Wanita hamil perlu tahu, inilah cara merawat polyhydramnios

, Jakarta - Polyhydramnios adalah sejenis gangguan yang boleh berlaku semasa kehamilan. Keadaan ini menyebabkan pengumpulan cecair amniotik berlebihan semasa kehamilan. Walaupun jarang menjadi keadaan yang serius, polyhydramnios pada wanita hamil harus menjalani pemantauan secara berkala untuk mencegah komplikasi.

Komplikasi keadaan ini boleh berlaku semasa kehamilan atau semasa melahirkan. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat polyhydramnios adalah kelahiran pramatang, pecahnya selaput prematur, gangguan plasenta, dan kematian janin di rahim.

Berita buruknya adalah bahawa keadaan ini sering dikesan terlambat kerana gejala yang muncul sering dianggap normal. Kerana, perubahan yang berlaku dalam tubuh sebenarnya adalah perkara semula jadi dan mesti berlaku pada wanita hamil. Ini menyebabkan gejala yang sering muncul tidak dapat dikesan.

Polyhydramnios sering hanya menunjukkan simptom apabila keadaan bertambah buruk atau ketika rahim dan organ sekitarnya mula dihimpit oleh tekanan cairan ketuban. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala seperti kesukaran bernafas, dinding perut terasa membesar, rahim tidak selesa, kontraksi berlaku, dan janin tidak berada dalam kedudukan yang baik.

Baca juga: Cecair ketuban berlebihan, ini menyebabkan polyhydramnios

Keadaan ini juga sering mencetuskan gejala yang boleh memperburuk kehamilan. Gejala lain yang muncul pada wanita hamil yang mengalami polyhydramnios adalah gangguan pencernaan, pedih ulu hati, sembelit, kaki bengkak, dan sembelit. tanda regangan pada kulit. Segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda mengalami simptom ini untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk.

Diagnosis dan Rawatan Polyhydramnios

Polyhydramnios biasanya dikesan melalui pemeriksaan rutin semasa kehamilan. Oleh itu, menjadualkan pemeriksaan dan selalu berbincang dengan doktor adalah kaedah terbaik untuk menjaga kehamilan yang sihat. Sebenarnya, pemeriksaan rutin, termasuk ultrasound, dapat membantu menentukan risiko gangguan yang timbul semasa kehamilan, seperti polyhydramnios.

Melalui pemeriksaan rutin, doktor dapat memeriksa dan mengukur jumlah kantung ketuban. Oleh itu, dapat dipantau apakah cairan ketuban dalam jumlah normal, berlebihan, atau bahkan tidak mencukupi. Selain ultrasound, wanita hamil juga mungkin perlu menjalani ujian darah untuk mengesan jangkitan dan diabetes yang berkaitan dengan polyhydramnios.

Sekiranya seorang wanita hamil didiagnosis dengan polyhydramnios, perkembangan kehamilan akan mula diperhatikan oleh doktor secara rutin. Tujuannya adalah untuk memastikan kehamilan masih selamat dan ibu dan janin baik-baik saja.

Dalam polyhydramnios yang berlaku kerana masalah kesihatan pada janin atau ibu, rawatan biasanya dilakukan dengan mengatasi masalah kesihatan terlebih dahulu. Mengatasi masalah kesihatan yang ada juga akan menjadikan polyhydramnios sembuh atau berhenti.

Baca juga: Polyhydramnios atau cecair amniotik berlebihan, adakah ia berbahaya?

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami polyhydramnios ringan, gangguan kehamilan ini biasanya akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan khas. Biasanya, wanita hamil akan dinasihatkan untuk berehat lebih banyak dan melakukan pemeriksaan obstetrik secara rutin.

Sementara itu, dalam polyhydramnios yang lebih teruk, rawatan perubatan mungkin diperlukan. Terutama jika gangguan ini disertai dengan munculnya gejala, seperti sesak nafas, sakit perut, hingga kelahiran pramatang. Tindakan perubatan yang boleh diambil adalah pemberian ubat khas, membuang cairan ketuban melalui faraj amniosentesis , untuk ablasi laser.

Baca juga: Jangan risau, penyebab polyhydramnios bukanlah air ais

Sekiranya anda masih ragu-ragu dan memerlukan lebih banyak maklumat mengenai polyhydramnios atau gangguan kehamilan lain, tanyakan kepada doktor di aplikasinya hanya! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan maklumat mengenai kehamilan dan petua untuk menjaga rahim dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!