Perkara yang Perlu Tahu mengenai Kemurungan pada Gadis Remaja

, Jakarta - Kemurungan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Mengatasi kemurungan pada kanak-kanak boleh menjadi lebih rumit daripada menangani kemurungan pada orang dewasa. Mengatasi kemurungan pada kanak-kanak memerlukan kerjasama yang baik antara ahli psikologi atau psikiatri dan ibu bapa. Oleh itu, peranan ibu bapa dalam perkara ini sangat penting.

Ibu boleh terus berbincang dengan doktor mengenai betapa pentingnya peranan ibu bapa bagi remaja perempuan yang mengalami kemurungan. Anda boleh mengemukakan soalan dan jawapan ini tanpa perlu membuat temu janji di hospital atau klinik khas. Anda boleh menghubungi doktor secara langsung melalui aplikasi . Aplikasi ini dapat ibu muat turun di App Store atau Google Play. Ciri-ciri lain yang boleh anda nikmati dalam aplikasi ini adalah pemeriksaan makmal dan beli ubat / vitamin secara dalam talian di talian.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Psikiatri Translasional pada bulan Mei tahun ini menunjukkan bahawa lebih daripada 1/3 remaja perempuan di Amerika mengalami episod kemurungan. Angka ini menunjukkan bahawa kemurungan yang berlaku pada remaja perempuan adalah hampir tiga kali ganda kadar kemurungan yang menimpa remaja lelaki. Kajian ini disokong oleh data tinjauan dari Tinjauan Nasional Penggunaan Dadah dan Kesihatan di Amerika Syarikat antara tahun 2009 dan 2014 yang mendapati bahawa 36.1 peratus kanak-kanak perempuan mengalami kemurungan sementara 13.6 peratus kanak-kanak lelaki mengalaminya.

Malah, beberapa analisis yang dilakukan oleh pakar mendapati bahawa beberapa remaja perempuan mengaku mula mengalami tanda-tanda kemurungan ketika mereka berusia 11 tahun.

Pakar mengesyaki bahawa alasan gadis remaja lebih berisiko mengalami kemurungan adalah disebabkan oleh kesan perubahan pada akil baligh, pemikiran negatif seperti harga diri yang rendah, dan masalah dalam hubungan dengan rakan. Remaja perempuan cenderung mengalami tekanan dalam hubungan mereka dengan rakan berbanding remaja lelaki.

Terdapat juga teori yang meramalkan bahawa berkongsi pemikiran buruk dan berbahaya dengan rakan-rakan juga menyumbang kepada kadar kemurungan yang tinggi ini. Memang benar, bercakap dengan rakan dapat menjalin persahabatan yang lebih erat antara anak ibu dan rakan mereka, tetapi juga dapat meningkatkan tekanan dan kegelisahan, yang merupakan faktor yang mencetuskan kemurungan.

Walau bagaimanapun, tidak semua gadis remaja mengalami kemurungan dengan alasan yang sama. Oleh itu, anda harus berbincang dengan anak anda mengenai perkara ini dan dengan doktor anda mengenai cara menanganinya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found