Mengalami Vertigo selepas Seks, Apa yang Menyebabkannya?

"Vertigo dapat membuat penderita merasa pening yang juga disertai dengan sensasi persekitaran seperti berputar. Sebilangan orang mengalami serangan gejala vertigo setelah melakukan hubungan seks. Keguguran vertigo selepas hubungan seksual boleh disebabkan oleh banyak faktor.

Jakarta - Hubungan intim harus menjadi aktiviti yang menyeronokkan, menenangkan, dan bahagia. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mengalami vertigo selepas hubungan seks dan merasa keseronokan berkurang kerana itu.

Vertigo adalah keadaan apabila seseorang merasa pening dengan sensasi seperti persekitarannya berputar. Oleh itu, mengapa hubungan seksual boleh menyebabkan gejala vertigo berulang? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Berikut adalah Langkah Mudah Mengatasi Gejala Vertigo di Rumah

Punca Vertigo selepas Seks

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab vertigo selepas hubungan seks, iaitu:

  1. BPPV (Vertigo Posisi Paroxysmal Benign)

Sejauh ini, BPPV adalah penyebab pening berkaitan seks yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila vertigo posisi dipicu oleh kedudukan terlentang atau sisi semasa hubungan seksual. Posisi di mana badan terlentang dan kepala dipusingkan ke kedua-dua belah pihak juga sama provokatif.

  1. Sensitiviti Tekanan

Sebilangan orang mengalami gejala pening semasa hubungan seksual yang kuat kerana peningkatan tekanan intrathoracic. Ini adalah jenis tekanan yang sama disebabkan oleh regangan semasa buang air besar.

Kedudukan tertentu dan berusaha untuk mengalami orgasme boleh membuat anda terdorong sedikit tanpa menyedarinya. Sekiranya anda mengesyaki bahawa kepekaan tekanan mungkin menjadi penyebabnya, buat janji temu dengan doktor anda.

Baca juga: Vertigo bukanlah penyakit, tetapi gejala masalah kesihatan

  1. Hiperventilasi

Bukan rahsia lagi bahawa gairah seksual boleh menyebabkan pernafasan lebih cepat. Sekiranya nafas anda menjadi pendek dan cepat, anda menghadapi risiko hiperventilasi. Walaupun hiperventilasi yang berkaitan dengan seks tidak biasa, ia masih boleh dilakukan.

Semasa hiperventilasi, anda menghembuskan nafas lebih banyak daripada yang anda sedut. Ini mengimbangkan keseimbangan karbon dioksida dan oksigen dalam badan, menyebabkan anda merasa pening, malah boleh menyebabkan pengsan.

  1. Faktor Psikologi

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, sebilangan orang sangat terganggu oleh vertigo posisi (BPPV), sehingga mencegah mereka sama sekali untuk melakukan aktiviti seksual. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kegelisahan berbanding dengan gangguan vestibular yang besar.

  1. Kesan Sampingan Ubat untuk Disfungsi Ereksi

Beberapa ubat yang digunakan untuk merawat disfungsi ereksi mungkin mempunyai kesan sampingan seperti pening. Ubat ini meningkatkan tahap oksida nitrat dalam darah. Walaupun peningkatan oksida nitrat ini dapat meningkatkan aliran darah ke zakar, ia juga boleh menyebabkan pening.

Sekiranya anda mengalami pening, atau gejala lain setelah minum ubat untuk disfungsi ereksi, berbincanglah dengan doktor anda di aplikasi . Doktor mungkin dapat menetapkan ubat yang berbeza, dan anda boleh membeli ubat yang diresepkan melalui aplikasi juga.

Baca juga: Apakah Ubat Berkesan untuk Meringankan Vertigo?

Bolehkah Ia Dicegah?

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan pening dan menghalangnya daripada berlaku pada masa akan datang:

  • Kekal hidrat. Minum air sebelum dan selepas hubungan seks untuk mengelakkan dehidrasi. Ini kerana dehidrasi boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan tekanan darah berubah.
  • Tarik nafas perlahan dan dalam. Hiperventilasi menyebabkan penurunan cepat karbon dioksida. Ini menyempitkan saluran darah yang membekalkan darah ke otak dan mengakibatkan pening.
  • Elakkan bangun terlalu awal. Semasa berdiri, graviti menyebabkan darah terkumpul di kaki dan perut. Ini untuk sementara mengurangkan jumlah darah yang mengalir kembali ke jantung dan otak, dan menyebabkan pening.

Sekiranya vertigo selepas hubungan seks adalah satu kali kejadian, dan tidak disertai dengan gejala lain, biasanya itu bukan tanda sesuatu yang serius. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku secara berkala atau mempengaruhi kehidupan seharian anda, buat janji temu dengan doktor anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Apa yang Menyebabkan Pening Selepas Seks?
Pusing dan Pendengaran Chicago. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti seksual dan Vertigo.