Inilah Komplikasi Sekiranya Anda Mengalami Melanoma

Jakarta - Moles dapat menjadikan penampilan anda lebih unik dan menarik. Namun, perhatikan jika tahi lalat yang anda miliki semakin besar dan menunjukkan perubahan warna. Hati-hati dengan barah kulit melanoma yang menyerang kesihatan.

Baca juga: Ini adalah 4 Tanda Awal Melanoma

Melanoma adalah barah kulit yang paling membimbangkan. Melanoma timbul kerana gangguan sel yang menghasilkan melanin atau melanosit. Gejala awal penyakit ini biasanya menyerupai tahi lalat yang baru tumbuh dan kemudian merebak dan keadaan kelihatan lebih dalam ke kulit ke saluran darah.

Melanoma boleh menyerang bahagian badan yang tertutup

Kanser kulit melanoma disebabkan apabila sel pigmen di kulit tidak berkembang secara normal. Sebilangan besar berpendapat bahawa penyebab barah kulit melanoma adalah pendedahan cahaya matahari secara langsung, tetapi melanoma dapat dialami pada bahagian tubuh yang jarang terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Keadaan ini membuktikan bahawa barah melanoma tidak hanya menyerang bahagian kulit yang mendapat pendedahan cahaya matahari secara langsung. Bahagian badan yang sering ditutup masih terdedah kepada keadaan barah kulit melanoma. Ketahui bahagian tubuh yang lain yang juga berisiko mengalami keadaan melanoma, seperti di bawah kuku, lapisan mukosa dan mata. Sekiranya anda masih merasa bingung mengenai melanoma, tidak ada salahnya meminta doktor. Mudah, tinggal sahaja muat turun permohonan dan gunakan ciri Tanya Doktor.

Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja, wanita dan lelaki. Pada wanita, keadaan melanoma muncul di wajah, leher atau kaki. Manakala pada lelaki, melanoma biasanya muncul di dada dan punggung.

Perhatikan tahi lalat yang anda perlukan untuk mencegah melanoma

Ketahui gejala yang dialami oleh penghidap melanoma sehingga anda dapat merawat keadaan ini lebih awal. Bentuk tahi lalat yang tidak biasa dan ukurannya yang meningkat boleh menjadi salah satu gejala melanoma. Segera pergi ke hospital terdekat jika anda mengalami gejala melanoma lain, seperti tahi lalat yang mudah berdarah, bengkak dan kemerahan kulit di sekitar tahi lalat.

Baca juga: Adakah tahi lalat Berbahaya?

Kemunculan tahi lalat yang merupakan gejala barah sebenarnya boleh berubah-ubah dan berbeza-beza. Tidak menyakitkan untuk mencegah keadaan melanoma apabila anda mengalami perkara luar biasa pada tahi lalat yang anda miliki. Selain itu, penghidap melanoma juga merasakan kelenjar bengkak, sesak nafas, dan sakit tulang.

Inilah Rawatan Melanoma

Apabila melanoma masih dikesan pada peringkat awal, doktor akan membuang tisu kulit yang mempunyai melanoma. Namun, jika keadaan ini dikesan pada peringkat akhir, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan, seperti:

1. Operasi

Pembedahan dilakukan untuk membuang sel kulit yang mempunyai melanoma dan memulihkan keadaan organ lain sekiranya keadaan melanoma telah merebak ke bahagian dan organ badan.

2. Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang digunakan untuk memusnahkan sel barah di dalam badan. Terdapat banyak cara untuk melakukan kemoterapi, salah satunya adalah dengan memasukkan ubat.

3. Sinaran

Radiasi dilakukan dengan menggunakan sinar-X untuk memusnahkan sel-sel barah yang tersisa setelah kemoterapi.

4. Terapi Biologi

Rawatan ini dilakukan untuk meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan sel barah di dalam badan.

Baca juga: Ciri-ciri Orang yang Dapat Melanoma

Komplikasi yang timbul dapat terjadi akibat rawatan yang dilakukan seperti iritasi pada kulit, luka bakar pada kulit, penebalan kulit, dan gangguan pada pertumbuhan rambut. Apabila sel barah menyerang bahagian lain badan, keadaan ini boleh menjadi komplikasi melanoma yang lain. Tidak ada salahnya untuk segera memeriksa keadaan kesihatan anda di doktor pakar, ya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found