3 Alat yang Disyorkan untuk Memproses MPASI Anak Kecil Anda di Rumah

, Jakarta - Semakin tua bayi, semakin banyak bayi memerlukan khasiat. Apabila bayi mencapai usia 6 bulan, disarankan agar ibu memberikan makanan pelengkap agar pertumbuhan bayi terjaga.

Sudah tentu, pemberian MPASI tidak boleh sembarangan, ibu perlu memperhatikan jenis makanan, tekstur, rasa, dan teknik pemprosesan, sehingga dapat dicerna oleh pencernaan bayi yang belum dimaksimumkan. Oleh itu, jenis alat apa yang biasanya diperlukan untuk memproses makanan pejal bayi anda di rumah? Lihat perbincangan di bawah!

Alat Pemprosesan MPASI yang Disyorkan

Tekstur makanan bayi pada usia 6 bulan dianjurkan agar separa tebal, pemprosesan dan penggunaan alat yang baik sangat menentukan. Berikut adalah alat yang disyorkan untuk memproses MPASI.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

1. Periuk Perlahan

Periuk perlahan adalah alat memasak yang baik untuk memproses MPASI. Ibu hanya memasukkan semua bahan makanan dan menuangkan air mengikut dos kemudian alat dihidupkan. Jangan lupa memasang pemasa agar si ibu tahu bahawa proses pemprosesan makanan selesai. Periuk perlahan disyorkan kerana selain menjadikan ibu dapat melakukan perkara-perkara lain, agar proses kematangan makanan juga diagihkan secara merata.

2. Pengukus

Sebenarnya memproses makanan pejal dengan mengukus juga boleh menjadi pilihan. Lagipun, peralatan makanan sokongan untuk mengukus seperti periuk biasanya terdapat di dapur ibu. Perhatikan jenis makanan yang dikukus, tidak semua makanan dapat mengalami kematangan yang sama. Contohnya, mengukus ayam mengambil masa lebih lama daripada mengukus tahu.

3. Pengisar

Alat yang disyorkan untuk memproses makanan pejal bayi adalah pengisar. Blender adalah alat yang baik untuk digunakan kerana menjawab keperluan tekstur makanan bayi, yang separuh tebal. Pastikan setelah mengadun makanan ibu, tapis terlebih dahulu.

Ini kerana makanan yang dimakan oleh bayi lebih mudah diproses oleh sistem pencernaan. Pastikan jenis penapis yang digunakan diperbuat daripada besi atau jenis bahan tahan karat yang lain. Agar tidak menimbulkan risiko kepada bayi.

Baca juga: Kepentingan Tekstur Makanan dalam Memberi MPASI

Maklumat lebih lanjut mengenai alat yang disyorkan untuk memproses MPASI boleh diminta ke aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

MPASI Penting untuk Mencegah Malnutrisi

Pemakanan yang betul sangat penting untuk kesihatan, pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Apabila kanak-kanak tidak makan atau mendapat cukup kalori dan pemakanan yang betul, ia akan meningkatkan risiko kesihatan pada masa akan datang, salah satunya adalah kekurangan zat makanan.

Kekurangan zat makanan dapat melemahkan sistem imun, meningkatkan risiko jangkitan, dan memperlambat proses penyembuhan. Berikut adalah lima tanda amaran yang harus anda ketahui yang dapat menunjukkan gejala kekurangan zat makanan:

1. Berat Badan

Kanak-kanak menambah berat badan dengan kadar yang berbeza. Sekiranya anak anda menghadapi masalah menambah berat badan atau menurunkan berat badan, inilah masanya untuk berbincang dengan doktor.

2. Tidak Berkembang

Setiap kanak-kanak berbeza dan kanak-kanak mesti mengekalkan kadar pertumbuhannya sendiri. Sekiranya ibu merasakan bahawa anak tidak membesar sebagaimana mestinya, ini boleh menjadi tanda kekurangan zat makanan.

3. Makan kurang dari biasa

Perhatikan bagaimana anak makan. Sekiranya mereka hanya menggigit atau menggigit sebelum mendorong makanan, mereka mungkin berisiko kekurangan zat makanan.

4. Tidak Makan Dengan Baik Kerana Masalah Perut

Sekiranya anak anda menghadapi masalah perut, mungkin sukar bagi mereka untuk makan dengan baik.

5. Kurang Aktif

Kanak-kanak membesar dan belajar perkara baru setiap hari. Sekiranya anak anda mempunyai tahap aktiviti yang lebih rendah daripada biasa atau tidur lebih lena daripada biasa, segera berjumpa doktor.

Rujukan:
Ibupedia.com. Diakses pada tahun 2020. 9 Cadangan untuk Peralatan MPASI untuk Bayi 6 Bulan.
Memberi Makan Matters.org. Diakses pada tahun 2020. LIMA TANDA AMARAN BAHAWA ANAK ANDA DILARANG.