Inilah Proses Pemeriksaan Sperma untuk Mengesan Masalah Genetik

, Jakarta - Pemeriksaan sperma untuk mengesan masalah genetik juga dikenali sebagai Ujian Aneuploidi Sperma (SAT). Ini adalah ujian diagnostik untuk mengkaji etiologi genetik ketidaksuburan lelaki. Dengan melakukan ujian ini, adalah mungkin untuk menilai kehadiran sejumlah kromosom yang tidak normal dalam sperma. Bermula dari kromosom yang sering terlibat dalam keguguran spontan dan kromosom yang boleh menyebabkan kanak-kanak terkena sindrom, seperti sindrom Down (kromosom 13, 18, 21, X dan Y). Bagaimana proses pemeriksaan sperma dilakukan? Dengarkan di sini!

Baca juga: Kelebihan Memeriksa Sperma Sebelum Program Kehamilan

Pemeriksaan Sperma untuk Mengesan Masalah Genetik

Prosedur pertama adalah:

1. Persampelan sperma.

2. Sperma dibasuh dengan media budaya .

3. Pembetulan dengan penyelesaian penyelesaian carnoy .

4. Sperma dipisahkan.

5. Pemeluwapan sperma.

6. Hibridisasi.

7. Pengesanan.

8. Analisis.

Lelaki dengan hasil SAT yang tidak normal dapat mempengaruhi beberapa perkara yang akhirnya memberi kesan pada genetik, iaitu:

1. Tahap Embrio

Spermatozoa dengan kelainan kromosom seks atau kelainan pada kromosom 13, 18, atau 21 akan menghasilkan embrio aneuploid (embrio yang tidak berkembang).

2. Peluang Kehamilan

Hasil SAT juga dapat menunjukkan penurunan kadar kehamilan dan peningkatan kadar keguguran.

3. Kualiti embrio

Hasil SAT juga menunjukkan peningkatan risiko keturunan dengan ketidakseimbangan kromosom (misalnya Down, Klinefelter, atau sindrom Turner).

Baca juga: Merancang Kehamilan, Sekiranya Suami Memeriksa Sperma?

Pemeriksaan sperma tidak hanya mengesan masalah genetik, tetapi juga kemungkinan kemandulan, jangkitan, ketidakseimbangan hormon, penyakit seperti diabetes, dan pendedahan radiasi. Maklumat lebih lanjut mengenai proses pemeriksaan sperma boleh didapati secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Meningkatkan Kualiti Sperma

Sekiranya kualiti sperma berkaitan dengan genetik, sukar untuk menghindarinya, tetapi jika genetik bukan masalah utama, anda dapat meningkatkan kualiti sperma melalui perubahan gaya hidup.

1. Bersenam secara Rutin

Bersenam secara berkala dapat meningkatkan tahap dan kesuburan testosteron. Kajian menunjukkan bahawa lelaki yang kerap bersenam mempunyai tahap testosteron yang lebih tinggi dan kualiti air mani yang lebih baik daripada lelaki yang tidak aktif. Namun, terlalu banyak bersenam juga boleh memberi kesan sebaliknya, berpotensi menurunkan kadar testosteron.

Baca juga: Adakah OK untuk melakukan hubungan seks sebelum pemeriksaan sperma?

2. Ambil Vitamin C

Vitamin C dapat meningkatkan sistem imun dan melawan radikal bebas dan meningkatkan kualiti air mani. Makanan tambahan vitamin C juga dapat meningkatkan jumlah dan motilitas sperma, sekaligus mengurangkan jumlah sel sperma yang cacat.

3. Minimumkan Tekanan

Tekanan dapat mengurangkan kepuasan seksual dan mengganggu kesuburan. Tekanan yang berpanjangan juga dapat meningkatkan kadar kortisol, yang mempunyai kesan negatif yang kuat terhadap testosteron. Apabila kortisol meningkat, kadar testosteron cenderung menurun.

4. Pengambilan Vitamin D yang mencukupi

Vitamin D penting untuk kesuburan lelaki dan wanita, kerana ia adalah nutrien lain yang dapat meningkatkan kadar testosteron. Tahap vitamin D yang tinggi dikaitkan dengan pergerakan sperma yang lebih besar, selain kualiti sperma, kehadiran vitamin D memang diperlukan untuk menyokong kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Rujukan:
Igenomix. Diakses pada tahun 2020. Ujian aneuploidi SAT Sperma.
Makmal Penyelidikan Fakulti Perubatan Unsoed. Diakses pada tahun 2020. Penyelesaian Fiksatif Terpilih untuk Histopatologi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Meningkatkan Kesuburan Lelaki dan Meningkatkan Kiraan Sperma.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found