3 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Mata Malas

, Jakarta - Pernah dengar mata malas? Keadaan yang disebut perubatan amblyopia adalah gangguan penglihatan pada satu mata pada kanak-kanak. Mata malas berlaku kerana otak dan mata tidak bersambung dengan betul, mengakibatkan penglihatan menurun. Apakah kemungkinan gejala dan komplikasi jika keadaan ini tidak diubati dengan betul?

Kewujudan mata malas pada kanak-kanak akan menjadikan kualiti atau fokus penglihatan yang dihasilkan oleh kedua mata itu berbeza. Akibatnya, otak hanya akan menafsirkan penglihatan dari mata yang baik dan mengabaikan penglihatan dari mata yang cacat (malas mata). Keadaan ini umumnya berlaku sejak lahir hingga usia 7 tahun. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, penyakit ini boleh menyerang kedua-dua mata.

Baca juga: Ini adalah nama lain untuk mata malas

Gejala yang sukar dikesan lebih awal

Kerana perkara biasa pada anak-anak, yang sebenarnya tidak dapat menjelaskan apa yang terjadi pada mereka dengan betul, mata malas adalah keadaan yang agak sukar untuk dikesan. Oleh itu, ibu bapa perlu menyedari tanda dan gejala klinikal berikut:

 • Mata yang kelihatan tidak berfungsi pada masa yang sama.
 • Satu mata sering bergerak ke dalam atau ke luar (juling).
 • Kanak-kanak menghadapi kesukaran untuk mengira jarak.
 • Satu mata kelihatan lebih sempit daripada yang lain.
 • Kanak-kanak sering memiringkan kepala untuk melihat dengan lebih jelas.
 • Kesukaran melihat objek 3D.
 • Keputusan ujian penglihatan yang buruk.

Perkara Yang Mencetuskan

Mata malas berlaku apabila sambungan saraf dari satu mata ke otak tidak terbentuk sepenuhnya pada masa kanak-kanak. Mata dengan penglihatan yang lemah akan menghantar isyarat visual yang kabur atau salah ke otak. Lama kelamaan, prestasi kedua mata menjadi tidak segerak dan otak akan mengabaikan isyarat dari mata yang tidak baik.

Mata malas boleh berlaku pada anak yang dicetuskan oleh pelbagai perkara. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Mata bersilang (strabismus). Ini adalah pencetus yang paling biasa untuk mata malas. Keadaan ini sering diturunkan secara genetik dalam keluarga.
 • ralat biasan, iaitu perbezaan pembiasan pada kedua mata, sehingga mata dengan penglihatan yang lebih jelas akan dominan untuk dilihat. Contoh kesalahan pembiasan adalah rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme.
 • Katarak pada kanak-kanak. Katarak menyebabkan kalsifikasi lensa mata, sehingga merosakkan penglihatan. Sekiranya hanya berlaku pada satu mata, ia boleh mencetuskan mata malas pada kanak-kanak.
 • Kecederaan pada kornea mata. Kecederaan pada lapisan telus di bahagian depan mata (ulser kornea) boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan menyebabkan mata malas pada kanak-kanak.

Baca juga: Bolehkah Squint Menyebabkan Mata Malas?

Sebagai tambahan kepada pencetus ini, terdapat beberapa faktor yang berpotensi meningkatkan risiko mata malas pada anak. Antara lain adalah:

 • Kelahiran pramatang.
 • Bayi yang dilahirkan dengan berat badan di bawah normal.
 • Faktor keturunan, terutamanya jika terdapat sejarah mata malas
 • Gangguan perkembangan kanak-kanak.

Komplikasi Yang Boleh Berlaku

Seperti kebanyakan gangguan kesihatan yang lain, mata malas yang tidak segera dirawat mempunyai risiko menyebabkan komplikasi, seperti:

1. Visi Pusat yang belum dikembangkan

Sekiranya amblyopia tidak dirawat semasa kecil, penglihatan pusat mungkin tidak berkembang dengan baik. Ini akan mempengaruhi aktiviti harian mereka, seperti membaca dan menulis.

2. Strabismus Kekal

Strabismus atau mata melintang adalah keadaan apabila mata tidak sejajar dengan betul. Ini adalah salah satu pencetus mata malas, dan boleh menjadi kekal jika mata malas tidak dirawat dengan segera.

3. Buta

Sekiranya tidak dirawat, kanak-kanak dengan mata malas akhirnya boleh kehilangan penglihatan pada mata yang terkena. Kehilangan penglihatan ini biasanya kekal.

Baca juga: Pemeriksaan Mata Awal, Bilakah Anda Perlu Memulakan?

Itulah sedikit penjelasan mengenai mata malas, gejala, sebab, dan komplikasinya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found