Ketahui Perbezaan antara Tinea Barbae dan Tinea Cruris

, Jakarta - Tebak apakah kesamaan tinea barbae dan tinea cruris? Bagi anda yang menjawab bahawa mereka berdua menyerang kulit, jawapannya betul, tetapi kedua-dua penyakit ini tidak semudah itu. Namun, bagaimana dengan perbezaannya?

Groin vs Muka dan Leher

Adakah anda pernah mengalami gatal di pangkal paha? Hmm, ia boleh disebabkan oleh tinea cruris kerana jangkitan kulat. Dalam bahasa Inggeris, tinea cruris juga sering disebut sebagai gatal gatal . Sementara di Indonesia, sering disebut sebagai kurap pada pangkal paha atau hanya jangkitan jamur.

Tinea cruris adalah keadaan kulit yang mempunyai jangkitan kulat kerana faktor kerentanan. Tanda-tandanya berbentuk tompok-tompok merah melingkar, bersisik, gatal muncul, yang secara beransur-ansur menebal dan menghitam dan menjadi semakin meluas. Secara amnya, kawasan yang terkena boleh merangkumi lipatan pangkal paha, memanjang ke perut bawah, dan dapat mencapai punggung ketika mengembang.

Masalah kulat ini biasanya mempengaruhi orang yang banyak berpeluh. Atlet, misalnya. Namun, mereka yang menghidap diabetes dan obesiti juga mudah terkena penyakit kulit ini. Nasib baik, tinea cruris bukan penyakit serius, tetapi sering mengganggu aktiviti penghidap kerana gatal yang ditimbulkannya.

Baca juga: Kerap berpeluh? Penyakit Tinea Cruris Boleh Menyerang

Tinea cruris lain, tinea barbae lain. Penyakit ini adalah jangkitan kulat pada kulit di kawasan berbulu di wajah dan leher. Sebilangan besar kes lebih kerap berlaku pada lelaki dewasa, hampir tidak pernah berlaku pada kanak-kanak.

Tinea barbae biasanya dialami petani kerana bersentuhan dengan haiwan yang dijangkiti kulat. Apabila seseorang diserang oleh tinea barbae, akan terjadi keradangan di kawasan janggut atau misai. Keradangan ini boleh menyebabkan lebam merah, bengkak, dan bahkan nanah di wajah. Walau bagaimanapun, tinea barbae tidak menyebabkan gatal, tidak seperti tinea cruris.

Tinea Barbae dan Tinea Cruris Disebabkan oleh Kulat yang Berbeza

Sebenarnya, tinea cruris disebabkan oleh kulat. Acuan dermatofit Ia tumbuh di kawasan selangkangan atau pangkal paha. Kulat ini dapat muncul ketika kulit pangkal paha sering mengalami geseran dengan pakaian, atau kulit pangkal paha terlalu lembab karena berpeluh berlebihan. Gejala utama tinea cruris adalah gatal di kawasan selangkangan. Gatal ini boleh menjadi lebih teruk ketika penghidapnya bersenam.

Baca juga: Berpeluh Mudah? Hati-hati dengan Jangkitan Kulat

Hati-hati, cara penyebarannya adalah dari penggunaan tuala atau pakaian yang tercemar atau melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti. Tidak hanya itu, jamur pangkal paha ini juga dapat disebabkan oleh jamur (fungus) yang menyebabkan tinea pedis atau kutu air, kerana jangkitannya dapat merebak dari kaki ke pangkal paha.

Nah, kulat itu sendiri paling mudah tumbuh di bahagian badan yang panas dan lembap. Contohnya, pada paha dalaman, pangkal paha, punggung, dan di persekitaran yang lembap di antara tuala kotor, lantai basah, atau pakaian yang berpeluh.

Lalu, bagaimana dengan tinea barbae?

Nah, penyakit kulit ini juga disebabkan oleh kulat, tetapi jenis kulat ini Trichophyton verrucosum berasal dari ternakan. Selain itu, Trichophyton mentagrophytes mereka yang berasal dari kuda juga boleh menjadi penyebab tinea barbae.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Jock Gatal: Punca, Gejala, dan Rawatan.
Medscape. Diakses pada 2019. Tinea Barbae.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit & Keadaan. Jock gatal.