Kerap Mengundang Bayi Berbual, Inilah Kelebihannya

, Jakarta - Bayi yang masih kecil belum dapat bercakap. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh mengundangnya untuk berbual, anda tahu. Ibu boleh memberitahu apa-apa dengan si Kecil, menunjukkan sesuatu kepadanya, bermain "peek-a-boo", dan sebagainya. Dengan memerhatikan ekspresi atau pergerakan tangan ibu, si kecil dapat memberikan respons yang lucu dan tidak dijangka. Oleh itu, para ibu digalakkan untuk sering mengajak bayi untuk berbual, kerana aktiviti ini dapat memberikan kebaikan berikut untuk si Kecil.

  1. Jadikan Anak Lebih Cerdas

Satu kajian menunjukkan bahawa anak-anak yang sering diajak oleh ibu bapa mereka sejak kecil akan membesar menjadi lebih pintar. Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh Betty Hart dan Todd Risley, tiga hasil penting dijumpai, iaitu:

  • Seberapa kerap ibu bapa mengajak anak mereka untuk bercakap menentukan kemahiran berbahasa dan IQ anak kemudian.
  • Jumlah perkataan yang didengar oleh seorang kanak-kanak sejak lahir hingga usia 3 tahun akan menentukan kejayaan anak dalam akademik ketika berusia 9-10 tahun.
  • Ibu bapa yang mempunyai anak dengan kemampuan akademik yang unggul biasanya mengajak anak-anak mereka untuk lebih kerap bercakap.

Oleh itu, kedua-dua penyelidik membuat kesimpulan bahawa terdapat hubungan yang kuat antara membuat anak bercakap pada usia dini dan pencapaiannya.

  1. Membantu Bayi Bercakap Dengan Cepat

Kerap bercakap dengan bayi juga dapat membantu meningkatkan kemahiran berbahasa mereka (Baca juga: Trik untuk Bayi Belajar Bercakap Dengan Cepat). Anak kecil anda akan mengetahui lebih banyak perbendaharaan kata daripada menonton dan mendengar kata-kata yang sering diucapkan oleh ibu bapanya, jadi dia akan terdorong untuk berusaha mengucapkan kata-kata ini. Dengan cara itu, anak kecil anda akan dapat bercakap pada usia yang lebih awal.

  1. Meningkatkan Kemahiran Bahasa-Nya

Menurut Hart dan Riley, bayi yang mendengar lebih banyak perkataan ketika mereka bayi boleh menggunakan lebih banyak perkataan pada masa mereka berusia 3 tahun. Perbendaharaan kata bayi yang sering dituturkan lebih luas dan dapat dibaca dengan lebih baik daripada bayi yang jarang digunakan. (Baca juga: Ceramah Bijak, Inilah Cara Meningkatkan Kemahiran Bahasa Kanak-kanak)

  1. Menambah Bon Dalam

Dengan rajin mengajak bayi untuk bercakap, ikatan istimewa antara ibu bapa dan anak-anak akan menjadi lebih erat. Ibu juga dapat mengetahui pertumbuhan dan perkembangannya dari hari ke hari. Bagi ibu dan suri rumah yang bekerja, meluangkan masa untuk berbual dengan anak kecil anda sangat penting. Anak kecil anda akan merasa disayangi, dijaga dan ketika mereka dewasa, mereka akan lebih terbuka dengan ibu bapa mereka.

  1. Mencegah bayi rewel

Mengajak bayi untuk berbual juga boleh menjadi cara untuk mengajar anak kecil anda untuk menyatakan apa yang dia mahukan. Oleh itu, ibu-ibu tidak perlu lagi keliru jika anak anda tiba-tiba ribut. Semakin kerap anda berbual dengan si kecil, ibu akan lebih memahami pergerakannya. Contohnya, apabila anak anda dahaga, dia biasanya akan memasukkan jarinya ke dalam mulutnya. Ibu juga dapat mengajarnya bahasa pergerakan badan yang dapat difahami sama oleh ibu dan bayi.

Oleh itu, berbincanglah dengan anak anda sekerap mungkin. Semasa anda bercakap dengannya, pandang mata sambil menunjukkan pelbagai ekspresi dan isyarat tangan untuk menarik perhatiannya. Dengan cara ini, si kecil akan dapat merasakan kasih sayang ibu dan belajar berkomunikasi. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik, ibu boleh meminta doktor melalui permohonannya . Bercakap mengenai masalah kesihatan yang dialami anak kecil anda dan minta cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google.