara merata. Walaupun dos yang besar boleh menyebabkan beberapa orang bertindak balas, vaksin selesema hanya menggunakan dos yang sangat kecil.

Formaldehid. Sebatian semula jadi ini terdapat dalam produk isi rumah dari gam dan pelekat lain hingga perabot kayu yang ditekan. Formaldehid adalah gas larut dalam air dan digunakan dalam vaksin selesema untuk mematikan virus influenza. Kandungan formaldehid yang tinggal dalam vaksin (seperti vaksin selesema) jauh lebih rendah daripada jumlah yang berlaku secara semula jadi dalam tubuh manusia. Jumlah sisa formaldehid yang digunakan dalam vaksin biasanya cukup selamat dan tidak didapati berkaitan dengan barah.

Baca juga: 5 Mitos Vaksin Selsema yang Anda Tidak Perlu Percayai

Kesan Sampingan Vaksin Selsema

Dalam kebanyakan kes, vaksin selesema hanya menyebabkan kesan sampingan ringan. Sebilangan orang juga melaporkan beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku, seperti:

Sakit, kemerahan, dan pembengkakan kulit di sekitar suntikan.

Demam.

Keletihan.

Sakit kepala

Walau bagaimanapun, anda perlu segera menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

Kesukaran bernafas atau mengi.

Bengkak mata atau bibir.

Gatal-gatal.

Kelemahan

Denyutan jantung meningkat.

Pening.

Ingin mendapatkan vaksin selesema yang selamat? Tidak perlu bersusah payah lagi, kerana sekarang vaksin selesema dari Sanofi terdapat di . Anda hanya perlu membuat janji temu dengan doktor di aplikasi untuk mendapatkan vaksin selesema di hospital. Sangat mudah dan tidak memerlukan banyak masa. Anda hanya perlu memilih menu janji temu di hospital dalam aplikasi dan kemudian pilih perkhidmatan Vaksin Dewasa atau Vaksin Kanak-kanak.

Selepas itu, anda boleh memilih lokasi di Hospital Mitra Keluarga yang paling dekat dengan rumah anda dan memilih sendiri jadual yang sesuai. Kemudian, anda akan diminta memasukkan beberapa maklumat peribadi dan memilih kaedah pembayaran. Dalam beberapa saat, pihak hospital akan segera mengesahkan jadual vaksinasi untuk anda.

Khas untuk anda, HaloDoc memberikan potongan harga 50 ribu rupiah tanpa minimum transaksi. Anda hanya perlu memasukkan kod baucar VAKSIN semasa membuat pembayaran dalam aplikasi . Nikmati kemudahan mendapatkan vaksin selesema hanya di aplikasi !

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak & Selsema (Selsema).
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Apa yang ada dalam Vaksin?
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada 2020. Flu Shot: Apa yang Perlu Anda Ketahui.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bahan apa yang terdapat dalam Flu Shot?
Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. Diakses pada tahun 2020. Bahan Biasa di A.S. Vaksin Berlesen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found