Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Jakarta - Ketika anda memutuskan untuk mengambil anak anjing, bukan hanya makanan dan tempat tinggal yang harus anda fikirkan. Anda juga perlu memberinya vaksinasi secara berkala agar dia bertambah kuat, sihat, dan berumur panjang. Sama seperti pemberian vaksin kepada manusia, vaksin kepada anjing juga dilakukan dengan memperkenalkan virus atau bakteria yang diubah.

Ini supaya vaksin dapat merangsang antibodi untuk melawan dan mencegah penyakit di masa depan. Vaksinasi pada anjing adalah sesuatu yang mesti dilakukan, mengingat terdapat beberapa virus yang boleh membawa maut, iaitu kematian. Jadi, apa yang perlu dipertimbangkan dalam memberikan vaksin kepada anjing peliharaan? Lihat ulasan berikut.

Baca juga: Hati-hati, Haiwan Peliharaan Juga Mudah Terhadap Virus Corona

Zaman yang Betul untuk Anjing Memberi Vaksin

Anak anjing harus diberi vaksin setiap 2–4 minggu, ketika mereka berumur 6–16 minggu. Vaksin yang berkesan diberikan apabila mereka biasa dengan makanan. Sebagai penjaga, anda tidak boleh malas memberikannya vaksin. Sebabnya, kos merawat haiwan yang sakit akan lebih besar daripada harus dibelanjakan untuk vaksinasi.

Vaksin berguna untuk mengurangkan jangkitan virus yang tidak ada penawarnya. Inilah urutan vaksin untuk anjing yang mesti dilakukan:

  1. Pada usia 2 bulan, disarankan untuk memberi vaksin kepada Parvo.
  2. Pada usia 3 bulan, disarankan untuk diberi vaksin untuk Parvo, Distemper, Parainfluenza, Hepatitis.
  3. Pada usia 4 bulan, disarankan untuk diberi vaksin terhadap Parvo, Distemper, Parainfluenza, Hepatitis, Leptospira, Corona.
  4. Pada usia 5 bulan, disarankan untuk diberi vaksin terhadap Parvo, Distemper, Parainfluenza, Hepatitis, Leptospira, Corona, Rabies.
  5. Ulangi vaksin sekali setahun atau pada anjing yang belum diberi vaksin ketika berumur lebih dari 6 bulan. Vaksin adalah Parvo, Distemper, Parainfluenza, Hepatitis, Leptospira, Corona, Rabies.

Untuk masa yang tepat, bila memberi vaksin kepada anjing peliharaan anda, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung. Perhatikan juga keadaan haiwan kesayangan ketika anda ingin diberi vaksin, jangan datang ke doktor haiwan ketika keadaan anjingnya tidak begitu sihat. Pastikan anjing anda tidak demam, cirit-birit, atau bersin, okey?

Baca juga: Menjaga Haiwan, Inilah Manfaat untuk Kesihatan Mental

Jenis Vaksin Wajib Yang Harus Diberikan kepada Anjing

Lebih baik mengenal pasti beberapa jenis vaksin yang mesti disuntik, sebelum diberikan kepada anjing peliharaan. Berikut adalah sebilangan vaksin wajib yang mesti diberikan kepada anjing:

  1. Vaksin DP (penyebar dan parvovirus). Vaksin ini diberikan untuk perlindungan terhadap penyakit penyebar dan parvovirus. Distemper adalah penyakit yang menyerang saluran pernafasan dan mencetuskan jangkitan kulit. Manakala parvovirus, adalah penyakit yang menyerang saluran pencernaan.
  2. Vaksin PiBr. Vaksin ini diberikan untuk perlindungan terhadap penyakit bordetella dan parainfluenza. Vaksin ini harus diberikan ketika anjing berusia 10-12 minggu.
  3. Vaksin DHLPI. Vaksin ini diberikan untuk perlindungan terhadap distemper, leptospirosis, hepatitis, dan parvovirus. Vaksin ini harus diberikan ketika anjing mencapai usia 14-16 minggu.
  4. Vaksin DHLPII + R. Vaksin ini diberikan untuk perlindungan terhadap penyebar, hepatitis, leptospirosis, dan rabies. Vaksin ini harus diberikan ketika anjing berusia 20 minggu.
  5. Vaksin Rabies. Vaksin rabies diberikan untuk perlindungan terhadap rabies. Penyakit ini cukup mematikan, kerana menyerang sistem saraf pusat. Vaksin ini harus diberikan ketika anjing berusia 4-6 bulan.

Baca juga: Haiwan peliharaan Tidak Dikosialisasikan, Berhati-hati dengan Bahaya

Sekiranya anda tidak memahami urutan vaksin dan apa faedahnya untuk anjing peliharaan, anda boleh meminta doktor haiwan anda secara langsung dalam permohonan , ya! Seperti pada manusia, vaksin yang diberikan kepada haiwan peliharaan mempunyai kesan sampingan. Jangan lupa bertanya dengan jelas mengenai perkara ini.

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Vaksin dalam haiwan peliharaan.
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Kepentingan Vaksin Untuk Anak Anjing: Jangan Tunggu Sehingga Terlambat!