5 Aktiviti Yang Boleh Meningkatkan Risiko Terkena PFPS

, Jakarta - Sindrom nyeri patellofemoral (sindrom sakit lutut) adalah sakit di bawah atau di sekitar patela kerana perubahan pada sendi patellofemoral - femora. Patella adalah tulang kecil yang terletak di lutut, sebelum sendi lutut. Patellae bertindak sebagai sokongan untuk kaki bergerak dan berdiri dengan mengurangkan tekanan pada sendi lutut, serta tulang rawan yang menutup tulang pada sendi.

Kesakitan patellofemoral boleh mempengaruhi satu atau kedua lutut. Beberapa sukan seperti bola sepak, bola keranjang, tenis, atau maraton boleh membuat masalah lutut menjadi lebih teruk. Berlari di permukaan kasar atau bersenam di permukaan yang berbeza boleh menyebabkan gangguan ini.

Punca sebenar penyakit ini belum jelas, tetapi kesan keras pada sendi lutut, tulang rawan, dan ligamen ditekankan yang boleh menyebabkan rasa sakit dan degenerasi. Kemungkinan lain adalah disebabkan oleh anomali kongenital pada patela atau sendi lutut. Patela yang bergerak terlalu dekat atau terlalu jauh akan memberi tekanan pada sendi lutut ketika orang itu bergerak.

Baca juga: Lutut, Punca dan Gejala Runner

Keupayaan untuk mengawal otot-otot pada sendi lutut lemah, iaitu ketika otot berfungsi tidak sama, yang memberi tekanan pada tulang dan sendi. Selain itu, struktur kepala lutut yang tidak normal juga menjadi penyebab kesukaran berjalan dan sakit lutut.

Terdapat banyak faktor risiko kesakitan patellofemoral. Gangguan ini secara amnya mempengaruhi atlet yang memerlukan aktiviti kekuatan kaki, seperti berlari dan melompat. Anda mungkin mengalami penyakit ini jika melakukan aktiviti ini:

  1. Terlalu banyak kerana aktiviti fizikal yang memberi tekanan berulang pada lutut, seperti berjoging, berjongkok, atau menaiki tangga. Ia juga boleh disebabkan oleh perubahan aktiviti fizikal secara tiba-tiba, baik dalam frekuensi, jangka masa, dan intensitas aktiviti. Faktor lain yang menyumbang kepada PPS adalah penggunaan kasut yang tidak sesuai.

  2. Ketidakseimbangan patellar . PPS boleh disebabkan oleh tulang lutut tidak berada di posisi yang betul (malposisi), sehingga menjengkelkan tisu di sekitarnya.

  3. Mengambil bahagian dalam sukan termasuk berlari dan melompat.

  4. Melebihi otot paha dan tendon.

  5. Ketidakseimbangan antara otot dan paha.

Baca juga: Sakit Lutut Selepas Bersenam? Mungkin inilah sebabnya

Tidak mempunyai risiko tidak bermakna anda tidak boleh mengalami kesakitan patellofemoral. Faktor risiko di atas adalah untuk rujukan sahaja. Untuk itu, anda perlu mengenali simptom PFPS yang paling biasa, iaitu sakit kusam di bahagian depan lutut. Kesakitan ini muncul secara beransur-ansur dan sering berkaitan dengan aktiviti dan boleh berlaku pada satu atau kedua lutut. Gejala lain adalah:

  • Sakit ketika bersenam atau melakukan aktiviti yang berulang kali menekuk lutut, seperti menaiki tangga, berlari, melompat, atau berjongkok.

  • Sakit setelah duduk lama untuk lutut bengkok.

  • Kesakitan kerana perubahan intensiti, tempoh, dan kekerapan aktiviti.

  • Ada suara "retak-retak" di lutut ketika menaiki tangga atau ketika berdiri setelah duduk lama.

Kesakitan patellofemoral ini juga biasanya menyebabkan sakit lutut yang ringan tetapi berterusan semasa anda terus meregangkan otot. Kesakitan mungkin bertambah buruk ketika lutut ditekan. Lutut juga boleh sakit jika anda berjalan di permukaan yang kasar atau tidak rata, seolah-olah anda merasa tersekat ketika anda berlutut. Penderita akan merasa tidak selesa, akan ada suara retak, atau rasa sakit mungkin muncul.

Baca juga: Pekerja Pejabat Mudah Terhadap Artritis

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala seperti di atas, jangan berlengah untuk segera menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi , untuk mendapatkan nasihat rawatan yang sesuai. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.