Adakah Kaukasia benar-benar berisiko untuk Karsinoma Sel Basal?

Jakarta - Karsinoma sel basal adalah sejenis barah kulit yang bermula di sel basal, sejenis sel di kulit yang menghasilkan sel kulit baru ketika sel lama mati. Penyakit kulit ini muncul sebagai benjolan yang sedikit telus pada kulit, walaupun boleh mengambil bentuk yang berbeza. Ia lebih kerap menyerang kawasan kulit yang terkena cahaya matahari, seperti leher.

Kanser kulit jenis ini berlaku apabila salah satu sel basal kulit mengalami mutasi pada DNAnya. Sel basal terletak di bahagian bawah epidermis, lapisan paling luar kulit. Sel-sel ini menghasilkan sel kulit baru. Apabila dihasilkan, sel baru mendorong sel yang lebih tua ke permukaan.

Proses mencipta sel kulit baru dikendalikan oleh DNA sel basal. Mutasi dalam DNA menyebabkan sel-sel basal membiak dengan cepat dan terus berkembang apabila mereka mati. Akhirnya, pengumpulan sel-sel abnormal ini membentuk lesi barah yang muncul di kulit.

Baca juga: Mengenal Satu Jenis Karsinoma Sel Basal Kanser Kulit

Adakah Kaukasia benar-benar berisiko?

Gejala karsinoma sel basal adalah penampilan ketulan putih pucat, berwarna kulit, atau merah jambu yang jelas, saluran darah kecil yang kelihatan, luka atau luka coklat, hitam, atau biru dengan bintik-bintik coklat. Lesi boleh berwarna putih, dan berlilin, serupa dengan luka tanpa batas yang jelas, tetapi ini sangat jarang berlaku.

Lalu, adakah benar bahawa penyakit kulit ini lebih berisiko bagi orang Kaukasia? Sebenarnya, ia adalah, walaupun ada kemungkinan ia juga terjadi pada mereka yang mempunyai kulit lebih gelap. Mereka yang mempunyai kulit ringan, jeragat dan luka bakar, rambut merah atau berambut perang, dan mata berwarna terang sangat berisiko.

Baca juga: Prosedur Pembedahan Mohs untuk Merawat Karsinoma Sel Basal

Bukan hanya itu, faktor risiko lain yang berkaitan dengan penyakit kulit ini adalah seperti berikut:

  • Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Ancaman ini lebih besar jika anda tinggal di lokasi yang cerah atau di tempat tinggi, kedua-duanya mendedahkan anda kepada sinaran UV. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan ketika kanak-kanak meningkatkan risiko.

  • Terapi radiasi. Terapi radiasi untuk merawat psoriasis, jerawat, atau keadaan kulit yang lain dapat meningkatkan risiko karsinoma sel basal di tempat rawatan sebelumnya pada kulit.

  • Jantina. Lelaki lebih berisiko daripada wanita.

  • Umur. Penyakit ini memerlukan masa bertahun-tahun untuk berkembang, jadi yang berusia 50 tahun lebih berisiko.

  • Sejarah barah kulit. Sekiranya anda pernah mengalami penyakit ini, anda boleh menyebarkannya kepada anak anda, dan juga jika ada keluarga yang mempunyai sejarah penyakit kulit ini.

  • Penggunaan dadah. Mengambil ubat yang menekan sistem imun, terutamanya selepas pembedahan pemindahan secara signifikan meningkatkan risiko karsinoma sel basal. Sebenarnya, kemungkinan berulang atau penyebaran boleh berlaku.

Baca juga: Ini adalah prosedur pembedahan untuk rawatan karsinoma sel basal

Walaupun anda mungkin bukan anggota bangsa Kaukasia, jangan memandang rendah karsinoma sel basal, kerana ini juga boleh berlaku kepada anda walaupun kemungkinannya kurang. Jadi, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga.

Sekiranya anda tidak tahu, cuba tanya doktor secara langsung, lebih mudah jika anda menggunakan aplikasinya . Ia tidak perlu panjang dan rumit, anda hanya perlu muat turun permohonan di telefon anda untuk dapat menggunakannya untuk meminta doktor, membeli ubat, dan memeriksa makmal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found