Nutrien Diperlukan untuk Mengoptimumkan Tinggi Kanak-kanak

, Jakarta - Pemakanan adalah pengambilan penting bagi anak-anak dalam tempoh pertumbuhan mereka. Kanak-kanak memerlukan pemakanan yang betul untuk kekal sihat dan kuat, dan membesar dengan sihat dan kuat. Pemakanan untuk kanak-kanak juga dapat membantu membina asas untuk tabiat makan yang sihat dan pengetahuan pemakanan yang dapat diterapkan oleh anak-anak sehingga dewasa.

Salah satu sumber nutrien penting untuk pertumbuhan kanak-kanak adalah protein. Protein adalah blok bangunan tisu badan. Protein membantu memperbaiki dan mengekalkan tisu penting, dan sangat penting untuk pertumbuhan semua sistem organ termasuk tulang dan otot. Protein dalam badan juga berfungsi sebagai enzim, molekul imun, hormon, dan utusan selular.

Baca juga: 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

Pemakanan untuk Mengoptimumkan Tinggi

Ketinggian sangat bergantung pada genetik, tetapi mendapatkan nutrien yang mencukupi dalam diet anda adalah mustahak untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang betul. Walaupun kanak-kanak mungkin tidak bertambah tinggi setelah mencapai ketinggian maksimum, makanan tertentu dapat membantunya mengekalkan tinggi badannya dengan menjaga tulang, sendi dan badannya sihat dan kuat.

Contohnya protein, yang berperanan penting dalam perkembangan tubuh serta mempromosikan pembaikan tisu dan fungsi imun. Mikronutrien lain seperti kalsium, vitamin D, magnesium, dan fosforus terlibat dalam kesihatan tulang, yang merupakan pusat pertumbuhan.

Probiotik, yang merupakan sejenis bakteria bermanfaat yang sering dijumpai dalam makanan fermentasi, juga terbukti dapat mendorong pertumbuhan pada anak-anak. Berikut adalah makanan yang dapat membantu menjadikan anak anda lebih tinggi atau mengekalkan ketinggian:

1. Kacang tanah

Kacang sangat berkhasiat dan merupakan sumber protein yang sangat baik. Kacang juga tinggi zat besi dan vitamin B, yang dapat membantu melindungi dari anemia. Selain itu, kacang juga kaya dengan beberapa nutrien lain, seperti serat, tembaga, magnesium, mangan, dan zink yang baik untuk pertumbuhan anak-anak.

Baca juga: Badan Sihat dan Kuat, Ini adalah Tanda Tubuh Kanak-kanak Perlu Protein

2. Ayam

Ayam kaya dengan vitamin B12, yang merupakan vitamin larut air. Kandungan nutrien pada ayam ini mempunyai peranan penting dalam pertumbuhan dan menjaga tinggi badan. Ayam juga sarat dengan taurin, asam amino yang mengatur pembentukan dan pertumbuhan tulang.

3. Badam

Badam mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan untuk mengoptimumkan pertumbuhan anak-anak.Selain mengandungi banyak lemak sihat, badam juga kaya dengan serat, mangan, dan magnesium.

Badam juga kaya dengan vitamin E, yang larut dalam lemak dan berfungsi sebagai antioksidan. Kekurangan vitamin penting ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk pertumbuhan pada kanak-kanak. Badam juga dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang.

Baca juga: 5 Nutrien Penting untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

4. Sayuran Daun Hijau

Sayuran berdaun hijau, seperti bayam, kangkung, arugula, dan kubis, sangat digalakkan sebagai sumber pemakanan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Sayuran berdaun hijau kaya dengan vitamin C pekat, kalsium, zat besi, magnesium dan kalium.

Vitamin K dalam sayur-sayuran berdaun hijau mengandungi nutrien yang dapat meningkatkan kepadatan tulang untuk mengoptimumkan dan membantu menjaga tinggi badan anak. Lebih banyak maklumat mengenai nutrien penting untuk mengoptimumkan ketinggian kanak-kanak boleh diminta terus ke .

Anda boleh bertanya apa-apa masalah kesihatan dan doktor terbaik di lapangan akan memberikan penyelesaian. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah ibu boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Makanan Yang Membuat Anda Lebih Tinggi.
mengenai kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Nutrien Untuk Kanak-kanak yang Membesar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found