Buat Penglihatan kabur, Kenali 5 Gejala Neuritis Optik

, Jakarta - Neuritis optik adalah radang saraf optik, yang merupakan saraf penting dan berperanan dalam menghantar maklumat dari mata ke otak mengenai apa yang dilihat. Kesakitan dan kehilangan penglihatan sementara pada satu mata adalah gejala khas neuritis optik.

Penyakit ini sering dikaitkan dengan keadaan yang disebut multiple sclerosis, penyakit yang menyebabkan keradangan dan kerosakan pada saraf di otak dan saraf tunjang. Tanda dan gejala neuritis optik mungkin merupakan indikasi awal sklerosis berganda atau mereka mungkin berlaku ketika penyakit itu berlanjutan.

Selain sklerosis berganda, neuritis optik juga dapat terjadi bersamaan dengan penyakit berjangkit atau imun lain seperti lupus. Neuritis optik biasanya menyerang sebelah mata. Tanda dan gejala yang berlaku adalah:

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Sklerosis Berganda

  1. 1. Sakit

Sebilangan besar individu dengan neuritis optik mengadu sakit mata yang diperburuk oleh pergerakan mata. Kadang kala, kesakitan terasa seperti sakit yang membosankan di belakang mata.

  1. Penglihatan Berkurang dalam Satu Mata

Sebilangan besar orang mengalami sekurang-kurangnya kehilangan penglihatan sementara, tetapi tahap gangguannya boleh berbeza-beza. Kehilangan penglihatan yang ketara biasanya berkembang dalam beberapa jam atau hari dan bertambah baik dalam beberapa minggu dan bulan.

  1. Medan Pandangan Berkurang

Bidang visual yang menurun boleh berlaku dalam corak yang tidak menentu. Kehilangan penglihatan boleh kekal dalam beberapa kes.

  1. Power Drop Lihat Warna

Neuritis optik boleh mempengaruhi persepsi warna dan individu yang mengalaminya mungkin merasakan bahawa warna tidak kelihatan terang seperti sebelumnya.

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Kerosakan Saraf Multiple Sclerosis

  1. Kilatan Cahaya

Sebilangan besar individu dengan neuritis optik melaporkan kilatan cahaya dengan pergerakan mata.

Keradangan dan kerosakan pada saraf optik dianggap disebabkan oleh gangguan autoimun, yang merupakan gangguan sistem imun di mana sistem kekebalan tubuh menyerang tubuh itu sendiri. Dalam gangguan ini, yang diserang oleh sistem ketahanan badan adalah membran myelin. Beberapa penyakit autoimun dikaitkan dengan neuritis optik, iaitu multiple sclerosis dan neuromyelitis optica. Risiko peratusan berulang neuritis optik pada orang dengan sklerosis berganda adalah sekitar 50 peratus. Selain dua penyakit autoimun ini, beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan neuritis optik adalah:

  • Ubat-ubatan, misalnya beberapa jenis antibiotik dan pil kina
  • Jangkitan bakteria (misalnya penyakit sifilis dan penyakit Lyme) atau jangkitan virus (mis. Campak, herpes, dan beguk)
  • Penyakit lain, seperti sarcoidosis, lupus, penyakit vaskular, diabetes, glaukoma dan kekurangan vitamin B12 (sangat jarang berlaku.

Baca juga: Adakah benar bahawa sklerosis berganda adalah penyakit keturunan?

Bagi seseorang yang mempunyai neuritis optik, ubat beta interferon boleh diresepkan oleh doktor untuk menunda atau mencegah sklerosis berganda. Dadah yang diberikan melalui suntikan diresepkan kepada individu yang mempunyai risiko tinggi terkena sklerosis berganda. Beberapa kesan sampingan boleh berlaku, termasuk kemurungan, kerengsaan di tempat suntikan, dan gejala batuk selesema.

Sekiranya anda memerlukan nasihat rawatan atau preskripsi doktor yang berkaitan dengan penyakit ini, anda boleh meminta doktor melalui permohonannya . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found