Adakah benar bahawa pendedahan radiasi boleh mencetuskan barah kelenjar air liur?

, Jakarta - Di era moden ini, peralatan elektronik adalah salah satu perkara yang membuat banyak orang bergantung pada objek-objek ini. Keperluan untuk telefon pintar atau komputer riba sememangnya sangat penting untuk kehidupan seharian. Tidak mustahil anda mesti berada di sekitar alat selama 1x24 jam.

Sebenarnya, objek elektronik ini dapat menghasilkan beberapa kesan negatif semasa digunakan. Salah satu kesan buruknya ialah pendedahan kepada radiasi yang terus memancar ke badan. Banyak penyakit boleh disebabkan olehnya, seperti barah kelenjar air liur. Inilah perbincangan penuh mengenainya!

Baca juga: Ini adalah Faktor Risiko untuk Kanser Kelenjar Air liur

Kanser Kelenjar Air liur Dipicu oleh Pendedahan Radiasi

Sinaran adalah pelepasan tenaga dalam bentuk gelombang atau zarah dari sumber. Beberapa sumber radiasi ada di sekitar kita dan dapat memberikan faedah jika dosnya tepat. Namun, jika jumlah yang terkena pada tubuh terlalu besar, kematian mungkin. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengelakkan pendedahan kepada radiasi terlalu kerap atau terlalu banyak.

Sebenarnya, gelombang yang dihasilkan oleh objek elektronik untuk menghasilkan sinaran sangat kecil. Oleh itu, kemungkinan sangat jarang menyebabkan gangguan ketika terkena radiasi dari objek-objek ini. Walau bagaimanapun, jika pendedahan terlalu besar untuk beberapa sebab, gangguan berbahaya mungkin berlaku.

Sumber radiasi yang berbahaya adalah sejenis sinaran pengion. Ia terdapat dalam unsur radioaktif, seperti pada mesin sinar-X. Secara amnya, objek ini berguna untuk merawat barah, tetapi jika terlalu banyak radiasi digunakan, ia boleh menyebabkan penyakit lain. Salah satu penyakit yang boleh berlaku adalah barah kelenjar air liur.

Penyakit ini diduga berlaku apabila terdapat mutasi genetik pada sel kelenjar air liur. Sinaran boleh menyebabkan perubahan atau kelainan pada sel genetik untuk sementara. Walaupun begitu, tidak diketahui pasti penyebab barah kelenjar air liur. Pendedahan radiasi yang berlebihan hanya meningkatkan risiko menghidap gangguan tersebut.

Selain itu, seseorang yang menjalani terapi radiasi seperti ketika menggunakan sinar-X di bahagian kepala atau leher juga berisiko terkena barah kelenjar air liur. Anda juga mempunyai risiko terkena penyakit ini jika anda mempunyai sinar-X gigi dan mulut anda. Walau bagaimanapun, ini lebih biasa pada orang yang melakukan sinar-X sebelum tahun 1960.

Baca juga: Pancarkan Sinaran, Apa Risiko Fluoroskopi yang Perlu Diperhatikan?

Betapa Berbahayanya Kanser Kelenjar Air liur ketika Berlaku

Sekiranya anda menghidap barah kelenjar air liur, doktor anda akan memeriksa seberapa teruk penyebarannya. Selepas itu, doktor akan menentukan tahap barah yang berlaku, baik Tahap 1 atau 2. Penting untuk menentukan jenis rawatan apa yang paling baik dilakukan agar gangguan yang berlaku lebih berkesan untuk diubati.

Dengan pemeriksaan ini, gambaran yang berkaitan dengan pertumbuhan atau penyebaran barah di lokasi awal dapat diketahui. Oleh itu, penyebaran sel barah dapat dilihat merebak ke bahagian tubuh yang lain. Kanser terdiri daripada 4 peringkat dengan semakin rendah bilangannya, semakin kurang barah yang merebak.

Itu adalah fakta yang berkaitan dengan pendedahan radiasi yang dapat meningkatkan risiko terkena barah kelenjar air liur. Oleh itu, adalah baik untuk mengelakkan diri daripada terdedah kepada terlalu banyak pendedahan dari alat elektronik. Dengan cara itu, anda dapat meminimumkan risiko diserang penyakit barah ini.

Baca juga: Sinaran telefon bimbit meningkatkan risiko meningioma

Anda juga boleh meminta doktor dari mengenai semua risiko yang boleh disebabkan oleh pendedahan radiasi. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan untuk memudahkan akses kepada kesihatan harian!

Rujukan:
Kanser. Diakses pada tahun 2020. Faktor Risiko untuk Kanser Kelenjar Air liur.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Menghidap Kanser Kelenjar Air liur.