Ketahui Prosedur Pembedahan untuk Merawat Ketuat Genital

, Jakarta - Ketuat genital ditandai dengan penampilan ketulan kecil di kawasan kemaluan dan dubur. Ketuat genital berbeza dengan ketuat yang boleh muncul di bahagian lain badan. Sebabnya, ketuat genital adalah penyakit kelamin (STD) yang tidak boleh dipandang ringan. Jadi, bagaimana mengatasi penyakit ini? Lihat perbincangan di bawah!

Kemunculan ketuat di kawasan kemaluan tidak boleh dipandang ringan kerana boleh memberi kesan negatif pada tubuh. Malangnya, ukuran benjolan yang muncul biasanya sangat kecil dan tidak mudah dilihat dengan mata kasar. Walau bagaimanapun, penyakit ini biasanya akan mencetuskan gejala, seperti gatal, sensasi terbakar muncul, dan rasa sakit dan pendarahan semasa hubungan seks. Pembedahan atau pembedahan adalah salah satu cara untuk merawat ketuat kelamin.

Baca juga: 3 Tahap Menangani Ketuat Genital yang Perlu Anda Ketahui

Pembedahan untuk Ketuat Genital

Secara amnya, ketuat genital adalah sejenis penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan dengan human papillomavirus (HPV). Penyakit ini dapat menular melalui hubungan seksual dengan orang yang sebelumnya telah dijangkiti. Penyebaran juga boleh berlaku kerana kebiasaan bertukar atau berkongsi alat bantu seks mainan seks . Tetapi perlu diingat, ketuat alat kelamin tidak disebarkan melalui ciuman atau media tertentu, seperti alat makan, tuala, dan tempat duduk tandas.

Dalam kes ringan atau tanpa gejala, ketuat kelamin mungkin tidak memerlukan rawatan. Dalam beberapa kes, ketuat genital ringan hilang sendiri selepas beberapa ketika. Sekiranya gejala mengganggu anda, penyakit ini mungkin harus diatasi dengan penggunaan salap atau ubat khas yang disyorkan oleh doktor.

Dalam kes yang lebih teruk atau ketika ubat tidak bertindak balas, ketuat alat kelamin mungkin harus dirawat melalui pembedahan atau pembedahan. Terdapat pelbagai jenis prosedur pembedahan yang dapat dilakukan untuk merawat keadaan ini, termasuk:

Eksisi

Salah satu jenis pembedahan yang boleh dilakukan adalah eksisi, iaitu kaedah dengan cara kutil dipotong dan dikeluarkan menggunakan pisau bedah. Setelah melakukan prosedur ini, kesan sampingan dalam bentuk kesakitan biasanya akan mula dirasakan.

Elektrokauteri

Electrocautery atau electrosurgery juga boleh digunakan untuk merawat ketuat kelamin. Dalam kaedah pembedahan ini, elektrik diperlukan untuk membuang tisu yang tidak normal, termasuk ketuat alat kelamin.

Pembedahan Laser

Kaedah ini selalunya hanya akan dilakukan sekiranya ketuat sukar dikeluarkan dengan prosedur lain. Untuk melakukan ini, doktor memerlukan bantuan laser untuk memusnahkan saluran darah di dalam ketuat. Ini dilakukan untuk menjadikan ketuat mati dan dapat dikeluarkan. Selain itu, laser juga digunakan untuk membunuh virus yang menyebabkan ketuat.

Walaupun sering tidak diketahui dan sukar dilihat, ketuat kelamin kadang-kadang boleh menyebabkan gejala, termasuk gatal, sensasi terbakar, sakit, dan ketidakselesaan di sekitar organ intim. Selain itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan pendarahan semasa melakukan hubungan seks. Pada lelaki, ketuat kelamin dapat muncul di beberapa kawasan, seperti batang atau hujung zakar, testis, paha atas, sekitar atau di dalam dubur.

Semasa pada wanita, benjolan sering dijumpai di dinding Miss. V, vulva, perineum, serviks, dan di dalam faraj atau di dubur. Selain alat kelamin dan kawasan di sekitarnya, ketuat alat kelamin juga boleh tumbuh di lidah, bibir, mulut, dan tekak. Ketuat genital yang tumbuh di kawasan ini biasanya berlaku kerana melakukan seks oral dengan orang yang dijangkiti ketuat genital.

Baca juga: Hati-hati, penyakit ini memakan tisu seks

Ketahui lebih lanjut mengenai ketuat genital dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Ketuat Genital.
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai Ketuat Genital.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ketuat Genital.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ketuat Genital.