8 Cara Rawatan untuk Mengatasi Hipogonadisme

, Jakarta - Kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai hormon seks. Hormon ini berfungsi untuk mengatur ciri-ciri seksual sekunder, seperti pengeluaran sperma dan perkembangan testis pada lelaki, serta pertumbuhan payudara dan kitaran haid pada wanita. Walau bagaimanapun, seseorang juga boleh mengalami hipogonadisme, yang merupakan keadaan apabila hormon seks ini berada di bawah tahap normal.

Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah seksual, mulai dari penurunan keinginan seksual hingga kemandulan. Oleh itu, hipogonadisme tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Ketahui cara merawat hipogonadisme di sini.

Baca juga: Fungsi Testosteron untuk Lelaki dan Wanita

Berdasarkan penyebabnya, hipogonadisme dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

  • Hipogonadisme Utama

Keadaan hormon seks yang menurun dapat dikategorikan sebagai hipogonadisme primer jika disebabkan oleh kerosakan pada gonad atau kelenjar seksual.

  • Hipogonadisme Sekunder

Sedangkan hipogonadisme sekunder, disebabkan oleh kerosakan pada kelenjar di sekitar otak, iaitu hipofisis (hipofisis) dan hipotalamus. Kelenjar ini bertanggungjawab untuk menghantar isyarat ke kelenjar seksual untuk menghasilkan hormon seks.

Hipogonadisme tidak boleh dipandang remeh kerana dapat mengurangkan kualiti seksual anda dan menyebabkan sejumlah komplikasi, termasuk penurunan keinginan seksual, disfungsi ereksi, pertumbuhan zakar yang terganggu, dan kemandulan.

Namun, anda juga tidak perlu risau sekiranya anda mengalami hipogonadisme, kerana terdapat beberapa cara rawatan yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah seksual ini:

Pada lelaki, hipogonadisme dapat dirawat dengan terapi penggantian testosteron (TRT) untuk menutup kekurangan testosteron. TRT dilakukan dengan memberikan testosteron buatan, yang biasanya dalam bentuk:

1. Gel

Gel testosteron boleh digunakan pada lengan atas, bahu, paha, atau ketiak. Pastikan gel diserap dengan baik sebelum anda mandi.

2. Suntikan

TRT juga boleh disuntik ke dalam otot.

3. Tablet

Dengan mengambil TRT dalam bentuk tablet, testosteron dapat diserap ke dalam aliran darah melalui saluran pencernaan.

Namun, ada beberapa kesan sampingan terapi penggantian testosteron yang perlu anda perhatikan, iaitu meningkatkan risiko mengalami kekurangan testosteron apnea tidur , pembesaran payudara, pembesaran prostat, pengurangan pengeluaran sperma, dan pembentukan gumpalan darah di saluran darah. Penyelidikan terkini juga menunjukkan bahawa TRT dapat meningkatkan risiko serangan jantung. Jadi, penggunaan TRT harus dilakukan dengan pemantauan berkala dari doktor.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kekurangan Testosteron pada Lelaki

Semasa pada wanita, rawatan hipogonadisme dapat dilakukan dengan terapi penggantian estrogen:

4. Pil atau Patch

Terapi penggantian estrogen dalam bentuk pil atau tompok disarankan untuk wanita yang pernah menjalani histerektomi atau pembedahan membuang rahim.

5. Menggabungkan Hormon Estrogen dan Progesteron

Sementara itu, pada wanita yang tidak pernah menjalani histerektomi, terapi penggantian estrogen dapat digabungkan dengan pemberian hormon progesteron. Ini untuk mencegah barah rahim kerana kadar estrogen yang berlebihan di dalam badan.

6. Gabungan TRT dan DHEA

Bagi wanita yang mempunyai dorongan seks yang rendah, doktor akan memberikan terapi testosteron dalam dos yang rendah dan disertai dengan pemberian hormon dehydroepiandrosteron (DHEA).

7. suntikan hCG atau pil FSH

Sementara itu, bagi wanita yang mengalami gangguan kitaran haid atau sukar hamil, doktor akan memberikan suntikan hormon choriogonadotropin (hCG) atau pil yang mengandungi hormon tersebut. rangsangan folikel (FSH) untuk mencetuskan ovulasi.

8. Sejumlah rawatan lain

Untuk mengobati hipogonadisme yang disebabkan oleh tumor di kelenjar pituitari, doktor akan memberikan serangkaian prosedur, termasuk ubat, radioterapi, atau pembedahan untuk mengecilkan dan membuang sel-sel tumor.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 9 gejala hipogonadisme pada wanita

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kehidupan seks, gunakan saja aplikasinya . Tidak perlu malu, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found