Hati-hati, ini adalah 6 gangguan fizikal yang boleh berlaku disebabkan oleh WFH

, Jakarta - Masyarakat tampaknya masih harus bersabar karena wabah virus korona belum berakhir, bahkan jumlah kasus korona di Indonesia semakin meningkat. Ini mengakibatkan pelaksanaan Sekatan Sosial Berskala Besar (PSBB) dan masyarakat sekali lagi harus melakukan pelbagai aktiviti dari rumah.

Ramai pekerja terpaksa kembali bekerja dari rumah atau bekerja dari rumah (WFH). Bagi sebilangan pekerja yang telah kembali bekerja di pejabat selama baru normal , mereka mungkin perlu menyesuaikan diri dengan bekerja dari rumah. Namun, bagi sebilangan pekerja lain yang menjalankan WFH sejak awal wabak ini, mereka mungkin sudah biasa dengan ini.

Walaupun kelihatan lebih selesa dan selesa, WFH yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesihatan fizikal, anda tahu.

1. Obesiti

Sebilangan besar pekerja yang bekerja dari rumah sering memilih jawatan yang dianggap selesa tetapi sebenarnya tidak sihat di tempat kerja. Contohnya, berbaring di atas katil atau sofa untuk waktu yang lama dan jarang bergerak.

Tidak seperti ketika anda bekerja di pejabat, anda cenderung bekerja dengan baik dan bergerak lebih banyak untuk bercakap dengan rakan sekerja, untuk makan tengah hari, untuk persembahan, dan sebagainya.

Semasa WFH, anda juga cenderung tidak mempunyai waktu bekerja dan rehat yang kerap. Ini boleh menyebabkan anda malas untuk bangun dan bergerak. Tambahan terdapat banyak makanan ringan di dalam peti sejuk, anda tergoda untuk mengunyah sepanjang hari, jadi anda akhirnya menghabiskan lebih banyak kalori daripada hari kerja biasa anda.

Nah, itulah yang menyebabkan kenaikan berat badan yang dapat meningkatkan risiko anda menjadi gemuk tanpa anda sedari.

Baca juga: Waktu Kerja Masih Berkesan Ketika WFH, Inilah Caranya

2. Sakit belakang

Masalah kesihatan fizikal lain yang juga disebabkan oleh WFH yang berpanjangan adalah sakit belakang.

Tinjauan terhadap 900 orang yang dilakukan oleh Kesihatan Engsel mendapati bahawa sakit belakang dan sakit sendi adalah keluhan kesihatan yang biasa berlaku di kalangan mereka yang bekerja dari rumah. Jarang bergerak dan lebih banyak duduk adalah penyebab di sebalik aduan kesihatan ini.

Dalam tinjauan itu, 45 peratus mengatakan mereka mengalami sakit belakang dan sakit sendi sejak mereka bekerja dari rumah. Sementara 71 peratus mengatakan rasa sakit semakin parah atau sakit baru yang mereka alami sejak WFH.

3. Sindrom Penglihatan Komputer

Bukan hanya untuk bekerja, dalam tempoh PSBB, anda juga harus melakukan pelbagai aktiviti lain secara berkala di talian . Bermula dari bersenam, menonton filem kegemaran, hingga mencari resipi memasak. Ini menjadikan anda secara tidak sedar menatap layar lebih lama.

Hubungan yang berpanjangan dengan alat boleh menyebabkan masalah yang berkaitan dengan mata, mulai dari mata kering, kerengsaan dan kemerahan, dan mata berair, kadang-kadang bahkan menyebabkan sakit kepala. Paparan cahaya biru paparan skrin telefon pintar dan televisyen adalah penyebab utama mata kering.

Pakar berpendapat bahawa apabila seseorang menghabiskan lebih dari 2-3 jam untuk melihat skrin secara berterusan, ia dapat mengurangkan kadar kerlipan. Kadar berkelip yang berkurang ini menyebabkan mata kering, juga dikenali sebagai sindrom penglihatan komputer . Beberapa gejala termasuk ketegangan otot mata, sakit kepala, penglihatan kabur, mata kering, sakit leher dan bahu.

Baca juga: Cegah Burnout ketika WFH dengan 6 Cara Ini

4. Sakit Leher

Sakit leher juga merupakan keluhan yang biasa dilakukan oleh ramai pekerja semasa WFH. Ini disebabkan kedudukan badan yang lemah ketika bekerja, seperti duduk sambil bersandar di sofa yang membuat leher membengkok untuk waktu yang lama.

5. Kekejangan Kaki

Sekiranya anda sering mengalami kekejangan kaki semasa WFH, ini bermakna anda bekerja dalam keadaan duduk yang tidak baik, menyebabkan peredaran darah di kaki tidak berjalan dengan lancar.

6. Sakit Pergelangan Tangan

Mengetik terlalu lama semasa bekerja di rumah juga boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan. Tendon yang melewati struktur di pergelangan tangan atau terowongan karpal yang dipanggil menjadi tegang dan tidak meradang, sehingga akhirnya anda mengalami masalah yang disebut sindrom terowong karpal (CTS).

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Sindrom (CDC), CTS boleh menyebabkan kesemutan, mati rasa dan kelemahan otot di tangan dan jari anda.

Nah, itulah gangguan fizikal yang boleh berlaku disebabkan oleh WFH. Untuk kekal sihat semasa WFH, anda digalakkan bergerak dan meregangkan secara teratur, sesekali merehatkan mata dengan mengelakkan alat, dan bersenam secara teratur.

Baca juga: 5 Pergerakan Regangan Selepas Duduk Terlalu Lama

Untuk memastikan sistem ketahanan badan anda kuat, anda juga boleh membeli makanan tambahan vitamin melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
redif. Diakses pada tahun 2020. 5 risiko kesihatan bekerja dari rumah.
Faedah Pro. Diakses pada tahun 2020. Kesakitan fizikal, kemurungan meningkat apabila lebih banyak orang bekerja dari rumah.
Berita Times Now. Diakses pada tahun 2020. Bekerja dari rumah sehingga terlalu banyak masa skrin? Ketahui apa itu sindrom penglihatan komputer.
Huffpost. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Bekerja Dari Rumah

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found