Cansino, Jenis Vaksin Baru untuk Mengatasi Corona, Lihat Penjelasannya

“Vaksin Cansino adalah jenis vaksin yang dikatakan hanya memerlukan satu suntikan untuk mencegah penyakit parah dari coronavirus. Selain itu, vaksin ini juga berkesan untuk diberikan sebagai vaksin penggalak. "

, Jakarta - Hari demi hari, ada lebih banyak pilihan vaksin korona yang dapat diperoleh. Salah satu jenis yang baru sahaja mendapat izin penggunaan kecemasan dari BPOM adalah vaksin Cansino.

Telah diketahui bahawa vaksin baru ini hanya memerlukan satu suntikan untuk memberi pertahanan terhadap jangkitan virus korona. Nah, sila baca ulasan berikut mengenai vaksin Cansino.

Baca juga: Vaksin Moderna Sudah Mendapat Izin BPOM dan Sedia Digunakan

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Vaksin Cansino

Vaksin Cansino, atau Ad5-nCoV, adalah vaksin virus rekombinan baru yang diklaim berkesan mencegah jangkitan dari virus korona. Vaksin, yang berasal dari China, hanya memerlukan satu dos dan selepas itu dapat memberikan perlindungan berdasarkan adenovirus.

Vaksin ini menggunakan kejuruteraan genetik dengan adenovirus jenis replikasi yang rosak 5 sebagai vektor untuk menunjukkan kehadiran protein spike SARS-CoV-2.

Vaksin Cansino adalah strain Ad5 baru pertama yang diuji pada manusia. Kaedahnya menggunakan virus selesema yang dilemahkan untuk menyampaikan bahan genetik yang dapat memberi isyarat kepada protein lonjakan SARS-CoV-2 ke sel-sel badan.

Sel-sel ini kemudian menghasilkan protein lonjakan dan bergerak ke kelenjar getah bening, di mana sistem kekebalan tubuh membuat imuniti yang akan mengenali protein ini dan melawan koronavirus.

Lalu, apa khasiat Vaksin Cansino ini?

Pada 25 Februari yang lalu, syarikat pengeluar vaksin mengumumkan analisis data sementara ujian klinikal fasa III sebanyak 65.28%. Ini juga termasuk mencegah semua penyakit COVID-19 simptomatik 28 hari selepas satu dos vaksinasi dan 68.83% untuk mencegah semua penyakit COVID-19 simptomatik 14 hari selepas satu suntikan diberikan.

Sebagai tambahan, vaksin Ad5-nCoV mempunyai keberkesanan 90,07% untuk mencegah penyakit teruk 28 hari selepas pemberian vaksin tunggal dan 95,47% untuk mencegah penyakit teruk 14 hari selepas suntikan. Ujian klinikal fasa-3 yang dijalankan di Pakistan, Mexico, Rusia, Chile dan Argentina telah mendaftarkan lebih daripada 4,000 peserta.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai apa-apa yang berkaitan dengan vaksin korona, doktor dari dapat memberikan penjelasan yang paling tepat. Dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan interaksi yang mudah dengan pakar perubatan hanya dengan menggunakan telefon pintar di tangan. Nikmati kemudahan sekarang!

Baca juga: Vaksin Astrazeneca Dapat Menurunkan Risiko Penularan COVID-19, Inilah Fakta

Kelebihan Menggunakan Vaksin Cansino

Salah satu kelebihan vaksin ini adalah lebih mudah untuk menyimpan dan menyebarkan jika dibandingkan dengan vaksin mRNA, seperti Moderna dan Pfizer. Vaksin ini hanya perlu disimpan pada suhu 2 hingga 8 darjah Celsius yang boleh diletakkan di tempat penyimpanan peti sejuk biasa. Sudah tentu ini boleh menjadi pilihan vaksin yang tepat bagi kebanyakan negara, terutama bagi mereka yang mengalami kesukaran untuk mendapatkan vaksin kedua.

Vaksin Cansino juga boleh digunakan sebagai vaksin penggalak dan telah digunakan di China. Dikatakan bahawa seseorang yang telah menerima suntikan penggalak vaksin ini mempunyai antibodi yang lebih kuat jika dibandingkan dengan vaksin Sinovac. Disebutkan jika perbandingannya bahkan hingga 78 kali setelah dua minggu suntikan.

Baca juga: Vaksin Corona Masih Diperlukan Walaupun Anda Pernah Berjangkit

Perkara yang paling penting sekarang adalah memastikan diri anda dan orang di sekitar anda mendapat vaksin korona. Penting untuk mendapatkan perlindungan dari komplikasi berbahaya yang disebabkan oleh jangkitan virus korona. Vaksin juga dapat mematahkan rantai penyebaran virus korona yang akhirnya dapat mengakhiri wabak ini.

Rujukan:
Vaksinasi Ketepatan. Diakses pada tahun 2021. Convidicea Vaccine CanSino.
Wikipedia. Diakses pada tahun 2021. Convidecia.