Cara Mengurangkan Depresi dengan Berbasikal

Jakarta - Berbasikal adalah salah satu sukan paling popular. Berbasikal memberikan banyak faedah walaupun tidak memerlukan banyak pergerakan. Manfaat berbasikal dapat dirasakan untuk kesihatan tubuh, terutama jantung dan otot. Nah, jika anda mahukan senaman sederhana tanpa perlu banyak bergerak, maka berbasikal adalah jawapannya.

Selain kesihatan fizikal, berbasikal juga memberi kesan kepada kesihatan mental, anda tahu. Berbasikal secara rutin dapat mengelakkan seseorang merasa tertekan, tertekan dan bahkan tertekan. Aduhai, kenapa?

Sebenarnya, berbasikal dapat membantu tubuh mengeluarkan peluh dan hormon tertentu, termasuk yang berkaitan dengan tekanan. Melalui beberapa kajian, pekerja yang biasanya pergi ke pejabat menggunakan basikal terbukti mempunyai tahap tekanan yang lebih rendah. Terutama jika dibandingkan dengan pekerja lain yang memandu motosikal atau kereta.

Penyelidikan juga membuktikan bahawa pekerja yang berpusing mempunyai tahap produktiviti yang lebih tinggi. Mereka yang menaiki basikal untuk sampai ke pejabat sebenarnya mempunyai "tempoh emas" iaitu 45 minit pertama ketika mereka tiba di pejabat. Pada masa itu, tahap produktiviti akan berada di puncaknya.

Selain produktiviti, para penyelidik juga mendapati bahawa berbasikal dapat meningkatkan sistem pernafasan dan kerja jantung. Kedua-dua perkara ini ternyata mempunyai hubungan langsung dengan keadaan tekanan. Penyelidik dari Stanford Calming Technology Lab mengatakan bahawa sistem pernafasan yang cetek dan peningkatan kadar jantung biasanya memberi isyarat kepada tekanan. Dan ini biasanya terdapat pada pekerja yang bergantung pada kenderaan bermotor sebagai pengangkutan.

Berbasikal untuk jangka masa tertentu, terutama di luar rumah, akan meningkatkan kecergasan dan mood yang lebih baik. Manfaat berbasikal adalah menjadikannya lebih tenang dan lebih fokus, jadi akan lebih mudah untuk menyelesaikan kerja tanpa merasa tertekan.

Sihat dengan Berbasikal

Walaupun tempat kerja tidak mungkin dijangkau dengan basikal, tidak perlu bersedih. Kerana sukan yang satu ini anda boleh lakukan di mana sahaja apabila anda mempunyai masa lapang. Selain menghindari tekanan dan kemurungan, berbasikal juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan yang lain.

Berbasikal secara rutin dapat mengurangkan risiko serangan pelbagai penyakit. Seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, dan darah tinggi. Selain itu, berbasikal juga dapat membantu mengawal kadar gula darah pada penderita diabetes, dan menjaga tekanan darah.

Selain itu, tentu ada kalori yang dibakar ketika seseorang mengayuh basikal. Sehingga berbasikal juga dapat membantu menurunkan berat badan dan membantu badan lebih cergas dan menguatkan otot yang terlibat, seperti otot kaki dan tangan.

Secara khusus, berbasikal adalah latihan aerobik yang dapat membantu melatih daya tahan kardiovaskular. Latihan ini baik untuk jantung, otak, dan saluran darah. Melakukan senaman aerobik juga dapat memicu pembebasan endorfin, yang merupakan bahan kimia di otak yang menyebabkan perasaan bahagia, bahkan euforia.

Untuk mendapatkan faedah penuh dengan berbasikal, cubalah petua sihat berikut. Anda perlu berbasikal sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Sekiranya terhad, bahagikan masa itu menjadi 30 minit setiap sesi dan lakukan 5 hari seminggu.

Atau anda boleh mencuba berbasikal selama 50 minit dan melakukannya 3 hari seminggu. Selain sihat sendiri, berbasikal juga dapat menjadikan orang lain sihat, anda tahu. Kerana berbasikal dapat mewujudkan udara yang lebih segar dan persekitaran tempat tinggal yang lebih selesa dan indah.

Tunggu apa lagi? Mari mula mengayuh! Untuk kekal sihat walaupun anda aktif, bantu menjaga tubuh anda dengan vitamin. Beli vitamin dan ubat-ubatan atau produk kesihatan lain dengan lebih mudah . Pesanan akan dihantar ke pintu anda dalam masa satu jam! Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.