Kenali Sebab dan Cara Mudah untuk Menghilangkan Kalus

, Jakarta - Kalus pada kulit biasanya terjadi sebagai tindak balas terhadap tekanan atau geseran. Kalus tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan kerengsaan. Secara umum, penyebab kapalan berlaku pada orang yang memakai kasut yang tidak sesuai, mempunyai kaki yang berpeluh, dan sering berdiri dalam jangka masa yang panjang setiap hari.

Kalus biasanya tidak menyakitkan, tetapi cukup estetik. Kalus biasanya berkembang di telapak kaki, terutama di bawah tumit atau bola, di telapak tangan, dan juga di lutut. Biasanya, perubahan gaya hidup dan rawatan diri.

Faktor Pencetus Kalus

Berikut adalah faktor pencetus dan penyebab kalus:

1. Apa sahaja yang menyebabkan tekanan atau geseran pada kulit

2. Kasut yang terlalu ketat, menyebabkan tekanan

3. Kasut yang terlalu longgar dan menyebabkan geseran

4. Stoking yang tidak sesuai

5. Kebiasaan tidak memakai stoking

6. Berjalan tanpa alas kaki secara berkala sehingga menebal yang sebenarnya metamorfosis untuk melindungi tubuh

7. Aktiviti berulang seperti berjoging atau berjalan dengan cara tertentu

8. Usia yang lebih tua di mana akan ada tisu lemak yang lebih sedikit di kulit, yang bermaksud kurang bantalan dan oleh itu risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kapalan, terutama pada bola kaki

9. Kalus sering muncul di kaki, tetapi geseran dan tekanan juga boleh menyebabkan kapalan di tangan

Orang yang kerap mengayuh atau menggunakan alatan tangan tanpa memakai sarung tangan boleh mengalami kapalan. Siku berehat dan berehat berulang kali di atas meja boleh menyebabkan kapalan.

Rawatan Kalus

Orang boleh merawat kapalan dengan ubat semula jadi, berikut petua:

1. Rendam dalam Air suam

Anda boleh merendam atau memampatkan bahagian badan yang mempunyai kapalan dalam air suam selama 5 hingga 10 minit sebagai cara mengatasi kapalan. Setelah kalus melembutkan, anda boleh menggosok kawasan itu dengan batu apung dengan gerakan melingkar. Ini dilakukan untuk menghilangkan kulit mati.

2. Gosok Kaki

Menjaga kebersihan kaki adalah bahagian penting dalam merawat dan mencegah kapalan. Jangan enggan melakukan menyental untuk membuang sel kulit mati sambil membuang kapalan dengan selamat.

3. Lindungi Tangan

Lindungi tangan anda ketika menggunakan alat, baik dengan sarung tangan berlapis atau dengan melapisi pegangan alat. Ini dilakukan untuk mengelakkan kapalan terbentuk.

4. Memangkas Kuku Dengan Rapi

Memotong kuku dengan berhati-hati dan kemas adalah salah satu cara untuk mengelakkan kapalan. Jangan terlalu pendek atau potong kuku di sudut sehingga habis yang hanya menimbulkan geseran antara kuku dan kulit.

5. Sapukan Pelembap

Produk pelembap yang mengandungi asid salisilat, urea, atau amonium laktat dapat membantu melembutkan kulit kering. Sapukan krim pelembap khas selepas mencuci dan mengeringkan kapalan dengan baik. Untuk bahagian tertentu seperti kaki, adalah idea yang baik untuk digunakan losyen kaki .

6. Menggunakan Stoking

Menggunakan pelindung atau stoking boleh membantu melegakan kapalan. Pilih juga kasut yang selesa dan tapak kaki lembut untuk mengelakkan geseran yang tidak diingini.

Kadang-kadang kalus boleh menjadi gejala diabetes jika kapalan anda mengelupas, berair, dan sukar dikeringkan. Cara terbaik untuk mengatasi masalah ini adalah berjumpa doktor atau pakar kaki dan tangan.

Biasanya jika terdapat jangkitan atau risiko jangkitan, doktor mungkin akan memberi salap antibiotik. Kulit merah dan bengkak di sekitar kapalan adalah petunjuk jangkitan. Sekiranya doktor mengesyaki bahawa mungkin ada masalah dengan struktur tulang yang mencetuskan kapalan, pesakit biasanya akan dirujuk ke X-Ray.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sebab dan cara mengatasi kapalan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 5 Cara Mudah Menghilangkan Kalus
  • 4 Sebab Penampilan Panu Muncul Mengganggu
  • Atasi kaki yang retak dengan cara ini