4 Kesan Pecah dan Pemecahan Hati untuk Kesihatan

Jakarta - Putus cinta dan patah hati adalah situasi yang dapat dielakkan oleh kebanyakan orang, baik lelaki maupun wanita. Kerana selain menyakitkan, perpecahan dan gangguan jantung juga memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal seseorang. Ini bukan situasi yang mudah, walaupun sebenarnya akan bertambah baik seiring berjalannya waktu.

Bagaimana perpecahan dan degupan jantung mempengaruhi kesihatan anda?

Berikut adalah kesan yang mungkin berlaku semasa anda mengalami putus cinta dan patah hati:

1. Rasa Sakit dan Kecewa

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Neurofisiologi Disebutkan, berpisah dengan orang yang anda sayangi merangsang otak untuk menghantar isyarat sakit ke seluruh badan. Proses ini menyebabkan pelbagai gejala putus dan patah hati, seperti kesakitan, kesedihan, kemarahan, dan kekecewaan. Pecah dan sakit jantung boleh menyebabkan sakit kepala, hilang selera makan, dan masalah tidur. Semasa putus cinta, tahap hormon gembira dalam badan menurun (dopamin dan oxytocin), tetapi tahap hormon stres meningkat (kortisol).

2. Tindak Balas Pertempuran atau Penerbangan Muncul

Apabila tertekan kerana putus dan patah hati, tubuh bertindak balas melawan atau terbang. Tindak balas ini mengaktifkan sistem saraf simpatik di otak yang merangsang kelenjar adrenal dan mencetuskan pengeluaran hormon katekolamin untuk memberi amaran kepada tubuh untuk bertindak. Malangnya, penghasilan hormon ketika tubuh tidak memerlukannya sebenarnya memberi kesan negatif kepada tubuh. Antaranya menyebabkan sesak nafas, sakit badan, pengumpulan lemak di dalam badan, dan hilang selera makan.

3. Kemunculan jerawat dan keguguran rambut

Satu kajian tahun 2007 menyatakan bahawa tekanan (termasuk hasil putus cinta) adalah salah satu faktor penyebab jerawat. Tekanan boleh menyebabkan keguguran rambut. Sebabnya ialah pengeluaran hormon stres dapat melonggarkan folikel rambut secara beransur-ansur, menyebabkan helai jatuh ketika disikat atau dicuci.

Dalam beberapa kes, tekanan perpisahan boleh mencetuskan trichotillomania, yang merupakan tindakan menarik rambut dari kulit kepala. Sekiranya anda terbiasa, trichotillomania boleh menyebabkan keguguran rambut.

4. Sindrom Hati Patah

Ini adalah gangguan jantung sementara yang disebabkan oleh keadaan tertekan atau tertekan. Sindrom ini mencetuskan pengecutan ringan pada ventrikel kiri dan menyebabkan sensasi tersedak dan adrenalin berlebihan. Gejala termasuk sakit dada, sesak nafas, degupan jantung tidak teratur, dan merasa lemah. Berita baiknya, gejala ini dapat diubati dan akan sembuh sendiri dalam masa seminggu.

Sekiranya rasa sakit hati dan kesedihan yang timbul akibat putus cinta tidak bertambah baik, keadaan ini perlu diperhatikan, seperti membuat anda merasa tidak berharga dan dalam kesedihan yang berlarutan, mudah putus asa, dan kesepian. Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya keadaan ini mempengaruhi kualiti dan kuantiti tidur, menurunkan berat badan, menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian, tidak bersemangat untuk aktiviti, minum alkohol, atau ubat-ubatan tertentu sehingga ingin membunuh diri.

Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh berbincang dengan doktor atau psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 5 Tanda Hubungan Tidak Perlu Berlanjutan
  • 3 Perkara yang Tidak Boleh Anda Lakukan Semasa Perpisahan
  • Hilang Selera makan ketika Hati? Inilah sebabnya