Jari Sensitif dalam Suhu Sejuk, Apa Sebabnya?

Jakarta - Suhu sejuk boleh menyebabkan reaksi alergi yang disebut alergi sejuk. Namun, tahukah anda bahawa ada penyakit yang menyebabkan jari sensitif pada suhu sejuk? Penyakit ini dinamakan fenomena Raynaud. Untuk mengetahui lebih lanjut, pertimbangkan fakta berikut mengenai fenomena Raynaud.

Baca juga: Alergi terhadap Suhu Sejuk, Bagaimana?

Fenomena Raynaud berlaku apabila aliran darah ke jari atau jari kaki berkurang. Penyebabnya adalah penyempitan arteri yang menjadikan jari atau jari kaki sensitif sebagai tindak balas terhadap suhu sejuk. Walaupun tidak menyebabkan kelumpuhan, fenomena Raynaud boleh mengganggu aktiviti dan mempengaruhi kualiti hidup penghidapnya.

Punca dan Faktor Risiko bagi Fenomena Raynaud

Terdapat dua jenis fenomena Raynaud, yang keduanya dibezakan oleh sebab dan faktor risiko. Inilah penjelasannya.

  • Sindrom Raynaud Utama. Walaupun penyebab sebenar tidak diketahui, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko fenomena Raynaud. Antara faktor tersebut adalah usia, jantina, genetik, suhu sejuk, dan tekanan. Fenomena Raynaud lebih kerap terjadi pada wanita berbanding lelaki, begitu juga pada orang berusia 15-30 tahun.

  • Sindrom Raynaud sekunder. Pencetus adalah gangguan autoimun (seperti lupus, rheumatoid arthritis, dan sindrom Sjogren), gangguan arteri, sindrom terowong karpal (CTS), tabiat merokok, kesan sampingan pengambilan dadah, kecederaan tangan atau kaki, dan pendedahan kepada bahan kimia tertentu.

Baca juga: 4 Sebab Badan Anda Boleh Mengalami Alergi Sejuk

Kenali Gejala Fenomena Raynaud

Fenomena Raynaud pada mulanya berlaku pada satu jari atau jari kaki, kemudian merebak ke jari yang lain. Gejala berlaku secara beransur-ansur, mulai dari perubahan warna kulit (menjadi pucat atau biru), jari terasa sejuk dan mati rasa, dan jari terasa kesemutan, berdenyut, dan bengkak.

Pada sesetengah orang, fenomena Raynaud menyebabkan rasa sakit dan sensasi terbakar ketika aliran darah kembali cepat. Gejala beransur hilang ketika aliran darah kembali normal. Hubungi doktor anda sekiranya gejala fenomena Raynaud bertambah buruk, mengganggu aktiviti, kebas pada satu bahagian badan, ruam kulit, sakit sendi, dan kelemahan otot.

Diagnosis dan Rawatan Fenomena Raynaud

Fenomena Raynaud didiagnosis melalui pemeriksaan sejarah perubatan dan gejala yang muncul. Sekiranya perlu, ujian rangsangan sejuk dilakukan. kapilaroskopi lipatan kuku, dan ujian darah untuk menentukan diagnosis. Perkara yang perlu diketahui adalah bahawa tidak ada penawar untuk fenomena Raynaud primer dan sekunder. Rawatan dilakukan untuk melegakan gejala, mengurangkan keparahan, mencegah kerosakan tisu, dan merawat penyebab penyakit yang mendasari.

Dalam fenomena Raynaud primer, penghidapnya boleh berpindah ke bilik yang lebih panas. Sekiranya tidak ada, pesakit boleh meletakkan tangannya di bawah ketiaknya atau merendam kakinya dengan air suam. Cara lain adalah dengan mengurut jari atau jari kaki untuk meningkatkan peredaran darah. Sekiranya fenomena Raynaud berlaku kerana tekanan, pelajari dan latih teknik relaksasi. Dalam fenomena Raynaud sekunder, rawatan perubatan diperlukan kerana lebih serius. Beberapa perkara yang dilakukan untuk merawat fenomena Raynaud sekunder adalah terapi ubat dan bedah saraf.

Baca juga: Ini adalah reaksi umum badan apabila alergi selesema kambuh

Itulah sebabnya jari sensitif terhadap suhu sejuk. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!