Melangkau Vaksin Rotavirus, Apa Kesannya?

, Jakarta - Rotavirus adalah sejenis virus yang menyebabkan cirit-birit yang biasanya menyerang bayi dan kanak-kanak. Cirit-birit akibat jangkitan virus ini kadang-kadang disertai dengan muntah, sakit perut, dan demam.

Sebilangan besar kanak-kanak pulih dengan rawatan di rumah dalam beberapa hari. Namun, ada juga beberapa kes jangkitan rotavirus yang menyebabkan penderita mengalami dehidrasi yang melampau, sehingga mereka perlu dimasukkan ke hospital.

Baca juga: Hati-hati, Anak Anda Mempunyai Rotavirus. Inilah ciri-ciri

Sejak diperkenalkan ke dalam program vaksinasi, vaksin rotavirus telah mencegah lebih dari 70 peratus kes jangkitan rotavirus. Vaksin ini diberikan secara oral dalam dua dos, iaitu untuk bayi berusia 8 dan 12 minggu, bersama dengan vaksinasi rutin lain.

Penyakit rotavirus sangat menular. Kuman yang terkandung dalam tinja orang yang dijangkiti dapat hidup lama untuk permukaan yang tercemar, termasuk tangan manusia. Kanak-kanak boleh mendapatkannya hanya dengan menyentuh sesuatu yang tercemar dan kemudian meletakkan tangan mereka di mulut mereka.

Penyebaran jangkitan rotavirus adalah masalah yang sering terjadi di hospital dan tempat penitipan anak, di mana virus dapat merebak dengan mudah dari anak ke anak. Ia juga mudah disebarkan oleh pekerja penitipan anak, terutamanya apabila mereka menukar lampin tanpa mencuci tangan selepas itu.

Bagaimana Vaksin Rotavirus Berfungsi

Vaksin ini mengandungi strain rotavirus yang dilemahkan. Pemberian vaksin dapat membantu anak anda membangun kekebalan tubuh, sehingga ketika mereka bersentuhan dengan rotavirus, kemungkinan anak anda terkena penyakit itu rendah. Vaksin rotavirus terbukti sangat berkesan dalam meningkatkan daya tahan anak anda terhadap jangkitan rotavirus. Sejak diperkenalkannya vaksin rotavirus pada tahun 2013, kes jangkitan rotavirus telah menurun sebanyak 69 peratus.

Baca juga: Ini adalah cara mencegah dan merawat rotavirus

Terdapat dua jenama vaksin rotavirus, iaitu RotaTeq (RV5) dan Rotarix (RV1). Kedua-dua vaksin tidak diberikan secara suntikan, tetapi secara lisan. Satu-satunya perbezaan antara dua jenis vaksin adalah jumlah dos yang diberikan.

Vaksin RotaTeq biasanya memerlukan tiga dos, iaitu pada 2 bulan, 4 bulan, dan 6 bulan. Sementara rotarix hanya memerlukan dua dos, iaitu pada 2 bulan dan 4 bulan. Vaksin rotavirus masih selamat untuk diberikan pada masa yang sama dengan jenis vaksin yang lain.

Apakah Kesan Melewatkan Vaksin Rotavirus?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, rotavirus menyebabkan cirit-birit yang mudah menyerang bayi dan kanak-kanak. Melewatkan vaksin ini dapat meningkatkan risiko penularan kepada bayi dan anak-anak. Lebih-lebih lagi, sistem imun bayi dan kanak-kanak belum terbentuk sepenuhnya, sehingga mereka mudah terkena pelbagai virus dan bakteria.

Sejauh Mana Selamatnya Vaksin Rotavirus?

Ada banyak bukti yang menunjukkan bahawa vaksin rotavirus selamat. Rotarix telah digunakan secara meluas di banyak negara, termasuk Belgia, Finland, Austria, dan Kanada, selama 5-6 tahun dan tidak ada masalah yang timbul.

Apakah Kesan Sampingan Vaksin Rotavirus?

Sebilangan besar bayi yang telah diberi vaksin ini tidak mengalami masalah atau kesan sampingan yang lain. Beberapa bayi yang telah diberi vaksin mungkin menjadi gelisah (rewel), mudah marah, dan ada yang mungkin mengalami cirit-birit ringan pada hari-hari setelah vaksinasi. Kemungkinan bayi dijangkiti rotavirus setelah divaksinasi masih ada, tetapi peratusannya sangat kecil. Walaupun ia berlaku, penyakit ini biasanya lebih ringan daripada pada bayi yang tidak divaksinasi.

Baca juga: Inilah perbezaan antara Rotavirus dan Norovirus, virus yang kedua-duanya menyebabkan cirit-birit

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan anak kecil anda, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar pediatrik anda . Klik ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!