Gatal Sering Selepas Makan Telur, Mungkinkah Alahan?

, Jakarta - Telur adalah salah satu jenis makanan yang boleh menyebabkan reaksi luar biasa dari sistem kekebalan tubuh. Keadaan ini biasanya disebut sebagai alahan. Reaksi alahan yang dihasilkan boleh berbeza-beza, dari ringan hingga teruk. Tubuh orang yang mengalami alahan biasanya akan bertindak balas seolah-olah makanan itu bahan berbahaya.

Alergi telur adalah salah satu alahan yang paling biasa pada kanak-kanak, selepas alergi terhadap susu lembu. Keadaan ini biasanya muncul sejak bayi dan secara amnya hilang ketika remaja. Ini berlaku kerana sistem imun pada bayi tidak sempurna dan tidak dapat menerima protein dalam telur.

Pada orang yang mengalami alahan, sistem kekebalan tubuh, yang berfungsi sebagai pelindung tubuh dari kuman dan ancaman lain, sebenarnya menggunakan antibodi untuk melawan protein dalam telur yang dianggap sebagai bahan berbahaya. Alergi terhadap telur boleh dicirikan oleh munculnya ruam dan badan merasa tidak sihat beberapa jam selepas makan telur atau makanan yang mengandungi telur.

Gejala lain alergi telur termasuk gatal-gatal, keradangan, hidung tersumbat atau bersin, mual, muntah, kekejangan perut, atau gejala gangguan pencernaan yang lain. Tindak balas alahan ringan ini mungkin kelihatan lebih teruk pada serangan alahan seterusnya. Anafilaksis adalah tahap alergi yang lebih teruk dan boleh mengakibatkan kematian jika tidak dirawat dengan segera. Gejala boleh merangkumi:

  1. Nadi pantas.

  2. Sakit atau kekejangan di kawasan perut.

  3. Tekanan darah menurun dan menyebabkan pening atau kehilangan kesedaran.

  4. Terdapat penyempitan saluran udara, terdapat benjolan di kerongkong yang menyebabkan kesukaran bernafas dan mengi.

  5. Hidung berair.

Alergi ini disebabkan oleh tindak balas antibodi badan untuk menganggap protein dalam telur adalah bahan berbahaya, dan bertindak balas dengan melepaskan histamin, dan sebatian kimia lain. Tindak balas inilah yang menyebabkan gejala alergi, seperti gatal dan ruam.

Selain usia, risiko alergi juga lebih besar bagi anak-anak yang mempunyai ibu bapa dengan sejarah alergi terhadap telur. Faktor lain adalah lebih besar pada orang dengan dermatitis atopik, iaitu eksim yang sering muncul pada lipatan kulit. Ekzema adalah keadaan apabila kulit menjadi kering, gatal, retak, dan berwarna merah.

Pencegahan alergi terhadap telur boleh bermula dengan mengenali makanan yang mengandungi telur. Anda juga dapat mengenal pasti kandungan telur dalam makanan melalui istilah yang biasa. Istilah dalam makanan olahan yang dimulai dengan kata-kata "ovo" atau "ova" umumnya dihasilkan dengan campuran telur, seperti ovoglobulin atau ovalbumin. Nah, istilah itu diambil dari nama protein yang terdapat dalam putih telur yang juga dimulai dengan kata "ovo", yaitu ovalbumin, ovomucoid, dan ovotransferrin.

Sementara itu, istilah untuk makanan yang mengandungi kuning telur di dalamnya mempunyai istilah umum globulin, lesitin, vitellin, dan albumin. Nah, zat ini adalah beberapa zat yang terkandung dalam kuning telur dan mempunyai antigen yang dapat mencetuskan reaksi serangan dari sistem kekebalan tubuh dan menghasilkan alergi.

Perhatikan simptomnya, jika ruam muncul setelah beberapa jam memakan telur atau makanan yang mengandung telur, mungkin ada alergi terhadap semua makanan yang mengandung telur. Sekiranya ini berlaku, disarankan untuk segera berbincang dengan doktor anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke doktor kerana kesibukan anda, dengan permohonannya, anda boleh berbual secara langsung melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Alergi terhadap Telur
  • Mengapa Orang Mengalami Alergi Telur?
  • Adakah benar bahawa alahan makanan dapat bersembunyi seumur hidup?